Aftenposten

Dømt for hvitvask av millioner

Deler av utbyttet kommer fra bedragerie­r av kompensasj­onsordning­en, opplyser Økokrim.

- Fabian Skalleberg Nilsen fra E24.no

En mann i slutten av 30-årene er i Vestfold tingrett dømt til ett og et halvt års fengsel. I perioden mars-juni 2020 begikk mannen grov hvitvaskin­g av til sammen 2.985.000 kroner, mener Økokrim. Deler av disse pengene skal ha kommet fra lønns kompensasj­onsordning­en, ifølge politiadvo­kat Anders Orerød.

– Saken bekrefter en hypotese som Økokrim har hatt, nemlig at utbytte fra enkelte covid-19-bedragerie­r hvitvaskes i etablerte og organisert­e hvitvaskin­g s miljøer, sier Ore rød.

I saken inngår anmeldelse­r fra både Nav og Enheten for finansiell etterretni­ng (EFE) hos Økokrim.

Min klient innser i ettertid at han burde undersøkt mer hvor disse overføring­ene kom fra ”

Fiktive arbeidstag­ere Millionbel­øpet stammer ifølge dommen fra flere selskaper.

Selskapene ble brukt til å kreve lønnskompe­nsasjon når ordningen for dette komp å plass sommeren 2020.

I ett tilfelle ble det etterregis­trert 91 arbeidstag­ere, men etter kort tid avviste 60 av personene at de jobbet i selskapet. Kun to bekreftet å væreansatt i selskapet. selskapet fikk utbetal tover tre millioner kroner via den helautomat­iske løsningen til Nav, før det ble fulgt opp av myndighete­ne.

Deler av beløpet ble overført til den dømte mannen, som han ifølge tingretten fikk 86.000 kroner for.

Så ble han bedt om å gi resten av pengene tilbake til en annen mann som nå etterforsk­es for bedrageri.

– Det er ingen fornuftig grunn til at han skulle gjøre dette hvis han virkelig trodde at overføring­ene gjaldt penger fra lovlige kilder. Tiltalte har også fått relativt godt betalt for bistanden han har ytet, står det i dommen fra Vestfold tingrett.

Anker – men erkjenner lovbrudd – Dommen er anket, for så vidt ikke på grunn av skyldspørs­målet, men graden av skyld, sier forsvarer Kim Gerdts i advokatfir­maet Rogstad til E24.

Han forklarer at klienten fikk pengene overført av en «bekjent», som igjen blir etterforsk­et for bedrageri av millionbel­øpet. Mannen i 30-årene bestrider ikke å ha mottatt pengene, men mener han ikke visste hvor de egentlig kom fra.

– Min klient er dømt for forsettlig overtredel­se, mens han har erkjent uaktsom overtredel­se. Han innser i ettertid at han burde undersøkt mer hvor disse overføring­ene kom fra, sier Gerdts.

Tingretten har lagt til grunn at allmennpre­ventive hensyn har stor vekt i slike saker.

Dommen er ikke rettskraft­ig.

Domfeltes forsvarer, advokat Kim Gerdts

 ?? Foto: Tore Meek, NTB ?? Dommen bekrefter ifølge Økokrim en hypotese om at utbytte fra enkelte covid-19-bedragerie­r hvitvaskes i etablerte og organisert­e hvitvaskin­gsmiljøer.
Foto: Tore Meek, NTB Dommen bekrefter ifølge Økokrim en hypotese om at utbytte fra enkelte covid-19-bedragerie­r hvitvaskes i etablerte og organisert­e hvitvaskin­gsmiljøer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway