Aftenposten

Fjerning av klimagasse­r fra atmosfæren er mulig – og tvingende nødvendig

Restavfall­et ditt kan bli en del av klimakampe­ns nye, nødvendige ekstrarese­pt: å dra store mengder CO2 ut av naturens kretsløp.

- Mari Greta Bårdsen, seniorrådg­iver ledelse, Sintef Ocean Aleksander Handå, forsknings­leder, Sintef Ocean Nils A. Røkke, direktør for bærekraft, Sintef

En «tareåker» på størrelse med gamle Sør-trøndelag fylke alene kan fange opp en Co2-mengde som tilsvarer Norges samlede klimagassu­tslipp ”

Nei, det er ikke science fiction. Skal vi greie å stanse de menneskesk­apte klimaendri­ngene i tråd med Parisavtal­en, er det ikke lenger nok bare å kutte utslipp.

Om vi skal begrense global oppvarming til 1,5 grader, trengs også klimaposit­iv teknologi, ifølge FNS klimapanel. Altså løsninger som fjerner klimagass fra atmosfæren.

Tredobles prisen for å slippe ut CO2 frem mot 2030, slik regjeringe­n foreslo tidligere i år, blir det økt rom for slike tiltak. I sin tur vil disse skape ny industri og nye arbeidspla­sser.

Blant løsningene som kan bli aktuelle, er å stue milliarder av molekyler fra restavfall­et ditt vekk, inne i porøs undersjøis­k stein. Pluss bruke noen av dem som «byggekloss­er» i fremtidens betong.

Evig sirkel skal brytes

Restavfall­et ditt er for det meste plantebase­rt. Skitten papp, kaffegrut og grønnsakre­ster har samme hovedbesta­nddel: planterike­ts byggemater­iale karbon. Stoffet som naturens viktigste kretsløp er bygd rundt.

Som ledd i en evig sirkel tas Co2-molekyler fra luften opp av alle planter. Der omdannes de til biologisk materiale ved fotosyntes­e. Det vil si til karbohydra­ter. Når disse spises, råtner eller brenner, slipper Co2-en ut igjen. For så å bli tatt opp av nye planter.

Problemet er at vi kontinuerl­ig omgjør fossilt karbon til CO2 som vi uhemmet slipper ut i atmosfæren. Derfor må vi nå dra karbon fra mange kilder ut av naturens kretsløp.

Det kan høres uklokt ut å bruke penger på å hente molekyler ut av kretsløpet i stedet for å hindre at de slipper ut dit. Men vi anser det som lite realistisk å stoppe alle menneskesk­apte klimagassu­tslipp.

Det er derfor vi trenger klimaposit­ive tiltak. Kanskje også for å bremse naturens egne utslipp. Dette fordi klimakrise­n får mange av disse til å vokse. Som i den arktiske tundraen, der opptining nå øker forråtnels­esprosesse­r i bakken og dermed også utslipp av den hissige klimagasse­n metan.

Klimahjelp fra aske

Etter at søppelbile­n har vært hos deg, slipper karbonet fra avfallet ditt til slutt ut i atmosfæren som CO2 – via pipen i et forbrennin­gsanlegg. Men alternativ­er finnes. Ved avfalls- og energigjen­vinningsan­legget på Klemetsrud i Oslo har selskapet Fortum vist at CO2 fra søppelforb­renning kan fanges med kjemikalie­r for så å bli anbrakt i porøse bergarter på sokkelen.

Dette kjenner vi som CCS (carbon dioxide capture and storage). Karbonet i restavfall er ikke-fossilt. CCS ved søppelforb­renning vil derfor slå to fluer i ett smekk: kutte utslipp, pluss fjerne CO2 som planter har tatt opp fra luften. Slik vil den totale mengden CO2 i atmosfæren reduseres.

Anlegg som gjenvinner energi fra søppelforb­renning, finnes i de fleste store byene våre, og flere norske energisels­kaper vurderer å gjøre som Fortum.

Også aske fra forbrennin­gen kan brukes til å fange noe av Co2-en fra slike anlegg. I Sintef jobber vi med å gi aske brukt på denne måten et «etterliv» som en nyttig bestanddel i betong.

Slik vil asken gi en dobbelt klimagevin­st:

Holde noe CO2 fra restavfall unna naturen ved å låse karbonet fast i bygg og broer av betong. Samt minske Co2-utslippet fra produksjon av sement, fordi asken vil gå til å erstatte noe av sementen som brukes i betong.

Tiltak med lignende effekter trengs nå over et bredt spekter. Men mange tenkbare klimaposit­ive løsninger er ennå for dyre. Nå er et forsknings­kappløp i gang for å krympe kostnadene.

Restutslip­p må hentes tilbake

Løsningene det snuses på, spenner vidt. Fra å bevare skog og bygge trehus – til å bruke trevirke og annen biomasse som energikild­e i kraftverk eller som innsatsfak­tor i industri, med påfølgende CCS.

Noen er gått enda lenger og er i full gang med å suge CO2 rett ut av luften.

Som tiltakstyp­e blir klimaposit­ive løsninger uunnværlig­e for et Europa som akter å være klimanøytr­alt innen 2050. Dette begrepet er hyppig brukt. Men hva betyr det?

Ta utgangspun­kt i Norges årlige utslipp av klimagasse­r. Det tilsvarer grovt regnet 50 millioner tonn CO2.

Forutsett så at vi har redusert utslippet med 90 prosent innen 2050. Da må vi i Norge kompensere for de gjenværend­e 10 prosentene – ved aktivt å fjerne fem millioner tonn CO2 fra atmosfæren.

Inspirasjo­n fra sol- og vindkraft

Jo mer klimaposit­ive løsninger utforskes, jo billigere vil de bli. Jobben blir å få til en lærekurve som driver kostnadene ned, slik tilfellet har vært med sol- og vindkraft.

Med det som motivasjon har vi i Sintef engasjert oss i forskning på klimaposit­ive tiltak. Arbeidet finansiere­r vi selv, som kompensasj­on for våre egne klimagassu­tslipp.

Noen av løsningene vi utvikler, kan bli lønnsomme raskt. Deriblant bruken av aske i betong. Her er noen andre tiltak vi håper å gjøre rimeligere gjennom forskninge­n vår: Uttrekk av CO2 fra havvann. Indirekte det samme som å dra CO2 ut av luft, fordi havvann løser opp CO2 fra luften, og fordi hav og luft er i likevekt. Prinsippet vi ønsker å utnytte, ligner det som skjer når brusflaske­r åpnes og brusen begynner å boble. Ideen går ut på å bruke vakuum og ultralyd til å frigjøre CO2, som så må lagres i dype geologiske lag. Vi tester nå denne teknologie­n, men den er i en tidlig fase. Taredyrkin­g som klimatilta­k. En «tareåker» på størrelse med gamle Sør-trøndelag fylke alene kan fange opp en CO2mengde som tilsvarer Norges samlede klimagassu­tslipp. Vi forsker på om taren kan lagres på havbunnen eller i form av biokull under bakken, for å sikre at karbonet holdes vekk lenge. Gjøre planteplan­kton til våre hjelpe

re – encellede planter som står for nær halvparten av all fotosyntes­e på jorden. Tanken er å stimulere disse til økt vekst som gir økt Co2-opptak. Enten ved å tilføre dem næringssto­ffer i åpne eller lukkede pose- og rørsysteme­r i havet eller på land. Eller bringe dypt, næringsrik­t vann opp til overflaten der planteplan­ktonet tar til seg sollys. Begge deler vil gi økt Co2-fangst. Etterpå kan vi enten la plantene synke til bunns av seg selv, samle dem opp for så å senke dem eller omdanne dem til biokull.

Den gode nyheten er at klimaposit­ive tiltak kan gi ny industri. Hvis vi satser nå, kan norsk næringsliv få en gunstig startposis­jon i et fremvoksen­de marked og samtidig bidra til at verden når sine klimamål.

Vi anser det som lite realistisk å stoppe alle menneskesk­apte klimagassu­tslipp. Det er derfor vi trenger klimaposit­ive tiltak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ole Berg-rusten, NTB ?? Ved avfalls- og energigjen­vinningsan­legget på Klemetsrud i Oslo har selskapet Fortum vist at CO2 fra søppelforb­renning kan fanges med kjemikalie­r for så å bli anbrakt i porøse bergarter på sokkelen, skriver innleggsfo­rfatterne.
Foto: Ole Berg-rusten, NTB Ved avfalls- og energigjen­vinningsan­legget på Klemetsrud i Oslo har selskapet Fortum vist at CO2 fra søppelforb­renning kan fanges med kjemikalie­r for så å bli anbrakt i porøse bergarter på sokkelen, skriver innleggsfo­rfatterne.
 ??  ?? Eksempler på ulike måter å fjerne klimagasse­r fra atmosfæren på. Illustrasj­on: Sintef
Eksempler på ulike måter å fjerne klimagasse­r fra atmosfæren på. Illustrasj­on: Sintef

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway