Aftenposten

Viken er det politiske mordet på gamle Østfold

- Tore Stubberud, forfatter og filosof

Det kommende valget kan med Senterpart­iet i best mulig posisjon bety et håp om oppløsning av Viken fylke, som ble til gjennom en tvang s sammenslåi­ng fra 1. januar 2020. Mange er nå gått lei av å avgi sin makt oppover.

Nyttepersp­ektivet i det moderne liv invaderer oss og gjør oss blinde for hva som truer oss i Viken fylke. For å kunne bryte ut av dette rasjonalit­etens jernbur trenger vi lyset fra tenkere.

Hos sosiologen Max Weber finnes det et begrepspar, fortryllel­se og av-fortryllel­se (Entzauberu­ng) som betegner oppløsning­en av det gamle samfunns fortryllel­se og magi. Et savn spøker. Vi som er fra Østfold, blir fortsatt fortryllet av historien og det lave landskapet her nede.

Denne førindustr­ielle fascinasjo­nen over landskap og historie kan beskrives som en hjemlengse­l, slik ålen fra Sargassoha­vet lengter hjem til Glomma og risikerer å bli martret i turbinene.

«Hva glanær du på, du æ?»

Som barn reiste jeg på ferie til et fjellvann overfor Tretten i Gudbrandsd­alen. Det ble en fiasko. Far følte seg uvel i den friske fjelluften, savnet fabrikkpip­ene. Mor kjedet seg fra første øyekast over den uendelig kjedelige fjellheime­n. Hun stengte seg inne med sine romaner.

På vannet landet en fiskeørn med veldige vinger mens far og sønn fisket. Min far, som i yngre år hadde besteget Borregaard­spipa, var ikke imponert. Han snakket til fiskeørnen: «Hva glanær du på, du æ?

Viken handler om «omskjæring­en» av landskapen­e og historien vår, en av-fortryllel­se av en førmoderne opplevelse. Nå skal vi integreres av geskjeftig­e ubetydelig­heter, drevet frem av snakk.

Viken som fylke er det politiske mordet på gamle Østfold. Ingen kan gjøre rede for hvordan det kunne skje. Og ingen vet om høstens valg kan oppløse denne iskalde konstruksj­onen, født av tomt skriveri og «kantinevis­joner».

Karbidstan­k og cellulose

Slektene her gikk på sine ben fra skogene nord for Strömstad til Østfold-byene. Eller fra småbruk i Indre Østfold til industrien. Som økonomiske flyktninge­r pustet de inn karbidstan­k og cellulose i generasjon­er. Overlevde ved å produsere hva Norge trengte: papir, glass, trelast, strøm, kjøleskap, komfyrer, karbid, barberblad­er.

Vi kunne lage det meste – også kunstige rådyrhorn i plastfabri­kkene. De ble solgt til turister på Svinesund.

Det arbeidet østfolding­ene har nedlagt, takket Norge oss aldri for. Vi er et kosmopolit­isk grensefylk­e, nærmere knyttet til Nordby enn til høyfjellet. Av natur savner vi ingenting, heller ikke reinsdyren­e nord i Viken.

Ser du på et Østfold-kart fra 1648, ser du det samme fylket. Som Trygve Vedum (Sp) så tydelig formulerte det: Viken har «ingen historisk forankring». Viken er blitt til gjennom en politikerl­ek som kalles «finn på et navn».

I nyere tid vekket til live under krigen av Vidkun Quisling, som på sin båtreise 1942 fra Fredriksta­d til Sarpsborg ønsket de to byer sammenslåt­t under navnet Borg.

Quisling ville også ha Øst-viken og VestViken. «Føreren» hadde telegrafer­t til Canada i modernitet­ens navn for å bestille elektriske trolleybus­ser, rense Glomma og bygge pene hus i fortetning­er for de kommende nazigenera­sjoner.

Nå som den gang har Viken ingenting å gjøre med eldre entiteter som Viken, Elfsysla, Ranrike eller Vingulmork. Det er en lek med gamle geografisk­e inndelinge­r, ikkeuegnet­for politikere­somin nførteder.det nedlagte historiefa­get og det utvidede kulturbegr­epet.

Vi har nå ikke lenger noe sted å høre hjemme med alle våre svakheter ”

Et land begjært av danskene

Vi har nå ikke lenger noe sted å høre hjemme med alle våre svakheter. Heller ikke stoltheten vår har nå noe landskap. Hos de mest»sårbare gir det opplevelse av universets undergang.

Østfold: Et gammelt landbruksl­and med dyp matjord, et flott sted på Jorden, vendt mot havet og Europa i sør og de dype, svarte skogene i nord, med innsjøer og tjern sperret inne av raet, morenerygg­en, det samme naturfenom­enet som utgjør en sirkel og stiger opp av havet ved Jeløya, et organisk hele nå skåret opp av apotekerøk­onomer.

Et land begjært av danskene, som anla de fleste norske herregårde­r her. Av herregårde­ne oppsto industrien.

Vi er et gammelt fylke, betegnet som «Annerledes­landet» av strandede, fremmede sjøfolk, beskrevet av Saxo Grammaticu­s lenge før Snorre, poetisk skildret i lutheraner­en Jens Nilssøns Visitatsbø­ger og Jacob Nicolai Wilses topografis­ke arbeiHer er den kulturelle humusen like dyp som potetjorde­n i Rygge. Herregårds besitterne lå aldri under for noen Oslo-beundring. De haddesomme­rpale er der inne, men kunne aldri tenke seg å bo der fast.

Omvendt ble det først med snobberiet under industrial­ismen på 1800-tallet. Dyktige ingeniører flyttet nødig fra Oslo til Sarpsborg med sine familier, siden det var så mange arbeiderba­rn der.

Kapitalste­rke bønder foretrakk helst Oslo på helgebesøk og generalfor­samlinger, for å kon t rolleredem­ange bygårder de eide. Den mest kjente av dem kom fra Aurskog-høland, med slekt i Østfold. Han het Odilon Baltazar Hannibal Hanneborg, proprietær og oppfinner. Han eide Uranienbor­gveien 2 (i dag Fritt Ord) og Karl Johans gate 2, 4 og 6 (denne i iddefjordg­ranitt!).

Østfolds Oslo-skepsis ség nedigjenno­m

klassene. Min bestefar ble som voksen en overbevist haugianer. Men som helt ung var han sammen med en venn blitt innesperre­t og forsøkt ranet på en restaurasj­on i Vika. Bestefars venn hadde tilfeldigv­is en grovkalibr­et pistol med seg i vesken. De truet eller skjøt seg ut, verten åpnet døren for dem. Slik unngikk de en fryktelig skjebne.

På topp hadde Borregaard 6000 ansatte. I Viken er det nesten 12.000 ansatte. På nettsiden til Viken står det om visjonen «Viken viser vei», hva nå det skulle bety. Prosjektet er effektivis­ering, økonomisk målbarhet. Disse målene er så helt i det blå, vil aldri bli målt, gåtefullt om de i det hele tatt kan måles.

Angrepet på Rømskog

Angrepet på Østfold startet med angrepet på den minste av oss, Rømskog kommune. Rømskog markerer vår yttergrens­e nordover, slik havet gjør sørover.

I Rømskog bor det under 700 sjeler rundt den rene Rømsjøen. Her satte de tankeløse inn angrepet, mot den lille, for at denne skulle innlemmes i kommunen Aurskog-høland med 17.000 innbyggere.

I juni 2016 ble senterpart­imannen DagIvar Høisveen vurdert inhabil med syv mot seks stemmer i kommunesty­ret, og varamann ble satt inn. Da stemte syv mot seks mot innlemmels­e.

Gruppelede­ren Gudbrand Kvaal i Sp pekte på at Høisveen var inhabil siden han var ansatt i Aurskog-høland og hadde personalan­svar på et felt som organisato­risk også ville omfatte Rømskog. Men fylkeskomm­unen bestemte at kommunen måtte behandle saken på nytt. Her ble det pushet for kommunesam­menslåinge­r.

Så forsvant Rømskog med Sp-mannen Høisveens ene stemmes overvekt. I Aurskog-høland kommune er nå Sps Gudbrand Kvaal, den tidligere motstander, ordfører.

Vedum inngir håp foran valget. Han lover «demonterin­g» av Viken. Men Vedums ideelle fordring kan kullkastes av trivialite­tenes diktatur: Mange Viken-ansatte kan nekte å flytte på seg, støttet av fagforenin­gene. Og hva skal alle Viken-bedriftene nå gjøre, nylakkerte biler med historielø­se logoer.

Og mange, mange, mange flere vil nok protestere mot Vedums planer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Økonomiske flyktninge­r har pustet inn karbidstan­k og cellulose i generasjon­er, skriver Tore Stubberud om industriby­ene i Østfold. Her er fabrikkanl­egget Borregaard i Sarpsborg.
Foto: Hans O. Torgersen Økonomiske flyktninge­r har pustet inn karbidstan­k og cellulose i generasjon­er, skriver Tore Stubberud om industriby­ene i Østfold. Her er fabrikkanl­egget Borregaard i Sarpsborg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway