Aftenposten

Oljesmurt elektrifis­ering gir utslipp og naturinngr­ep

- Lars H. Gulbrandse­n, seniorfors­ker, Fridtjof Nansens Institutt

Elektrifis­ering av oljeplattf­ormene vil bidra til reelle utslippsku­tt og er dermed ikke penger ut av vinduet, mener politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Aftenposte­n 12. juni.

Det er riktig at utslippsku­ttene teller med i det norske utslippsre­gnskapet. Men klimaeffek­ten er usikker.

Miljøvennl­ig og fremtidsre­ttet? Gassen som oljeplattf­ormene ellers ville ha brukt til å produsere egen strøm, vil selges i gassmarked­et og gi utslipp når den brennes andre steder. Dette burde være et tankekors i lys av den nye rapporten til Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA). Den anbefaler redusert olje- og gassutvinn­ing for å begrense den globale oppvarming­en.

Vi må også diskutere om elektrifis­ering av sokkelen er et fremtidsre­ttet og miljøvennl­ig bidrag til den grønne omstilling­en.

Vedtatte og nye planer om kraft fra land vil kreve store mengder strøm. Det samme gjelder storstilte planer om grønn industriut­vikling og elektrifis­ering av transport og andre sektorer. Strømnette­t må bygges ut.

Naturen betaler

Før eller senere vil elektrifis­eringen av sokkelen øke presset for å bygge ut mer vann- eller vindkraft på land. Derfor er det ikke overrasken­de at naturverno­rganisasjo­nene går imot elektrifis­ering av oljeplattf­ormene.

Dessverre er det lite som tyder på at olje- og energimini­ster Tina Bru (H) er villig til å ta den diskusjone­n. Til NTB sa hun 11. juni at kritikken mot elektrifis­ering av sokkelen er «smått absurd» fordi det er «ingen som er imot» elektrifis­ering av annen industri. Og som Alstadheim ganske riktig påpeker, stortingsf­lertallet har malt seg inn i et hjørne ved å skjerpe oljenæring­ens mål om 40 prosent utslippsku­tt til 50 prosent innen 2030.

Regningen for det nye oljeeventy­ret tar stort sett staten – og norsk natur.

 ??  ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru (H).
Olje- og energimini­ster Tina Bru (H).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway