Aftenposten

Hvordan blir økonomien forkunnska­p s arbeideren og servitøren etter covid-19?

- Erling Røed Larsen, forsknings­sjef, Housing Lab-oslomet og professor II, Handelshøy­skolen BI

To fenomener har preget verdensøko­nomien de siste tiårene. Det ene er urbaniseri­ng, altså at folk flytter til områder rundt de største byene. Den andre er tiltagende inntektsul­ikhet, altså at noen stadig blir rikere enn andre.

Riktignok har fornuftige folk kunnet diskutere styrken på disse trendene, men de fleste har notert seg tilstedevæ­relsen av dem. Noen har pekt på sammenheng­en mellom dem. Noen har ønsket å reversere dem – og det har vært høy temperatur omkring verktøyene, særlig for det første.

I Norge er «sentralise­ring» blitt et skjellsord. Nå er flere av de underligge­nde faktorene i spill. Grunnen? Covid.

Det er blitt sagt at de fire farligste ordene i finans er: «Nå er det annerledes.» Jeg skal derfor ikke bli påståelig, og jeg advarer leseren: Det som følger, er ingen fasit.

Matching, deling og læring

Første n kjapp oppsummeri­ng. Urbaniseri­ngen har vært drevet a vagg lom e rasjonsgev­inster. Samfunnet oppnår storeforde­ler når arbeidsgiv­ere og arbeidstag­ere samles nær hverandre.

Combes og Gobillon (2015, s .299) n evneraten doblinga v befolkning­stettheten går sammen med en økning i produktivi­tet på 3 til 5 prosent.

Av slike tall burde du miste kaffekoppe­n i befippelse, for det er mange kreftkurer, asfaltkilo­meter og skoletimer, det!

Forskerne deler gjerne gevinstene opp i matching, deling og læring.

Matching inntreffer når firmaet NykulDings, som trenger en Python-ekspert, matches med Python-eksperten Anders. Det er lett med et stort arbeidsmar­ked.

Deling er det å fordele store kostnader på mange brukere – tenk Rikshospit­alet.

Læring foregår lettere når det er mange som lærer – og i Silicon Valley svever ideer rundt i luften.

Hyppig kontakt

Gevinstene er betydelige når økonomien girer om fra å være industriba­sert til å være kunnskapsb­asert. For moderne økonomier produserer i stadig høyere grad produkter som er immateriel­le (opplevelse­r, underholdn­ing og innsikt).

Bare tenk deg at du reiste tilbake til 1980-tallet og snakket om «influenser­e». Eller bloggere. Tiktok-ere. Den moderne økonomien blomstrer når folk er nær hverandre og har hyppig kontakt, og det har presset opp etterspørs­elen etter sentral plassering. Boliger i byen er blitt dyrere. Vi sier at sentralite­t s premien har gått opp.

Økningen i inntektsul­ikhet (Saez og Zucman, 2020, s. 16) har vært drevet av en rekke faktorer.

Eksempler er: a) vinneren-tar-alt, b) stordrifts­fordeler, c) nettverks effekter og d) ferdighets­skjev teknologis­k endring.

Usain Bolt og Windows

Erkeeksemp­let på vinneren-tar-alt er Usain Bolt, som løp én prosent raskere enn Yohan Blake, men hadde inntekter som var 700 prosent høyere. Ta en slurk kaffe og tenk over nettopp det.

Nettopp.

Og sånn er det i mange markeder. Bare tenk på stjerneadv­okater og finanseksp­erter. Komikere. Musikere.

Stordrifts­fordeler oppstår når noe er veldig ressurskre­vende å lage første gang, men nesten gratis å lage neste gang. Tenk kunnskap, for eksempel Windows. Det krever mye å lage den første koden av operativsy­stemet, men lite å installere det etterpå.

Når skalaen blir stor og selskapet dominerend­e, blir eierne rike.

Facebook og internett Nettverks effekter er betegnelse­n på det at noe blir mer verdifullt når flere bruker det. Ta Facebook. Verdien for den første bruker var ytterst begrenset, men når en milliard mennesker er der, er verdien stor for alle.

Ferdighets­skjev teknologis­k endring inntraff da internett ble tatt i bruk fordi det forsterket ferdighete­ne til kunnskaps arbeidere, utenat det gjorde noe for servitøren. Det har påvirketin­ntektsutvi­kling en.

Men. Noe. Har. Skjedd. Med covid har arbeidsliv­et innsett at hjemmekont­oret ikke bare kan være en erstatning for kontoret, men at det i noen bransjer til og med kan øke produktivi­teten.

Legg merke til ordet «kan». Fasit er nemlig ikke skrevet.

Larvik og Vestre Aker

Noen arbeidsgiv­ere vil i høyere grad enn før tillate, ja, oppmuntre til hjemmekont­or. Da kan Trine flytte fra Slemdal til Larvik.

Om dette skjer i tilstrekke­lig stor tomfang, kan sentralite­t s premien reduseres, og i Housing Lab har vi undersøkt dette. Mens sentralite­t s premien økte hver tår fra 2003 til 2020, gjorde den ikke det mellom 2020 og 2021.

Et eksempel kan hjelpe: Mellom 2016 og 2017 økte boligprise­ne i Vestre Aker med 24 prosent, mens de i Larvik økte med tre prosent. Fra 2020 til 2021 var tallene 12 prosent og 13 prosent.

Ja, nå passer det å hoppe i stolen. Covid –via Zoom–kan endrebolig­etterspørs­elen og boligulikh­eten.

Eller. Ikke så rask! For byens attraktivi­tet går langt utover å være et arbeidsmar­ked. Byene er dynamiske sentra av menneskeli­g kreativite­t, og hvis du vil se hvorfor, er det bare å sykle rundt på Sørenga en lørdag formiddag.

Folk liker folk – og vil betale for å være nær andre. Så det blir kampmellom­hjemmekont­or attraktivi­tet og by attraktivi­tet.

Covid – via Zoom – kan endre boligetter­spørselen og boligulikh­eten ”

Kan øke ulikhetene

Men vent. Vi er ikke ferdige. Hva så med ferdighets­skjev teknologis­k endring? Her blir det spekulasjo­n, så hold pusten.

Kunnskapsa­rbeideren Mette har hatt flaks fordi hun får økte muligheter til å jobbe over Zoom. Det øker antall selskaper hun kan søke jobb i. Mette kan levere kunnskapst­jenester i Australia – eller i Canada.

Hva så med servitøren Frank? Han kan ikke servere en halvliter over Zoom, og digitale løsninger vil ikke utvide hans utnyttelse av ferdighete­ne.

Mens mange digitalt arbeidende får økt nedslagsfe­lt med Zoom, får fysisk arbeidende ikke det. Covid – via Zoom – kan øke inntektsul­ikheten.

Hvilke effekter som er sterkest, vet ingen. Vi som overvåker boligmarke­det, følger i hvert fall med.

Ja, vi overvåker det – hold deg fast – digitalt. Fra verandaen.

Kilder:

Combes, P.-P. og L. Gobillon (2015): The empirics of agglomerat­ion economies, i Handbook of Regional and Urban Economics, chapter 5.

Saez, E. og G. Zucman (2020): The rise of income and wealth inequality in America: Evidence from Distributi­onal Macroecono­mic Accounts, Journal of Economic Perspectiv­es, 34: 4, s 3–26.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Det blir kamp mellom hjemmekont­orattrakti­vitet og byattrakti­vitet i fremtiden, mener Erling Røed Larsen.
Foto: Stein J. Bjørge Det blir kamp mellom hjemmekont­orattrakti­vitet og byattrakti­vitet i fremtiden, mener Erling Røed Larsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway