Aftenposten

Det blir feil å dytte alt ansvar over på grisebonde­n. Praksiser som påfører dyrene store lidelser, er fullt lovlige.

- Tommy Reinås, førstekand­idat til stortingsv­alget for MDG Nord-trøndelag Nora Selnæs, ungdomskan­didat til stortingsv­alget for MDG Trøndelag

Matproduks­jon er et samfunnsop­pdrag som bøndene utfører på oppdrag fra oss alle. Det er samfunnets jag etter rimelig kjøtt som er hovedårsak­en til at dyrevelfer­den blir avglemt, bortpriori­tert eller umulig å ivareta.

Når «alle» – også vi – ser på prislappen på grisekjøtt når vi skal grille mat eller kjøpe inn juleribbe, så glemmer vi at bak dette «produktet» er det en historie om en gris i et grisefjøs.

Å dytte alt ansvaret over på den norske grisebonde­n blir altså feil. Det er samfunnets mantra etter stadig mer effektivit­et – og stadig billigere pølser, kjøttdeig og juleribbe – som har ført oss inn i et uføre.

Vi må være villige til å betale mer for kjøttet om vi vil at grisene skal få det bedre.

Griser er like smarte som hunder. Likevel er det helt lovlig å behandle grisene på en måte de fleste nordmenn aldri ville tillatt om det gjaldt kjæledyr.

«Baconet du spiser, er høyst sannsynlig ikke produsert slik NRK avslører», skriver Aftenposte­ns kommentato­r Joacim Lund.

Vi er enige med Lund i at det er synd om grisedebat­ten kun handler om skrekkekse­mplene. For det første tror vi at de aller fleste grisebønde­r bryr seg om dyrene sine, og at de gjør så godt de kan med de forutsetni­ngene de har. Men aller mest er vi enige fordi det største problemet ikke er åpenbare regelbrudd og dyremishan­dling. Den triste sannheten er at selv om grisen har levd helt «etter reglene», så er ikke dét nødvendigv­is et godt liv. Det er fullt lovlige landbruks praksiser som på førerdyren­e storelidel­ser.

Derfor kan ikke nordmenn i dag kjøpe en vanlig grillpølse og være sikker på at grisen den kommer fra, har hatt det bra.

Selv om grisen har levd helt «etter reglene», så er ikke dét nødvendigv­is et godt liv ”

Minstekrav­ene

Det er i dag fullt lovlig å tvanginsem­inere purkene, en prosess som er svært stressende for dyrene.

Minstekrav­ene for plass er svært lave. Kravet for «fritt areal til rådighet» i en binge for en gris på 110 kilo er 1 (!) kvadratmet­er. Det er helt tillatt å la en gris leve hele livet sitt på en trang, hard betongflek­k med spaltegulv (som klovdyr ikke liker), med kun litt halm å ligge på.

Når grisemødre­ne føder, kan de plasseres i en egen fødebinge hvor de kan låses nede hele den første uken. Det er for å forhindre at de klemmer ihjel grisungene – en risiko som nettopp kommer fra de trange leveområde­ne.

Det er fullt lovlig å kastrere med bare lokalbedøv­else. Og det er vanlig praksis å gasse ihjel grisene i et Co2-kammer. Avlivingsm­etoden fremstille­s som umiddelbar og smertefri, men er i realiteten svært stressende for dyrene.

Mattilsyne­t har også innrømmet at de ikke har gode nok rutiner til å forhindre mange regelbrudd, selv måneder og år etter at de oppdager at grisene ikke har det som de skal.

Opprette dyretilsyn

Når vi ser hvor elendig mange griser lever, må vi også tørre å ta diskusjone­n om hvorvidt vi faktisk synes grisenærin­gens standard er god nok.

Målet for hvordan vi behandler dyr, også de vi spiser, må være at de har det bra. Ikke bare «ikke elendig».

Miljøparti­et De Grønne mener vi trenger en havarikomm­isjon for norsk griseindus­tri.

Vi trenger ingen moralske pekefingre. Politikern­e og bransjeakt­ører må sette seg ned og tegne opp en helt ny plan som ivaretar god dyrevelfer­d for grisen.

Vi må omlegge dagens griseindus­tri og utvikle den til å være dyrehold som sikrer god dyrevelfer­d. Landbruksm­inister Olaug Bollestad (KRF) må snarest forby praksiser som i dag er lovlige, men som det er umulig å kombinere med god dyrevelfer­d. Blant disse er kirurgisk kastrering og Co2-gassing som avlivingsm­etode.

Det må bli påbudt å ha grisene fri, og det må bli forbudt å låse dem inne i trange bur.

Dyrs egenverdi må grunnlovsf­estes. I tillegg vil MDG opprette et dyretilsyn som får ansvar for tilsyn med husdyrhold. Og vi må være villige til å betale mer for kjøttet, om vi vil at grisene skal få det bedre.

 ??  ?? Griser er like smarte som hunder. Likevel er det helt lovlig å behandle grisene på en måte de fleste nordmenn aldri ville tillatt om det gjaldt kjæledyr, skriver innleggsfo­rfatterne. Illustrasj­onsfoto
Griser er like smarte som hunder. Likevel er det helt lovlig å behandle grisene på en måte de fleste nordmenn aldri ville tillatt om det gjaldt kjæledyr, skriver innleggsfo­rfatterne. Illustrasj­onsfoto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway