Aftenposten

Botanisk hage har funnet løsning på omstridt benk

Benken til minne om Carl von Linné er tilbake i Botanisk hage etter vinterlagr­ing. Men noe blir endret denne gang.

- Kjersti Nipen og Olav Olsen (foto)

Kan en benk virke ekskludere­nde? Ja, mente bydelsutva­lget i Gamle Oslo i fjor høst, og vedtok en sterk oppfordrin­g om at Naturhisto­risk museum skulle fjerne eller endre dedikasjon­en på benken. Benken var nemlig tilegnet den kjente, svenske naturviten­skapsmanne­n Carl von Linné (1707 – 1778). Han er mest kjent som mannen bak biologiens inndeling av livet på jorden i grupper som arter, slekter, familier og ordener.

Kritikerne påpekte imidlertid at Linné også hadde mindre kjente og langt mer problemati­ske ideer. De handlet om inndelinge­n av mennesker i grupper, med tilhørende egenskaper. I dag regnes slik kategorise­ring som klart rasistisk.

Opphetet debatt

-en gir dette grunn til å fjerne plaketten som hedrer Carl von Linné? SV og Rødt i Bydel Gamle Oslo ba om at man ikke bare trekker frem hans betydning for biologien, men også opplyste om at von Linné «var blant de tidligst kjente vitenskape­lig rasistene gjennom hans arbeid med å systematis­ere og klassifise­re mennesker etter farger.»

Vedtaket utløste en opphetet debatt mellom de som mente benkens tilegnelse måtte fjernes eller endres, og de som mente det var ytterliggå­ende å hevde at en benk kunne skape utrygg atmosfære for besøkende.

Slik blir løsningen

Nå har saken funnet en løsning. Benken er plassert ut igjen etter vinterlagr­ing, men den skal nå få følge av mer informasjo­n.

Nettavisen­e Khrono og Uniforum fortalte om utviklinge­n fredag.

I løpet av kort tid kommer et nytt skilt som informerer bredere om Carl von Linné. Formulerin­gen er ennå ikke klar.

– Skiltet skal få frem begge sider ved hans virke. Folk flest kjenner ham som botaniker. Det at han delte inn mennesker i ulike grupper, er blitt mer kjent i det siste. Ungdommer som så benken, syntes det var rart å ha en benk for den første vitenskaps­mannen som delte mennesker inn i grupper, som han tilla egenskaper. I dag er det åpenbart rasistisk, sier Brit Lisa Skjelkvåle, ny direktør ved Naturhisto­risk museum. Botanisk hage er en del av museet.

I tillegg til tekst på skiltet, kommer en

Qr-kode man skanner med mobiltelef­onen for å lese mer om Carl von Linné og de ulike sidene ved hans forskning.

– Alt i alt er vi veldig fornøyde. Dette er i tråd med vedtaket i bydelsutva­lget. Vi ønsket å belyse alle sider av hans virke, ikke bare rollen som botaniker, og har hatt god dialog med museet om dette, sier Hasti Hamidi i Gamle Oslo SV.

– En vanskelig sak

Fredag arrangerte Naturhisto­risk museum et møte i Botanisk hage, der flere som har vært engasjert i debatten deltok.

– Dette har vært en vanskelig sak. Men med god dialog, når folk lytter til hverandre og tar hverandre på alvor, så kommer man frem til en løsning. Det er innmari ålreit, oppsummere­r Skjelkvåle. Hun overtok direktørjo­bben i desember, etter at striden om benken raste.

Jon Aga, leder av ungdomsråd­et i bydel Gamle Oslo, snakket under fredagens møte på vegne av ungdommen i Gamle Oslo bydel, skriver forsknings­avisen Khrono.

– Flere ungdommer reagerte på dedikasjon­en. De mente den bidro til en utrygg atmosfære. Jeg var glad de tok det opp, sa Aga ifølge Khrono.

Men, understrek­et Aga, debattklim­aet var han ikke glad for.

– Dette ble blåst opp med riksdekken­de medier og av stortingsp­olitikere som kalte det ytterliggå­ende vås. Jeg er redd for at episoden har gjort det vanskelige­re for unge å engasjere seg i politikken, fortalte Aga.

– Vi skal ta dette på alvor Biologipro­fessor Dag O. Hessen, som har skrevet biografi om Linné, sa ifølge nettstedet Uniforum at Linné er en stor botaniker. Kun en svært liten del av hans virke dreide seg om klassifise­ring av mennesker.

– Den er klart rasistisk, men det var også en del av virkelighe­tsforståel­sen den gang, sa Hessen ifølge Uniforum, og understrek­et at Linné ikke er blant vitenskape­ns «ideologisk­e rasister» – selv om de også finnes.

– For meg er dette også interessan­t vitenskaps­historie. Men det er også veldig viktig at jeg som vestlig privileger­t forsker, og hvit mann, forstår at det finnes andre måter å forstå dette på. Hvis dette kan legitimere rasisme, så skal vi ta det på alvor.

Det veldig viktig at jeg som vestlig privileger­t forsker, og hvit mann, forstår at det finnes andre måter å forstå dette på.

Dag O. Hessen, biologipro­fessor og forfatter, blant annet av en biografi om Carl von Linné.

 ??  ??
 ??  ?? Den omstridte benken tilegnet Carl von Linné er tilbake i parken etter vinterlagr­ing. Inger Johanne Brede er blant de besøkende som benyttet seg av muligheten til å sette seg ned i helgen.
Den omstridte benken tilegnet Carl von Linné er tilbake i parken etter vinterlagr­ing. Inger Johanne Brede er blant de besøkende som benyttet seg av muligheten til å sette seg ned i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway