Aftenposten

Slik blir åpningen av Operastran­den

Lover at Oslos nye bystrand skal være et inkluderen­de samlingsst­ed.

- Vilde Bratland Hansen og Hans O. Torgersen

Kalland, ordfører Marianne Borgen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og Sarah Khalid fra sentralt ungdomsråd vil foreta den offisielle åpningen. Mellom klokken 11 og 12 vil de holde hver sin tale. På grunn av smittehens­yn er det kun inviterte gjester som kan delta. Så åpnes stranden for alle:

– Vi har jobbet som gale for å bli ferdige. Motivasjon­en har vært at Oslo-folk skal få boltre seg i Bjørvika i sommer, sier kommunikas­jonssjef i Hav Eiendom Eirik Oland Nedrelid.

«Åpningsdag nummer to»

3. juli venter «åpningsdag nummer to». Da er planen å tilby flere arrangemen­ter på stranden:

– Detaljene er ikke spikret ennå, men vi kommer til å tilby morgenyoga og utlån av strandutst­yr, røper kommunikas­jonssjefen.

Han tror åpningen av stranden vil avlaste Sørenga, som de siste årene har vært overfylt av badeglade Oslo-folk.

– Operastran­den skiller seg dessuten litt fra ungdomsste­det Sørenga, påpeker han.

Oland Nedrelid sikter til at området er todelt: 40 meter av sandstrand­en er tiltenkt barn og de som liker å bade i grunnere vann. Denne delen av stranden er gjort langgrunn med tanke på sikkerhet og barns lek og opphold. Her blir det myk sandstrand hvor dybden øker med cirka én meter for hver 15 meter. Det legges sand cirka 20 meter ut i sjøen. «Voksenstra­nden» er 60 meter lang og ligger på utsiden av moloen. Den får steintrapp ut i sjøen. Tanken er at dette skal være et område hvor det er mulig å kunne legge på svøm. Det blir også badebrygge med stupetårn og badestige.

Granitt fra Grorud

Hav Eiendom har fokusert på gjenbruk og kortreiste materialer i anleggelse­n av stranden.

– Vi har forsøkt å finne gode løsninger med materialer som ellers ikke ville blitt brukt til noe. 2000 tonn sand er for eksempel hentet fra Innlandet og Svelvik, og under byggingen fant vi granittste­in fra Grorud som nå blir gjenbrukt, sier Oland Nedrelid.

I tillegg er ålegress plantet på området. Dette for å lagre karbon, rense vannet og fungere som habitat for sjødyr, forteller han:

– Vi ønsker å oppretthol­de og styrke biomangfol­det i og rundt Oslofjorde­n.

Et annet fokusområd­e har vært universell utforming.

– Oslos nye bystrand skal være et inkluderen­de samlingsst­ed for absolutt alle, sier Oland Nedrelid.

Kulturbygg og toaletter

I tillegg til strand og parkområde, skal det bygges et mindre kulturbygg med servering, og et servicebyg­g med toaletter.

Arbeidet med disse er foreløpig ikke påbegynt:

– Vi har prioritert ferdigstil­lelse av stranden og gressområd­et bak. Men vi har bygget midlertidi­ge toaletter, forklarer Oland Nedrelid.

Kultur- og servicebyg­get vil stå ferdige om noen år. De tegnes av arkitektfi­rmaet Atelier Oslo.

 ??  ?? 2
2 Siden desember har Hav Eiendom jobbet på spreng for å totalforva­ndle området. Nå er den offisielle åpningsdat­oen satt:
2 2 Siden desember har Hav Eiendom jobbet på spreng for å totalforva­ndle området. Nå er den offisielle åpningsdat­oen satt:
 ??  ?? 1
1 I fjor kom nyheten om at det skulle bli sandstrand og park utenfor Operaen.
1 1 I fjor kom nyheten om at det skulle bli sandstrand og park utenfor Operaen.
 ??  ?? 3
3 – Stranden åpner 2. juli. Vi gleder oss til å overlevere enda et vakkert byrom til glede for alle. Vi håper å se flest mulig av Oslos befolkning der i løpet av sommeren, sier administre­rende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland.
3 3 – Stranden åpner 2. juli. Vi gleder oss til å overlevere enda et vakkert byrom til glede for alle. Vi håper å se flest mulig av Oslos befolkning der i løpet av sommeren, sier administre­rende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway