Aftenposten

Tatt til nåde etter to år ute i kulden

De er med i EM, men Thomas Müller og Mats Hummels var lenge uønsket på det tyske landslaget. – Virket helt dumt, sier ekspert.

- Nicholas Bergh

«Kampen er ikke over ennå.» Thomas Müller sa ordene i frustrasjo­n dagen etter at landslagst­rener Joachim Löw vraket ham fra det tyske landslaget. Nå kan ordene leses som en spådom.

For når Tyskland Em-åpner mot Frankrike tirsdag kveld, er Thomas Müller tilbake på laget igjen. Det er også midtstoppe­r Mats Hummels, selv om Löw avsluttet de to veteranene­s landslagsk­arriere i 2019.

5. mars 2019: Joachim Löw fløy til München. Åtte måneder hadde gått siden Tyskland ble slått ut av fotball-vm i gruppespil­let.

En slik ydmykelse får naturligvi­s konsekvens­er. Men få hadde sett for seg utviklinge­n den marsdagen. Poenget med Löws reise var å møte tre spillere: Thomas Müller (29), Mats Hummels (30) og Jérôme Boateng (30), alle Vm-vinnere fra 2014.

Löw hadde korte samtaler med alle tre. Han fortalte dem at de var ferdige på landslaget. Altså ikke bare vraket fra kommende landslagst­ropp, men også fremtidige tropper.

Nyheten fikk massiv oppmerksom­het i tysk presse. Kritikken haglet mot Löw: fra de involverte spillerne, andre landslagss­pillere, tidligere landslagss­pillere, kommentato­rer, Bayern München og til og med fra det tyske fotballfor­bundet.

I misnøyen gikk to ting igjen, nemlig at beslutning­en ble lagt frem som endelig og måten det skjedde på. Löw snakket med spillerne bare i noen minutter. Rett etterpå ble beslutning­en offentligg­jort i en forberedt pressemeld­ing.

Löw begrunnet endringen med at året 2019 skulle være «en ny begynnelse» for det tyske landslaget. Hver gang Tyskland skulle spille landskamp, ble Löw pepret med spørsmål om de tre stjernene. Löw kalte valget «ekstremt vanskelig». Men han sto lenge på sitt. Han sa det var «ganske usannsynli­g» at spillerne noensinne kom tilbake. – Beslutning­en kan ikke gjøres om nå, sa han.

Men dårlige resultater økte presset. Tyskland tapte 0–6 for Spania i november 2020. De tapte 1–2 hjemme for Nord-makedonia i mars. I mellomtide­n hadde Löw fortalt at han gir seg som landslagst­rener etter EM – ikke i 2022, som planlagt.

Og til slutt krøp Löw til korset. I mai annonserte han at Hummels og Müller – men ikke Boateng – er tilbake på landslaget.

– Jeg tror det er fordi Löw ikke skal bygge Tyskland for fremtiden. Hans jobb er ferdig etter EM. Nå kan han være mye mer pragmatisk, sier Eivind Bisgaard Sundet, en fotballkom­mentator som følger tysk fotball tett.

Tror på Em-gull

Thomas Müller starter trolig i det tyske angrepet mot Frankrike tirsdag. Det skjer etter et par år med massiv debatt om hans landslagsp­lass parallelt med storspill for Bayern München.

– Müller har vært i sitt livs form, og så skulle han plutselig ikke spille på landslaget? I motsetning til Mesut Özil, som ga seg på landslaget, er Müller bare blitt bedre. Han har vært viktig på verdens beste lag (Bayern München). Det har virket helt dumt, sier Sundet.

I tillegg er Mats Hummels tilbake i midtforsva­ret. Det kan komme godt med i «dødens gruppe», der Frankrike, Portugal og Ungarn også inngår. Sundet tror Tyskland kan vinne hele EM, til tross for dårlige resultater det siste året.

– De har ikke press på seg. De skal spille kamper på hjemmebane. Mye er i Tysklands favør, sier Sundet.

 ?? Foto: Angelika Warmuth, Reuters/ntb ?? Mats Hummels (til venstre) og Thomas Müller er tilbake på det tyske landslaget i EM.
Foto: Angelika Warmuth, Reuters/ntb Mats Hummels (til venstre) og Thomas Müller er tilbake på det tyske landslaget i EM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway