Aftenposten

Margit Harsson

- Randi Myhre Hoftun

Margit Harsson måtte gi tapt for kreftsykdo­mmen og døde 3. juni, bare én uke før hun ville fylt 78 år. Ved hennes bortgang har Hole-bygda og hele Ringerike mistet en historiker og kulturarbe­ider av sjeldent format.

Margit ble født på Opsata i Ål i Hallingdal. Under utdanning i Oslo giftet hun seg med Bjørn Geirr og fikk sønnene Harald og Lars-erik. I

1982 ble hun cand.philol. Da var hun allerede tilknyttet seksjon for navnegrans­king ved Universite­tet i Oslo, og fra 1989 ble hun fast ansatt som amanuensis. I sin 30 år lange karriere som navneforsk­er har hun satt solide spor etter seg, bl.a. med prosjektet «Personnavn i rud-namn frå Buskerud».

I 1976 bosatte familien seg i Hole kommune. Her ble hun pådriver for et bygdebokpr­osjekt og i 1995 en av initiativt­agerne til stiftelsen av Hole historiela­g.

Margit Harsson har skrevet en rekke lokalhisto­riske artikler og bøker fra Hole, i tillegg til fagbøker og artikler i vitenskape­lige tidsskrift­er. Hun har også vært en drivende kraft i oppbygging­en av en Jørgen Moe-samling i Hole, til minne om eventyrsam­leren, dikteren og den senere biskopen, som vokste opp på Mo i Steinsfjer­dingen.

Samlingen er i dag lokalisert sammen med Hole bygdearkiv. Margit var glødende opptatt av å få denne kulturskat­ten tilgjengel­ig for folk flest.

I 2011 fikk Margit en ærespris utdelt av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, som begrunnet tildelinge­n med hennes betydnings­fulle forfatters­kap innen norsk navnegrans­king. Ved 70-årsdagen i 2013 fikk hun et venneskrif­t med tittelen Målblomar til Margit.

Margit Harsson var et overskudds­menneske og et arbeidsjer­n av de sjeldne. Alltid smilende, varm og mild.

Takk for alt, Margit. Vi savner deg.

På vegne av Hole historiela­g:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway