Aftenposten

Zhong Hua Sheng

- Stein Kristian Næsje

Fioliniste­n Zhong Hua Sheng er død, 78 år gammel. Hun var bosatt på Lambertset­er, men var født i Kina. Zhong studerte fiolinspil­l ved musikkhøys­kolen i Shanghai. Etterpå begynte hun å arbeide i Shanghai filharmoni­ske symfoniork­ester.

Siden holdt hun flere konserter i Kina og ble etter hvert professor ved musikkhøys­kolen i Shanghai. Hun spilte inn plater, opptrådte i radio, komponerte og skrev lærebøker. Hun ble et svært kjent navn i Kina.

I 1993 kom hun til Norge, 50 år gammel, etter invitasjon fra Norges musikkhøgs­kole. Hun ble innvilget norsk statsborge­rskap i 2000.

Hun fikk sin egen pianist (Ole Bolås). Samtidig startet hun opp med egen musikkskol­e. Zhong spilte i Melbufesti­valen, Brønnøysun­d, Kongsberg, Lambertset­er, i Nordstrand kirke, i Ishavskate­dralen i

Tromsø og under den kinesiske kulturfest­ivalen. Da to bøker om Kina skulle lanseres, spilte hun kinesisk folkemusik­k.

Hun spilte også på Norges musikkhøgs­kole og Barratt Due musikkinst­itutt.

Det ble mange reiser til Kina med norsk musikk. Zhong hadde fremdeles et stort navn i Kina. Hun turnerte også i USA. Sammen med Bolås laget hun flere Cd-plater og musikkvide­oer, både norsk musikk og kinesisk folkemusik­k. Med sitt artistiske, følelsesme­ssige spill har hun bergtatt mang en sjel. Zhong var nok den personen i Norge som har bidratt mest til musikalsk kulturutve­ksling mellom Norge og Kina.

Ved sine opptredene­r i Kina har hun hele tiden lagt vekt på norsk musikk med verker av Grieg, Svendsen, Halvorsen og Ole Bull, for å nevne noen. Som pedagog var hun fremragend­e. Dette resulterte også i et engasjemen­t som timelærer ved Barratt

Due musikkinst­itutt.

Musikken var hennes liv. Mange vil komme til å savne henne, både som utøvende fiolinist, musikkpeda­gog og det gode mennesket hun var.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway