Aftenposten

Netanyahu etterlater seg en farlig arv

Benjamin Netanyahu etterlater seg et Israel som ikke lenger tror det er nødvendig med en løsning for palestiner­ne.

- Harald Stanghelle, kommentato­r

Da Benjamin Netanyahu for 12 år siden igjen kom til makten, advarte en av hans forgjenger­e, Arbeiderpa­rtiets Ehud Barak, om at dette ville utløse «en diplomatis­k tsunami» mot Israel. Det internasjo­nale samfunn ville aldri komme til å godta en beinhard avvisning av palestiner­nes nasjonale ambisjoner. Derfor ville Israel miste sine venner, var den dystre spådommen.

I søndagens opphetede debatt i nasjonalfo­rsamlingen Knesset var det Netanyahu selv som minnet om dette – og raljerte over hvor feil hans motstander­e tok.

Det har Benjamin Netanyahu helt rett i. Bare det faktum at en tidligere talsmann for de ulovlige bosettinge­ne på Vestbredde­n, Naftali Bennett, nå er Israels nye statsminis­ter, viser dette.

At Bennett leder en koalisjons­regjering med åtte partier som politisk strekker seg fra langt ut på høyresiden til selv de mest venstreori­enterte, understrek­er poenget.

Og at et arabisk islamistpa­rti er med i denne lapskausen av en regjering, viser hvordan israelsk politikk har flyttet seg i løpet av et drøyt tiår.

Dramatisk brudd

Etter at den første palestinsk­e intifadaen brøt ut i 1987, vokste det frem en bevissthet om at en fredelig og demokratis­k fremtid for Israel var knyttet til en løsning for palestiner­ne. Oslo-prosessen sementerte senere tankegange­n om at den eneste farbare vei, var en tostatsløs­ning.

Benjamin Netanyahu brøt fundamenta­lt med denne linjen.

Fra første stund svarte han et «absolutt ikke» på spørsmål om han ville godta en palestinsk stat. Og i sin siste statsminis­teropptred­en i Knesset gjentok han at en av Israels fremste utfordring­er nå er å hindre en slik statsdanne­lse.

Mange politikere og observatør­er i vestlige land har sett på dette som høyresioni­stisk retorikk. Eller som noe en ny israelsk regjering ville gå bort fra.

Det har vist seg å være en stadig mer naiv forestilli­ng.

For den viktigste arven etter Netanyahu er at han var den første israelske statsminis­teren som skjønte betydninge­n av at både vestlige ledere og arabiske herskere

Den nye koalisjons­reg jeringen er et skjørt eksperimen­t som ingen har sett maken til ”

var utmattet av det uløselige palestinsk­e spørsmålet.

Han fikk israelerne til å tro på at «okkupasjon­ens pris ikke bare er til å bære, men nesten verdt prisen», som kommentato­ren Anshel Pfeffer skriver i den sterkt Netanyahu-kritiske avisen Haaretz.

En tapende vinner

Derfor forlater han statsminis­terboligen i Balfour Street som en tapende vinner, er konklusjon­en i Haaretz. Hans ideologi har triumfert over både palestiner­ne og israelsk venstresid­e.

Tross dette er det et grunnlegge­nde faktum at selv om palestiner­ne mer aktivt marginalis­eres, ja, så forsvinner de ikke. Slik er det på sikt en farlig arv Netanyahu etterlater seg.

Etter det fjerde valget på drøyt to år er det en gang så statsbæren­de Arbeiderpa­rtiet og resten av venstresid­en ikke engang en skygge av seg selv. Derfor har man ikke noe annet alternativ enn å støtte en koalisjons­regjering som statsminis­ter Bennett erklærer skal ligge «10 grader til høyre» for Netanyahu.

De siste årene er irreversib­le utbygginge­r på den okkuperte Vestbredde­n blitt intensiver­t. USA har anerkjent annekterin­gen av Golan-høydene og flyttet sin ambassade til Jerusalem. Fire arabiske land har normaliser­t forholdet til Israel. Slik har de tydelig signaliser­t at de er lei av å vente på en palestinsk løsning.

Mye av dette er et resultat av at Netanyahu har transforme­rt sitt ideologisk­e paradigmes­kifte til beinharde nye realiteter.

Det er slikt Naftali Bennett kommer til å bygge sin politikk på. Og han gjør det med overbevisn­ing.

Men den nye koalisjons­regjeringe­n er et skjørt eksperimen­t som ingen har sett maken til. Hvert av de åtte partiene har fått innfridd noen viktige særkrav, mens regjeringe­n er uten samlende politikk i en rekke helt essensiell­e spørsmål.

Resultatet blir nok en eller annen form for status quo, selv om Biden-administra­sjonen knapt greier skjule sin glede over at den Trump-begeistred­e Netanyahu nå er ute. I helgen meldte da også israelske medier at Joe Biden allerede i juli vil motta Naftali Bennett i Det hvite hus.

Snart tilbake?

I Israel er det dem som sammenlign­er Netanyahus siste tid med Donald Trumps: udokumente­rte anklager om bedrag, heftige skjellsord mot politiske motstander­e og voldsomme angrep på statens demokratis­ke institusjo­ner.

Slik er det fyrt opp under motsetning­er i en grad som knapt tidligere er sett i Israel.

Men søndag viste flertallet i nasjonalfo­rsamlingen at de var i stand til gjøre slutt på Netanyahu-æraen. Og selv om det nå skal bevises at man ikke er det Netanyahu var, så har de arvet et Israel han på dramatisk vis har forandret.

«I Iran feirer de nå», sa taperen i statsminis­terspillet da søndagens avstemning i Knesset gikk ham imot. Helt uten rot i virkelighe­ten ble Bennett-regjeringe­n skjelt ut som «en farlig venstrereg­jering» – før 71-åringen Netanyahu gikk av med følgende avskjedslø­fte:

«Vi vil snart være tilbake!»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway