Aftenposten

Politisk thriller i Oslo

Skjebnedag. Flertallet i bystyret har ikke tilllit til byråd Lan Marie Berg. I dag blir det klart om byrådslede­ren Raymond Johansen stilller kabinettss­pørsmål. Utfallet kan bli politisk kaos.

- Arnhild Aass Kristianse­n, Birgitte Iversen, Kjetil Magne Sørenes, Sondre Moen Myhre og Magnus Lysberg

På en pressekonf­eranse klokken 12 tirsdag gjorde Rødt det klart at partiet vil stemme for mistillits­forslaget mot Lan Marie Berg. Dermed er det flertall for mistillits­forslaget i bystyret i Oslo. På ettermidda­gen kommentert­e byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) situasjone­n for første gang. Det skjedde på det som var en planlagt pressekonf­eranse om koronapand­emien og Oslos gjenåpning­splan.

– Jeg har full tillit til byråd Lan Marie Berg. Denne saken skal opp i bystyret i morgen. Jeg vil først kommentere den saken da, sa Johansen da han ble spurt om han vil stille kabinettss­pørsmål.

Et kabinettss­pørsmål betyr at hele byrådet går av dersom opposisjon­en fremmer mistillit mot en av byrådene.

Ber Berg trekke seg

Høyre, Venstre, Senterpart­iet og Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) har tidligere sluttet seg til forslaget, som er fremmet av Frp.

Bakgrunnen er Bergs håndtering av milliardov­erskridels­ene for Oslos nye vannforsyn­ingsanlegg. Også byrådets støttepart­i Rødt vil stemme for mistillits­forslaget, som dermed har flertall i bystyret.

Rødts gruppelede­r Eivor Evenrud oppfordret Berg til å trekke seg fra sin post. Men hva som skjer dersom Berg ikke trekker seg, og byrådslede­r Raymond Johansen velger å kontre med et kabinettss­pørsmål, vil hun foreløpig ikke svare på.

– Konsekvens­en utover det blir det opp til Raymond Johansen å vurdere, sa Evenrud tirsdag.

Oslo Ap uenige med Rødt

Gruppelede­r for Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier i en kommentar at de er uenige i Rødts vurderinge­r og konklusjon og mener det ikke er grunnlag for mistillit.

«Fram til bystyrets møte i morgen vil vi diskutere nærmere hva dette betyr. Ytterliger­e kommentare­r har jeg ikke», skriver Jakobsen i en SMS.

SVS gruppelede­r Sunniva Holmås Eidsvoll sier hun ikke mener det er grunnlag for mistillit mot Lan Marie Berg.

– Det er trist om resultatet nå blir kaos i Oslo når vi håndterer en pandemi. Nå vil vi vurdere frem mot bystyremøt­et i morgen hva dette vil bety, skriver Eidsvoll i en SMS.

På spørsmål om hun mener Raymond Johansen bør stille kabinettss­pørsmål for å slå ring om Berg, skriver Eidsvoll at hun foreløpig ikke har noen kommentare­r utover det hun allerede har skrevet.

Milliardsp­rekk

Berg er ansvarlig byråd for Oslos største kostnadssp­rekk noensinne. I mai ble det kjent at Oslos nye vannforsyn­ingsprosje­kt blir 5,2 milliarder kroner dyrere enn først anslått.

Rødt Oslos standpunkt er i hovedsak begrunnet med at partiet mener Lan Marie Berg ikke har informert bystyret godt nok.

Slik forklarte Evenrud mistillite­n på tirsdagens pressekonf­eranse:

– Byråden har nok en gang brutt opplysning­splikten til de folkevalgt­e ved å informere de folkevalgt­e om kostnadssp­rekken så tidlig som mulig. Byråden har heller ikke fulgt opp bystyrets pålegg om å rapportere jevnlig om prosjektet.

Samtidig mener Rødt Oslo at Berg ikke har fulgt god forvaltnin­gsskikk i saken.

– Bystyret har for eksempel fått to referater fra møter i desember 2020 og februar 2021. Disse referatene ble skrevet to dager før høringen 2. juni. Utover dette oppgir byråden at det ikke finnes kommunikas­jon om kostnadssp­rekken. Ingen e-poster, ingen SMS-ER, ikke ett eneste oppfølging­sspørsmål fra byråd til etat, sier Evenrud.

– Svært enkle og vanlige rutiner for skriftligg­jøring av saksbehand­ling er ikke blitt fulgt av byråden i håndtering­en av en investerin­g til flere milliarder kroner, sier hun.

Berg: – Håndtert på en god måte

På sin egen Facebook-side har Lan Marie Berg tirsdag publisert et lengre innlegg. Der forklarer hun blant annet at hun mener at hun ikke har gjort noen feil.

«Det ærlige svaret er at jeg genuint me

ner jeg har håndtert saken på en god måte», skriver hun.

Berg viser til andre byggesaker som har gått på store kostnadssp­rekker den siste tiden, blant annet Intercity-utbygginge­n i Moss.

Lan Marie Berg skriver også at hun har gjort alt som står i hennes makt for at kostnadssp­rekken skulle bli minst mulig før hun gikk til bystyret.

«Det kommer påstander om at jeg har brutt informasjo­nsplikten. Jeg mener helt klart at jeg ikke har det. Realiteten er at bystyret har fått kvalitetss­ikret informasjo­n og en opplyst sak raskt», skriver Berg.

Hun skriver også at det er uheldig for Oslos innbyggere at kostnadssp­rekken ble på 5,2 milliarder.

«Men det skyldes hverken dårlig styring eller manglende kontroll over prosjektet», skriver hun.

Berg viser til at noe av kostnadssp­rekken har sin naturlige forklaring i økte priser.

«Det har blant annet blitt langt dyrere å bruke tunnelbore­maskiner», skriver byråden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB ?? Tirsdag varslet Rødt at partiet støtter mistillits­forslaget mot Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Tirsdag varslet Rødt at partiet støtter mistillits­forslaget mot Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway