Aftenposten

Andreas Slettholm: MDG har håndtert mistillits­saken på verst mulig måte

- Andreas Slettholm, kommentato­r

Det er den mest dramatiske situasjone­n i bystyret på flere tiår. Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er i hardt vær for sin håndtering av vannforsyn­ingssaken. Flertallet i bystyret mener de er holdt så dårlig informert at de ikke lenger har tillit til henne.

Ingen historikk

Hennes siste håp er at byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) redder henne. Tirsdag ettermidda­g fikk Aftenposte­n opplyst at Johansen vil varsle kabinettss­pørsmål.

Det vil si at hele byrådet truer med å gå av dersom mistillite­n til Berg blir vedtatt.

Sist det skjedde, var for 27 år siden. Da stilte byrådslede­r Rune Gerhardsen (Ap) kabinettss­pørsmål. Byråden hans ble likevel felt av bystyret. Resten av byrådet gikk av, men et nytt Gerhardsen-byråd tiltrådte noen uker senere.

Tanken bak et kabinettss­pørsmål er å presse partiene til å godta en byråd som egentlig ikke har bystyrets tillit.

Sjansen for at Rødt snur, virker liten. Partiet er opptatt av prinsipper. Om byrådet velger å gå av på grunn av Berg, vil Rødt mene at det er byrådets problem.

Hvis Johansen stiller kabinettss­pørsmål, går det mest sannsynlig mot politisk kaos. Midt under en pandemi. Enden på visa kan fort bli et nytt Johansen-byråd, med de samme tre partiene. Den parlamenta­riske situasjone­n er jo ikke forandret.

Et nytt byråd vil i så fall neppe inkludere Lan Marie Berg. Hun er uansett på vei til Stortinget til høsten, som MDGS førstekand­idat i Oslo.

Ingen vinnersak for opposisjon­en

Man kan mene hva man vil om begrunnels­ene for mistillit.

Men saken er helt klart sterkere enn da Berg nesten ble felt før jul for arbeidsmil­jølovbrudd i Energigjen­vinningset­aten. For eksempel har bystyret vedtatt at Berg skal informere jevnlig om utfordring­er i dette prosjektet. Det rimer dårlig med at det bardust dukker opp en ekstraregn­ing på fem milliarder.

Evnen til selvkritik­k har også variert. I høringen om saken avviste hun å ha gjort noe galt, før hun en uke senere beklaget at ikke bystyret var informert tidligere. I et langt Facebook-innlegg tirsdag er det ingen selvkritik­k å spore.

Om såkalt vanlige folk forstår hvorfor bystyret nå kvesser knivene, er mer usikkert. De færreste er opptatt av styringsdi­alogen mellom en byrådsavde­ling og en underligge­nde etat. Eller en byråds informasjo­nsplikt overfor bystyret.

Folk er mer opptatt av rent vann i springen. Så lenge MDG klarer å få dette til å handle om nødvendige grep og kostnadsøk­ninger utenfor byrådens kontroll, er ikke mistillits­forslaget noen klar vinnersak for opposisjon­en.

Veien er da kort til å tolke dette til å være en heksejakt på en populær og kontrovers­iell politiker. MDG gjør sitt ytterste for å spinne saken dit.

Ukloke frontalang­rep

MDG har også gjort sitt ytterste for å håndtere saken på verst mulige måte den siste uken.

Det hadde åpenbart vært strategisk klokt å ligge lavt dersom målet er å redde byråden. I stedet har MDG som parti valgt frontalang­rep på opposisjon­en.

Kravet om ydmykhet er et uttrykk for doble standarder, ifølge tidligere partileder Rasmus Hansson. Et utslag av «mugne, patriarkal­ske fordommer», ifølge nåværende partileder Une Bastholm.

Sirin Stav, MDGS gruppelede­r i Oslo, mente opposisjon­en bare er ute etter å sverte Lan Marie Nguyen Berg. Etter kraftig motbør fra Senterpart­iet og Rødt modererte hun karakteris­tikkene til kun å gjelde den borgerlige opposisjon­en.

Hva som gjør en mistillits­trussel fra Rødt og Sp mer saklig enn den fra Venstre og Høyre, kan man saktens undres over.

MDG krevde mer ydmykhet

MDGS angivelige bevis på at Berg behandles urettferdi­g, er å sammenlign­e med ting som har skjedd eller ikke skjedd på Stortinget. En vel så relevant målestokk kunne ha vært hvordan MDG selv har vurdert mistillit i bystyret.

I 2015 stemte MDG for mistillit mot byråd Hallstein Bjercke. Det var begrunnet blant annet i at Bjercke ikke var ydmyk nok overfor bystyret og byens befolkning i forbindels­e med konkursen i selskapet Oslo Vei.

Heksejakt og heksejakt Angrep-er-det-beste-forsvar-tenkningen har neppe gjort opposisjon­en mildere stemt.

Det er neppe en bevisst strategi. Snarere kan det være utslag av en partikultu­r som heier frem kompromiss­løshet. Det er fornuftig hvis man være et radikalt klimaparti. Det er ikke like fornuftig hvis man vil være et styringspa­rti med et konstrukti­vt forhold til opposisjon­en.

Én parallell til Stortinget er likevel nærliggend­e.

Berg har etter hvert forstått at hun gjør lurt i å ta selvkritik­k og svare på alle spørsmål som best hun kan. Men Bergs partifelle­rs tilnærming minner om hvordan Sylvi Listhaug (Frp) taklet kritikken av hennes berømmelig­e Facebook-post.

Etter noen halvkveded­e beklagelse­r mente hun at Stortinget var blitt en barnehage, at KRF manglet ryggrad, og at det hele var en ren heksejakt.

I den saken ble regjeringe­n sittende, og Listhaug måtte gå av.

Det hadde åpenbart vært strategisk klokt å ligge lavt dersom målet er å redde byråden ”

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har ikke bystyrefle­rtallets tillit.
Foto: Stein J. Bjørge Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har ikke bystyrefle­rtallets tillit.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway