Aftenposten

Ble nedringt av folk som ville ha Janssen

Vaksinen knyttes til alvorlige bivirkning­er, men ikke alle lar seg skremme, forteller Reiseklini­kken i Oslo.

- Ole Alexander Saue, Vilde Skorpen Wikan, Sondre Moen Myhre og Morten Uglum (foto)

Det har kokt hele tiden. Plutselig fikk vi vaksinen, og nå ringer «alle» hit. Eier av Reiseklini­kken på St. Olavs plass i Oslo, Gunnar Hasle, må nesten småle. Samtidig som Aftenposte­n begynner intervjuet, ringer telefonen igjen. Pågangen av folk som ønsker Janssen-vaksinen, merkes etter at de første stikkene av vaksinen ble satt i Norge tirsdag.

På Reiseklini­kken har de mottatt 50 doser. Tirsdag settes minst 21 av dem. 150 doser til er på vei.

Det er Folkehelse­institutte­t (FHI) som har lageret med Janssen-doser. De har fått bestilling på 2040 doser fra kommuneleg­ekontorer, andre legekontor­er/legesentre, reiseklini­kker og bedriftshe­lsetjenest­er

Men langt ifra alle som ringer klinikken, får vaksine. Hasle sier nei til rundt 80 prosent av de håpefulle.

Flere grunner til å si nei

Det er ikke kapasitet som gjør at Hasle må si nei til å sette Janssen-vaksinen.

– Nå nettopp var det en som skulle til Spania og hadde fått to doser i Amerika som ikke var godkjent i Spania. Men jeg vil ikke gi en vaksine som kan være farlig for ham når han skal til et land der risikoen ikke er spesielt høy, forteller Hasle.

For å få Janssen-vaksinen, må pasienten oppfylle ett av flere kriterier regjeringe­n har satt. Begrunnels­en som går igjen hos folk som ønsker å ta Janssen-vaksinen hos Reiseklini­kken, er at de skal på nødvendige arbeidsrei­ser.

– Jeg synes kriteriene er litt for strenge. Det burde i større grad vært opp til min vurdering, sier Hasle.

Aftenposte­n møtte flere som fikk vaksinen på klinikken. Ingen av dem ønsket å stå frem i avisen.

En mann på 37 år lot seg imidlertid intervjue med løfte om anonymitet.

– Jeg vil ha vaksinen for å kunne reise. Jeg jobber som konsulent i utlandet, også utenfor EU. Alt stoppet under pandemien, sier han.

– Vaksinen kan være min vei ut. Jeg har vært permittert lenge, legger han til.

– Jeg har veid risikoen opp mot nytten, sier mannen.

Kobles til blodpropp

Janssen-vaksinen kan forårsake samme alvorlige bivirkning­er som Astra Zeneca, som har ført til alvorlig sykdom og dødsfall i Norge. Tilstanden kalles VITT. Den kjennetegn­es ved blodpropp, blødninger og lavt antall blodplater.

Det er bare Norge og Danmark som ikke tar Janssen-vaksinen bruk i vaksinepro­grammet. EUS legemiddel­byrå EMA mener nytten av vaksinen er større enn risikoen. Her til lands er smitten så lav at regjeringe­n mener vaksinen kan være farligere enn covid-19.

«Helsegevin­stene ved bruk av Janssenvak­sinen ansees ikke å stå i forhold til helserisik­oene», har Helsedirek­toratet konkludert med.

Det er imidlertid åpnet for å gi den til frivillige. Over 200.000 doser ligger på lager. Men nesten ingen vil sette vaksinen. Både Aleris, Volvat og Dr. Dropin er skeptiske. Det samme er Legeforeni­ngen. Hasle setter den med glede.

– Hvis de skal til et land med høy risiko for smitte, vil det være bedre risikomess­ig sett å ta den selv om det er en farlig vaksine, mener Hasle ved Reiseklini­kken.

Etter at 8,7 millioner doser var satt, var hyppighete­n av VITT på rundt 1 av 310.000 i USA. Det er knyttet stor usikkerhet til disse tallene. Vaksinen er stort sett satt på såbare grupper som er vanskelige å følge opp. Belgia har hatt ett dødsfall etter rundt 40.000 doser satt.

I Norge har forekomste­n av VITT etter Astra Zeneca-vaksinasjo­n vært ca. 1 pr. 22.000 vaksinerte.

– Enkelt kan ha gode grunner

Janssen-vaksinen antas imidlertid å gi god beskyttels­e mot covid-19-sykdom, mens risikoen for å få alvorlige bivirkning­er beregnes å være rundt 1 av 19.000.

Dermed åpnet regjeringe­n heller for å gi den utenfor vaksinepro­grammet.

– Regjeringe­n mener det er riktig å tilby denne vaksinen som et tilvalg for enkelte personer som oppfyller kriteriene for det. Vi anbefaler i utgangspun­ktet folk å følge vaksinasjo­nsprogramm­et, men enkelte kan likevel ha gode grunner til å ønske Janssen-vaksinen, sa helseminis­ter Bent Høie (H) i forrige uke.

Hasle følger kriteriene nøye. Han åpner for lite skjønn når han vurderer hver enkelt pasient.

– Jeg praktisere­r det veldig strengt, selv om folk er fortvilet.

– Kan folk lyve for deg om hvorfor de trenger vaksinen, og få vaksinen på bakgrunn av det?

– Ja. Jeg må bare stole på dem, sier han.

Tjener titalls tusen på én dag

Janssen-vaksinerin­g gir også klingende mynt i kassen for Reiseklini­kken. Staten betaler selskapet 902 kroner pr. dose som settes. Tirsdagens 21 doser gir 18.942 kroner inn på konto.

Det kommer godt med for Hasle og Reiseklini­kken, som har hatt store inntektsta­p under pandemien.

Om han får satt alle 200 dosene, gir det inntekter på 180.400 kroner.

 ??  ?? Eier av Reiseklini­kken Gunnar Hasle brukte store deler av tirsdagen i telefonen.
Eier av Reiseklini­kken Gunnar Hasle brukte store deler av tirsdagen i telefonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway