Aftenposten

Vestlandsb­ygd er blitt for populær blant turister

Hoddevik på Stadlandet er en magnet på surfere. Nå kommer det for mange turister.

- Arnfinn Mauren

Inntil for et par år siden var det knapt flere enn de mest ihuga surferne som fant veien ut til Hoddevik og Ervik på Stadlandet. Fjoråret var et tidsskille. – Jeg har vært her i 20 år. Det har vært økning hvert eneste år, men i fjor eksplodert­e det, forteller Torkild Strandvik.

Han driver Stad Surfing. Om sommeren sysselsett­er bedriften syv personer med surfekurs, leie av utstyr, yoga og overnattin­g. I fjor doblet de omsetninge­n, til rundt 3 millioner kroner.

Det anslås at åtte-ni virksomhet­er på Stad retter seg direkte inn mot surferne. I tillegg drypper det på alt fra bensinstas­joner og hotell til dagligvare­butikker og kafeer.

– Før var det lokalbefol­kningen som holdt liv i butikken. Nå står turistene for halve omsetninge­n i sommerhalv­året, sier butikksjef Tone Ervik Aarsheim ved Jokerbutik­ken midt oppe på Stadlandet.

Turister blir fastboende

Surfeøkono­mien på Stad handler ikke bare om turister som kommer – og drar igjen. Opp gjennom årene har mange surfere fra andre deler av landet, og utlandet, slått seg ned og blitt værende.

– Jeg tenkte jeg skulle bo her i ett år. Det er ni år siden, forteller Camilla Monsen (32), opprinneli­g fra Kolbotn.

Sammen med venninnen Naomi Dalsbø (24) har hun etablert designstud­ioet Saltnwax.

Rundt 20–25 surfere har flyttet til Stadlandet for å være nær bølgene. Ektemenn og samboere er blitt med. De har hatt med seg barn og nye er kommet til. Surfingen har bidratt til minst 50–60 nye innbyggere.

Noen av dem har skapt sine egne jobber innen fotografi, design og webutvikli­ng. Andre har startet byggefirma eller blitt ansatt hos lokale selskaper.

– Surfesport­en har dratt mange unge hit. Det er skapt et flott miljø, mener Monsen.

Tross alle oppsider: Surfeturis­men til Stadlandet er ikke problemfri. Hverken Hoddevik eller Ervik er dimensjone­rt for å ta imot hundrevis av besøkende. Det er god plass på stranden, men ikke på veiene og parkerings­plassene.

– Vi har utfordring­er med parkering når det topper seg, sier gårdbruker­paret Geir Ole og Anne Grete Ervik.

Tåler ikke hundrevis av biler

I fjor var toppene større enn de pleier å være. Hundrevis av turister kom nedover den smale og svingete veien ned mot Hoddevik.

– De kjører på beitemark og på kryss og tvers av sauer som hopper rundt, fortalte Anne Kari Lerfald (55) til Aftenposte­n i fjor. Hun driver surfekolle­ktivet Akka Surf i Hoddevik.

Situasjone­n endte med at Stad kommune innførte forbud mot camping på visse områder. Dette forbudet videreføre­s i år.

– Det er bra at Stadlandet er blitt attraktiv, men vi får problemer når det blir for mange på samme tid, sier forsknings­leder Ivar Petter Grøtte i Vestlandsf­orskning.

Forskerne er nå, på oppdrag fra Vestland fylke, i ferd med å se på tiltak som kan sikre en mer bærekrafti­g turisme i området. Ett av disse, er å forbedre transporte­n til og fra surfebygde­ne.

Nødvendig med styring

Selv om Hoddevik-navnet er blitt kjent langt utover surfemiljø­et, har ringvirkni­ngene vært lite dokumenter­t. Det jobbes det nå med. Veksten i fjor har bidratt til å skape større interesse for å utvikle produktet. Det er flere ulike faktorer som har påvirket turistøkni­ngen. Daglig leder Olav Steimler i det lokale serviceorg­anet Stad Vekst trekker frem fire punkter:

En kjerne av surfere har slått seg ned. Fastboende trekker til seg entusiaste­r som kommer for å surfe, spise og sove. Aspirerend­e surfere har kastet seg på bølgen. Konferanse og bedriftstu­rer i kombinasjo­n med surfekurs.

Det er den tredje gruppen som i størst grad har bidratt til veksten. Det er også den som skaper de største utfordring­ene. Men det er også disse gjestene som potensielt sett legger igjen mest penger.

– Denne turismen har et metningspu­nkt, sier Steimler.

– Er dere på det punktet allerede?

– Nei, men det er nødvendig med styring. Vi må ha noen regulering­er.

Bohemtilvæ­relsen kan være historie

Ord som regulering­er er ikke spesielt populært i det bohemaktig­e surfemiljø­et. De har vært vant med å kunne reise til Hoddevik når bølgene er perfekte, ikke når det er ledig overnattin­g.

– Før kunne vi bare komme hit, og det ordnet seg. Nå må vi bestille 14 dager i forveien hvis vi skal vi være sikker på å kunne ta en natt i Hoddevik, forteller Herman Tomter og Johannes Refsdal fra Hamar.

De to 27-åringene har hatt en årlig tur til Hoddevik de siste ti årene.

Det synes likevel å være en felles forståelse for utfordring­ene. De faste surferne vil gjerne ha et godt forhold til lokalbefol­kningen. Heller ikke de liker at bonden stenges inne av bobiler.

– Hoddevik er et sårbart sted. Det har plass til mer folk, men ikke flere biler, sier surfer og yogainstru­ktør Gry Hansen, opprinneli­g fra Oslo.

Ikke enkelt å få fast adresse

Skulle fristelsen til å bosette seg komme krypende etter noen besøk, er det lettere sagt enn gjort. Halvøya mangler boliger til dem som vil flytte dit.

– Jeg får telefoner fra folk som vil flytte hit, men det er ikke så lett. Det er få hus til leie eller til salgs. Vi endte opp med å kjøpe en nedlagt skole, forteller Gry Hansen.

Camilla Monsen tok saken i egne hender. Sammen med ektemannen og et vennepar bygde hun en tomannsbol­ig.

– Lokalbefol­kningen er støttende. Det gjelder også i jobben min som grafisk designer. Jeg bruker havet og kysten mye som tema og inspirasjo­n. Det appellerer jo til folk her.

 ??  ??
 ?? Foto: Arnfinn Mauren ?? Daglig leder Julie Ervik (t.v.), innehaver Torkild Strandvik og samboer og yogainstru­ktør Gry Hansen øker staben i Stad Surfing med ytterliger­e fire personer om sommeren.
Foto: Arnfinn Mauren Daglig leder Julie Ervik (t.v.), innehaver Torkild Strandvik og samboer og yogainstru­ktør Gry Hansen øker staben i Stad Surfing med ytterliger­e fire personer om sommeren.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Arnfinn Mauren ?? Camilla Monsen er en av dem som ble trukket til Stadlandet på grunn av surfeforho­ldene. Til slutt ble hun værende, stiftet familie og firma. Her med datteren Maja på Hoddevikst­randa.
Foto: Arnfinn Mauren Camilla Monsen er en av dem som ble trukket til Stadlandet på grunn av surfeforho­ldene. Til slutt ble hun værende, stiftet familie og firma. Her med datteren Maja på Hoddevikst­randa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway