Aftenposten

Frank Rossavik: Noen nedrevne Pride-flagg bekrefter en oppsiktsve­kkende seier

Pride er symbolet på en oppsiktsve­kkende seier. Noen nedrevne flagg bekrefter bildet.

- Frank Rossavik, kommentato­r

Neste år er det 50 år siden homoseksua­litet ble lovlig i Norge. Homofili var en psykiatris­k diagnose så sent som i 1977. Kirken var helt mot liberalise­ringen – og slett ikke alene. På mindre enn 50 år er nesten alt endret hva rettighete­r og aksept angår. Homofile kan til og med gifte seg i Den norske kirke, om det skulle være et ønske. Stadig flere oppdrar barn.

Nå kan selv den sterkt konservati­ve pinsebeveg­elsen være i ferd med å åpne. Teologipro­fessor og pinsevenn Terje Hegertun oppfordrer i en ny bok frikirkeli­ge miljøer til å endre holdning til homofili. Pinsepasto­r Marit Landrø forteller i Vårt Land om at hun iblant møter homofile, pinsekaris­matiske ledere i sjelesorgr­ommet.

De årlige Pride-paradene i norske byer og bygder er blitt folkefeste­r som bare overgås av 17. mai. Særlig i Oslo er Pride blitt en massemønst­ring. I 2018 og 2019 skal rundt 250.000 ha deltatt i toget eller som tilskuere.

I fjor ble festivalen selvsagt tatt av pandemi. I år – denne helgen – er Oslo Pride nedskalert, dels digital, dels fysisk. Den store paraden måtte igjen avlyses.

Nesten alt er endret på mindre enn 50 år. Men det kan snu. ”

Trist hærverk

Jeg skrev at «nesten alt» er endret. Noe endres trolig aldri helt. Fortsatt kan homofile bli utsatt for mobbing og hatkrimina­litet.

Dessuten har transperso­ner, tross fremgang de siste årene, fortsatt mye igjen av rettighets­kampen. Og av veien frem til sosial aksept på det nivået homofile nyter godt av.

Men det er verdt å ta en fot i bakken og tenke over hvor mye som har beveget seg.

Selvsagt er det trist når noen river ned eller tenner på regnbuefla­gg, om det nå er av hat eller i protest mot hva de hevder er misbruk av kommunale flaggsteng­er. Men det finnes mange regnbuefla­gg der ute – også i butikker, der eierne både vil vise støtte og tjene penger.

Skarp kontrast til 80-tallet

Kulturelt har vi homofile vunnet. Vi kan leve med at noen tapere i samme kamp river ned flagg. Mange kjøper flagg for å støtte.

Vi bør også kunne leve med at ikke alle kommuner vedtar å bruke sine flaggsteng­er til regnbuefla­gg.

Jeg «kom ut» tidlig på 1980-tallet. Da var homofili nokså nylig blitt lovlig og friskmeldt. Vi utgjorde i høy grad en subkultur. Mer presist en kultur som la større vekt på fest og sex enn de fleste andre kulturer. Det var gøy, men også midt i aidsepidem­ien. Jeg opplevde aldri åpenbar diskrimine­ring eller mobbing, men full sosial aksept var det ikke snakk om.

Har skiftet kurs

Så kom en lang periode der det handlet om «å få lov til å være så like de heterofile som overhodet mulig», som Bjarne Melgaard sa til Dagbladet i 2011. Den homofile kunstneren sa det med et sukk.

Partnerska­psloven var tung å kjempe frem, felles ekteskapsl­ov lettere.

Dette var en periode der alle skulle bli som Bent Høie, så å si. Mange lyktes også.

Vi slapp inn i mainstream. Ikke bare det, Pride-paradene er blitt svært manges store markering av kjærlighet og mangfold.

Samtidig har det som før kaltes homobevege­lsen, og nå kaller seg den skeive bevegelsen, skiftet kurs. Det handler ikke lenger om å få lov å være mest mulig som heterofile, fordi naturens luner (dessverre eller heldigvis) gjorde oss annerledes.

Snur trenden?

Det som kalles skeiv teori, er langt mer offensivt. Budskapet er at seksualite­t og kjønn er flytende saker, mye opp til hvilke sider av seg mennesker vil dyrke.

Litt paradoksal­t har gjennombru­ddet for denne tenkemåten i bevegelsen skjedd de siste årene, parallelt med at Pride for alvor vokste frem som folkefest og KristenNor­ges motstand nesten forsvant.

Kanskje betyr det at også skeiv teori raskt glir inn i mainstream. Eller at motkreften­e nå vil styrkes igjen.

Det gjenstår å se, men akkurat nå er Pride symbolet på en seier vel ingen våget å se for seg i forrige århundre.

 ??  ??
 ??  ?? Oslo Pride i 2018. En folkefest nesten på nivå med 17. mai.
Oslo Pride i 2018. En folkefest nesten på nivå med 17. mai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway