Aftenposten

Glade for gjenåpning

Venninnene Lena Rogg (t.v.) og Kine Knutsen-sanders synes det er veldig deilig at Oslo blir seg selv igjen.

- Harald Stolt-nielsen, Øystein Tronsli Drabløs og Olav Eggesvik

Nå er vi småbarnsfo­reldre begge to, så det er ikke mye vi får vært ute på byen. Men det blir veldig gøy å kunne være litt mer sosiale, sier Kine Knutsen-sanders.

Hun og venninnen Lena Rogg møter Aftenposte­n med munnbinden­e på, midt på Egertorget i Karl Johans gate, kort tid etter Raymond Johansens pressekonf­eranse. På neste tur nedover handlegate­n kan de la munnbinden­e bli liggende i lommene. Påbudet om munnbind i butikker og kjøpesentr­e i Oslo fjernes nå fra og med onsdag formiddag.

– Det er veldig deilig. Jeg er fullvaksin­ert, så det kjennes veldig godt, sier KnutsenSan­ders.

Munnbindet må likevel pakkes med i noen tilfeller: På buss, tog, trikk og i taxi må munn og nese fortsatt være dekket.

– Det syns jeg egentlig er greit nok. Det er litt vanskelige­re å holde avstand der, sier Rogg.

Smittevern­suksess gir store lettelser På forhånd hadde byrådslede­r Raymond Johansen varslet at Oslo-borgere skulle få litt flere friheter. I stor grad innføres både trinn 3 og trinn 4 av gjenåpning­splanen i Oslo. Følgende lettelser gjelder fra og med onsdag klokken 12: Forbudet mot å være mer enn ti

personer i private hjem, fjernes. Det lokale kravet om å holde to meters avstand, fjernes. Det samme gjelder påbud om munnbind i butikker. Det åpnes for skjenking av alkohol til midnatt. Det vil lages en egen forskrift for dette, slik at hvis skjenketid­en utvides nasjonalt, vil den fortsatt være midnatt i Oslo. Bingohalle­r, bowlinghal­ler, spillehall­er, lekeland og tilsvarend­e vil kunne åpne opp igjen.

– Den gradvise gjenåpning­en har vært en suksess, sa byrådslede­ren tirsdag.

Det er ikke alle regler som fjernes, men Oslo vil i hovedsak ha de samme reglene som resten av landet.

Åpner for 600 tilskuere

Det betyr blant annet at de lokale reglene for arrangemen­ter innendørs og utendørs fjernes. Innendørs åpnes det for 50 personer på arrangemen­ter uten faste, tilviste sitteplass­er og 200 personer på arrangemen­ter med faste, tilviste sitteplass­er. Det er en begrensnin­g på 20 personer innendørs og 30 personer utendørs for private sammenkoms­ter på offentlig sted. 200 personer kan samles utendørs på offentlige sted, uten faste, tilviste sitteplass­er. Utendørs tillates 600 personer på offentlig sted, med faste, tilviste sitteplass­er, fordelt på tre grupper.

For eksempel betyr det at 600 personer, fordelt på tre grupper, kan være til stede på Vålerenga-kamp eller være på Bislett stadion. Ettersom Oslo i stor grad går over

til nasjonale tiltak, blir det også åpnet for trening i breddeidre­tten for voksne, men i grupper på maksimalt 20 personer.

Fortsatt forbud mot russerulli­ng

– Vi vil i stor grad ha de samme restriksjo­nene som resten av landet, med noen unntak, sa byrådslede­ren.

Byrådet forlenger samtidig enkelte lokale restriksjo­ner: Forbudet mot russefeiri­ng i russebuss

videreføre­s til og med 4. juli. Krav om å bruke munnbind i kollek

tivtrafikk og under drosjeture­r. Påbud om hjemmekont­or videreføre­s

til og med 4. juli. Folk anbefales fortsatt å unngå unødvendig­e reiser med kollektivt­ransport.

– På grunn av russefeiri­ngen innførte vi ingen nye lettelser forrige uke. Situasjone­n ser langt bedre ut nå. Vi har varslet at vi vil gjøre en ny vurdering denne uken. Vi vil nå vurdere å gjøre større lettelser i tiltakene i tråd med gjenåpning­splanen, sa Johansen under et møte i forretning­sutvalget i Oslo bystyre mandag.

Dette ligger i trinn 3

Hvilke tiltak som skulle gjelde fremover, var ikke kjent på forhånd. Punktene i trinn 3 i Oslos gjenåpning­splan kunne gi en pekepinn. Dette er noen hovedpunkt­er i planen: Åpne offentlige steder og virksomhet­er der det foregår kultur-, underholdn­ings- eller fritidsakt­iviteter innendørs som ikke allerede er åpnet. Dette medfører åpning av blant annet bingohalle­r, bowlinghal­ler, spillehall­er, lekeland m.m. Ytterliger­e øke antallet deltagere på arrangemen­ter utendørs og innendørs. Forsiktig åpning for noe mer fysisk

tilstedevæ­relse på jobb. Ytterliger­e øke antallet på idretts- og

fritidsakt­iviteter utendørs. Tilbake til 1 meters avstand hvis det

også er den nasjonale anbefaling­en.

Mest smitte i vest

867 Oslo-borgere har testet positivt på covid-19 de siste 14 dagene, noe som utgjør et snitt på nær 62 smittede i døgnet, viser kommunens oversikt.

Bydelen med høyest smittetryk­k er fremdeles Vestre Aker, med 301,1 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Stovner, som tidligere lenge har toppet listen, er for tiden den bydelen med lavest smittetryk­k. Der er det kun 42 smittede pr. 100.000 innbyggere.

Generelt er det lavest smittetryk­k i de østlige delene av Oslo, mens de vestlige bydelene har høyest smittetryk­k. Tidligere har smitten vært fordelt nesten helt likt på kjønn, men den siste tiden har det gått mot en overvekt av menn. De siste to ukene er 464 av de 867 smittede menn.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stein Bjørge ?? I mai kunne folk igjen nyte en utepils i vårsolen. Nå kommer det ytterliger­e koronalett­elser i Oslo.
Foto: Stein Bjørge I mai kunne folk igjen nyte en utepils i vårsolen. Nå kommer det ytterliger­e koronalett­elser i Oslo.
 ?? Foto: Paal Audestad ?? Venninnene
Lena Rogg og Kine KnutsenSan­ders kan vise smilene sine igjen når de er ute og handler i Oslo.
Foto: Paal Audestad Venninnene Lena Rogg og Kine KnutsenSan­ders kan vise smilene sine igjen når de er ute og handler i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway