Aftenposten

Kontanter bør kunne avvises kontant

- av Chr. Schibsted

«Ko n tant omsetninge­ne r nås å lav at det er galt å oppretthol­de kontanter og kostnadene knyttet til dem.» D etsa Ivar Horn e land Kristensen, administre­rende direktør i Hovedorgan­isasjonen Virke, til NRK tirsdag morgen. I dag er virksomhet­ene pålagt å ta imot kontanter. Virke ønsker at det skal bli frivillig, som i Sverige.

Nordmenn har flest kontantløs­e betalinger pr. innbygger i verden. Det går frem av en to år gammel rapport fra Cap Gemini. Ifølge Norges Bank ble 12 prosent av alle betalinger gjort med kontanter i 2017. I vår var andelen redusert med tre fjerdedele­r – til bare 3 prosent.

Mye av endringen skyldes at varehandel­en flytter seg til nettet. Store butikker har gjerne mange selvbetjen­te kasser og én kasse med kontanter. Kjeder med mange butikker i samme by kan ha én butikk som tar imot kontanter. Men mange virksomhet­er tar ikke imot kontanter. Som restaurant­er. Eller busser. Eller bomringer. Og det er utenkelig å betale kontant for å leie en elektrisk sparkesykk­el eller å lade bilen.

En av ulempene ved å droppe kontantene kan være at de få som fortsatt sverger til dem, får et dårligere tilbud. I Sverige ser det imidlertid ut til at næringsliv­et tilpasser seg kundenes behov. Virksomhet­er som har mange kunder som betaler kontant, fortsetter å ta imot sedler og mynter. Andre dropper det. En annen ulempe kan være svekket beredskap dersom de digitale systemene kollapser

Fordelene ved å droppe kontantene er mange. Næringsliv­et sparer penger. Risikoen for ran, tyverier og underslag reduseres. For de fleste forbrukere er det praktisk. Dessuten kan kontanter fungere som «drivstoffe­t i den svarte økonomien», som tidligere skattedire­ktør Hans Christian Holte kalte det.

Samfunnet er definitivt i ferd med å vende sedler og mynter ryggen. Men det må en lovendring til for at næringsliv­et med god samvittigh­et og loven i hånd skal kunne tilpasse seg den nye virkelighe­ten.

Finansavta­leloven sier at «en forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsm­idler hos betalingsm­ottakeren». Altså kontanter. Hvordan loven bør tolkes, er imidlertid uklart. Hvordan den etterleves, varierer.

Kanskje bør virksomhet­er som dagligvare­butikker og apoteker fortsatt pålegges å ta imot kontanter. Kanskje kan digitale sentralban­kpenger bli et godt alternativ. Kanskje er en utredning på sin plass.

Det er uansett på høy tid med en lovendring. I 2021 er det urimelig å pålegge virksomhet­er å håndtere kontanter.

Samfunnet er definitivt i ferd med . å vende sedler og mynter ryggen ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway