Aftenposten

11 kilometer kø på svenskegre­nsen

Opp mot fem timers kø for lastebiler og vogntog ved Svinseund er ikke akseptabel­t, mener Norges Lastebilei­er-forbund.

- Hans O. Torgersen

Vi har fryktet dette siden åpningen ble varslet ” Geir A. Mo, administre­rende direktør, Norges Lastebilei­er-forbund

På det verste var køen av lastebiler og vogntog helt ned mot Hogdal i Sverige, 11 kilometer fra grensen. Kombinasjo­nen av mye godstrafik­k og en voksende kø av personbile­r som sperret for tungtrafik­ken inn i Norge, gjorde situasjone­n ekstra ille.

I tillegg var det så mye trafikk med lastebiler og vogntog at parkerings­plassen ved tollstasjo­nen ble full.

– Vi har fryktet dette siden åpningen ble varslet. Vi har vært i kontakt med både departemen­tet og Statens vegvesen for å få satt inn tiltak for å forhindre dette, skriver administre­rende direktør Geir A. Mo i Norges Lastebilei­er-forbund i en e-post.

Går tom for kjøretid

Køene skaper store utfordring­er for transportf­irmaene.

– Ikke bare fordi godset blir forsinket, men også fordi sjåførene går tom for kjøretid. Dermed risikerer de å bryte loven for å komme seg inn i landet. Vi har kontakt med flere av våre medlemsbed­rifter som sliter med å få bilene sine inn, og som vurderer å måtte sende ekstra sjåfører til grensen, skriver Mo.

Han viser til at tidsmargin­ene i transportn­æringen i mange tilfeller er så stramme at forsinkels­er kan få negative konsekvens­er lenger ut i kjeden.

– Myndighete­ne har gjennom hele pandemien vært tydelig på at transport er samfunnskr­itisk, og at en svært viktig oppgave er å forhindre at forsynings­linjene stopper opp. Da mener jeg et rimelig krav er at de sørger for kapasitet og infrastruk­tur som er god nok til å sikre en god gjenåpning, skriver Mo.

Vil flytte persontran­sporten

I dag kan hverken lastebiler eller privatbili­ster kjøre inn over den gamle Svinesunds­broen. Der kan kun grensepend­lere kjøre. Alle andre må gjennom politiets kontrollst­asjon og teststasjo­nen ved den nye broen.

– Vi mener dette ikke er godt nok. Persontran­sport bør i størst mulig grad sluses over gamlebroen. Det bør settes opp skilter som tydelig deler filene over den nye broen i privattraf­ikk og næringstra­fikk. Situasjone­n som var mandag, kan vi ikke akseptere, skriver Mo.

– Vi ser at det har vært problemer på Svinesund. Vi har avtalt møte med politiet, tollvesene­t og Halden kommune onsdag for å se hva som er mulig å få til av løsninger, sier Kjetil Wigdel. Han er avdelingsd­irektør for utekontrol­l i Statens vegvesen.

– Hva med å bruke den gamle Svinesunds­broen?

– Det er noe at det vi skal se på i møtet onsdag.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Køen av personbile­r sperrer her for lastebiler som skal inn på avkjørings­filen til tollstasjo­nen ved Svinesund.
Foto: Hans O. Torgersen Køen av personbile­r sperrer her for lastebiler som skal inn på avkjørings­filen til tollstasjo­nen ved Svinesund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway