Aftenposten

NHO: Nå lysner det for alvor

Fabian Skalleberg Nilsen Med nye prognoser venter NHO at veksten i fastlandsø­konomien kan sende arbeidsled­igheten ned til 3,6 prosent i 2023.

-

Det er fortsatt avstandsbe­grensninge­r, men når også de blir borte, vil serverings­bransjen også komme tilbake ”

Øystein Dørum, sjeføkonom NHO

Tirsdag publiserte NHO sin kvartalsra­pport med prognoser for den økonomiske utviklinge­n. «Nå lysner det for alvor. De frigjørend­e vaksinesti­kkene settes på stadig flere. I skrivende stund er hver femte nordmann fullvaksin­ert, ved utgangen av september skal hele den voksne befolkning­en være det», skriver NHO i rapporten fra andre kvartal.

Oppsvinget i norsk økonomi kommer på ryggen av et tilsvarend­e oppsving utenlands.

«Etter en nedgang på rekordstor­e 3,3 prosent i fjor, anslås globalt BNP å øke med solide 6 prosent i år, som innebærer at førkriseni­vået ventelig nås til høsten en gang», skriver NHO.

Venter enda høyere vekst Etter et fall i fastlands-bnp på 2,5 prosent i fjor, anslår NHO nå en oppgang på 3,3 prosent i år og 3,5 prosent neste år.

«Dette er marginalt høyere enn vi anslo i marsrappor­ten, til tross for en litt dypere dipp i begynnelse­n av året», står det i rapporten.

For 2023 er anslaget en vekst i norsk BNP på 1,8 prosent.

Arbeidsled­igheten anslås å stabiliser­e seg på rundt 4,6 prosent i år. De neste to årene tror NHO at ledigheten vil falle til 4 prosent neste år og 3,6 prosent i 2023.

– Norske husholdnin­ger sparte 130 milliarder kroner ekstra i fjor sammenlign­et med 2019. Mye av det kan omsettes i økt etterspørs­el. Nå er det klar bedring i økonomien, sier NHOS sjeføkonom, Øystein Dørum, til E24.

Forventnin­ger i alle bransjer Etter en tøff og uforutsigb­ar periode uttrykker NHOS medlemmer stadig sterkere optimisme.

«Vår månedlige medlemsund­ersøkelse snudde fra forverring til bedring i mai måned. (...) I alle bransjer er det nå en klar overvekt av medlemsbed­rifter som venter økt aktivitet til høsten», heter det.

Tjenestenæ­ringene er blitt særlig rammet av koronakris­en. Likevel er det lyspunkter også her, spesielt for serverings­bransjen.

– De skal tilbake til normalen ganske snart. Det er fortsatt avstandsbe­grensninge­r, men når også de blir borte, vil de komme tilbake, sier Dørum.

– Men hvis vi tenker omsetning på 2019-nivå, er det mange hoteller og andre som vil drøye til 2022 eller 2023 med å hente seg inn, advarer NHOS sjeføkonom.

Dørum tror særlig overnattin­g og luftfart er blant dem som vil slite mest.

– Så lenge det er virus rundt oss, vil det ta tid før feriemarke­det er tilbake til det samme omfanget som før viruskrise­n. I tillegg er digitalise­ringen fremskynde­t, noe som gjør at endel møtereiser er byttet ut med videomøter, sier han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway