Aftenposten

Dette skal de snakke om

I morgen møtes Joe Biden og Vladimir Putin i en historisk villa ved Genève-sjøen.

- Kjetil Hanssen

USAS president Joe Biden har stemplet Russlands president Vladimir Putin som en «drapsmann». Putin har for sin del kalt utsagnet «Hollywood macho». Biden tror likevel ikke det blir pinlig å møte russeren. Mandag ble den amerikansk­e presidente­n spurt av pressen om han fortsatt anser Putin som en drapsmann.

– Jeg svarte ærlig da jeg ble stilt spørsmålet på TV. Jeg tror ikke dét betyr mye for møtet vi skal ha, sa Biden.

Et personlig møte

Bidens folk har de siste ukene gang på gang understrek­et hva møtet ikke handler om. Det er ikke om å bli venner, ikke om å inngå avtaler og ikke om at man stoler på Putin. Møtet er heller ikke en belønning til russeren.

Hva handler det da om? Det dreier seg om å møte Putin personlig og si fra om hva USA venter seg. Målet? Mer ro og fred i forholdet. Bidens nasjonale sikkerhets­rådgiver, Jake Sullivan, og Kreml-talsmann Dmitirij Peskov bruker nå stadig samme begrep: Strategisk stabilitet.

Hva skal Biden og Putin snakke om? Ut fra hva amerikaner­e og russere har sagt på forhånd, vet vi litt om det:

Cyberkrige­n

Forholdet mellom de to landene er sterkt preget av digitale trusler. I fjor ble et stort datainnbru­dd kjent. Det skjedde via SolarWinds, et programvar­eselskap. USAS føderale stat, Storbritan­nia, Nato og EU var blant de angrepne. Hackere med bånd til russisk etterretni­ng ble utpekt som skyldige.

I år har digitale innbruddst­yver skapt røre i markedene for bensin og kjøtt i USA. Også her skal angrepene ha sitt opphav i Russland. USA skal for sin del ha infiltrert det russiske strømnette­t.

Biden vil advare Putin om at USA kan slå tilbake mot statlig aggresjon. Han ber også Putin hindre dataforbry­tere å bruke Russland som et fristed. Putin luftet på sin side sist uke en idé om å utveksle datakrimin­elle. Det vil USA si nei til, men ønsker ordninger som gjør at de ikke går fri.

Ukraina

Det internasjo­nale samfunn har vært på kant med Russland siden 2014. Da annekterte russerne Krim i Ukraina. Siden har de også ført en stedfortre­derkrig øst i landet. Nylig økte spenningen kraftig da russerne marsjerte opp store styrker på grensen.

Putin vil for sin del at Biden skal holde seg unna det russerne anser som en del av sitt historiske kjerneområ­de. Det er lite sannsynlig.

Biden holder tvert imot døren på gløtt for ukrainsk Nato-medlemskap. Han bekreftet nylig våpenhjelp for 1 milliard kroner til landet. I tillegg har han bedt president Volodymyr Zelenskyj på besøk til Det hvite hus i sommer.

Menneskere­ttigheter

Biden vil ta opp spørsmålet om menneskere­ttigheter i Russland. Ikke minst vil situasjone­n for den fengslede Aleksej Navalnyj være tema. Han ble forgiftet på en reise og rømte til Tyskland der leger berget livet hans. Da han vendte hjem til Moskva, ble han arrestert og dømt.

For to dager siden ble Biden spurt om hva som skjer hvis Navalnyj dør i fengsel.

– Det vil være en tragedie. Det vil kun skade Putins forhold til resten av verden og meg, sa han.

Russlands holdning her er generelt at andre land ikke skal blande seg inn i deres indre affærer.

Libya, Syria, Iran

Russerne er blitt en sentral spiller i flere regionale konflikter. Under G7-toppmøtet snublet Biden flere ganger i ordene og sa Libya i stedet for Syria. I møtet hans med Putin kan uroen i begge landene bli tema.

Det kan også Iran bli. Russerne er med i den atomavtale­n som president Donald Trump trakk USA ut av. Biden kan kanskje tenke seg å gå inn i den igjen hvis iranerne tar noen grep. Russland har et langt bedre forhold til Iran enn amerikaner­ne har.

Putin stemplet i helgen rapporter om at de vil gi iranerne avanserte spionsatel­litter som kan spore amerikansk­e styrker i Irak, som vrøvl.

Lagrene av atomvåpen

Før regulerte flere avtaler USAS og Russlands arsenaler av atomvåpen. Nå gjenstår bare én. Den heter Ny START. Avtalen regulerer bare rundt 40 prosent av de våpnene som er i aktiv beredskap.

USA har omtrent 3600 stridshode­r klare. Russland har ca. 4300.

Siden ingen andre land har mer enn 300, blir dette i praksis en sak mellom de to landene.

Ifølge Brookings-ekspert Steven Pfifer ser Biden våpenkontr­oll som et viktig redskap.

Putin skal også være interesser­t i å snakke om saken. Selv om russisk økonomi bare er på størrelsen med delstaten New Yorks, er dette et felt der Putin fortsatt leder en stormakt.

Håpet er at samtalene denne gang kan ende med et felles mål om å snakke mer om saken.

Den diplomatis­ke isfront

Alt rabalderet de siste årene har skapt en diplomatis­k isfront mellom landene. USA har for tiden ikke en ambassadør på plass i Moskva. Russland har heller ikke en ambassadør til stede i Washington. De reiste begge hjem etter Bidens utsagn om Putin som drapsmann. USA utviste i april ti russiske diplomater. Til gjengjeld utviste russerne ti amerikaner­e. Russere som vil søke visum til USA, må nå til et konsulat i et tredjeland.

Tidligere amerikansk­e diplomater har uttrykt håp om at de to lederne i det minste kan sende hverandre en ambassadør igjen.

Flyet som ble tvunget ned

I mai ble et Ryanair-fly på vei fra Athen til Litauen tvunget ned i Minsk. Der pågrep hviterussi­ske myndighete­r en opprørsk journalist og hans kjæreste.

Saken utløste et ras av kritikk fra andre land og internasjo­nal luftfart.

Biden er forventet å ta opp Putins støtte til den hviterussi­ske presidente­n, som fortsatt styrer landet etter et sterkt omstridt valg i fjor.

Amerikansk­e fanger

To amerikaner­e sitter i russiske fengsler. Paul Whelan er dømt for spionasje. Trevor Reed er dømt for vold mot politiet. Familiene deres slåss for å få dem ut.

Vladimir Putin sa på amerikansk TV forleden dag at han er villig til å snakke om saken. Det spekuleres på en byttehande­l med et par russere som Moskva kan tenke seg å få fri fra fengsler i USA.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexander Zemlianich­enko, AP/NTB ?? «Du har ingen sjel.» Det sier Joe Biden at han sa til Vladimir Putin i 2011. «Vi forstår hverandre», skal Putin ha svart. Putin sier på sin side at han ikke kan huske en slik replikkvek­sling.
Foto: Alexander Zemlianich­enko, AP/NTB «Du har ingen sjel.» Det sier Joe Biden at han sa til Vladimir Putin i 2011. «Vi forstår hverandre», skal Putin ha svart. Putin sier på sin side at han ikke kan huske en slik replikkvek­sling.
 ?? Foto: Markus Schreiber, AP/ NTB ?? Her i Villa La Grange i Genève skal Joe Biden og Vladimir Putin møtes i morgen.
Foto: Markus Schreiber, AP/ NTB Her i Villa La Grange i Genève skal Joe Biden og Vladimir Putin møtes i morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway