Aftenposten

Regjeringe­n lover 5000 i skattelett­e til unge i jobb

200.000 unge får mer enn 4000 kroner i skattelett­e med regjeringe­ns forslag til jobbfradra­g som nå sendes ut på høring.

- Thomas Spence

Særlig for dem som kombinerer trygd og arbeid, vil dette være gunstig ”

Jan Tore Sanner (H), finansmini­ster

Hovedprobl­emet for unge er noe helt annet: At det ikke er jobber for dem, og at for mange unge ikke er rustet til å få en skikkelig jobb ”

Hadia Tajik (Ap), finanstals­person

For dem som tjener opptil 300.000 kroner, kuttes skatten i snitt 20 prosent, ifølge finansmini­ster Jan Tore Sanner (H). Modellen vil i tillegg gi ca. 100.000 unge 2000- 4000 kroner i skattelett­e. Regjeringe­n vil presentere det endelige forslaget i statsbudsj­ettet i høst. Fradraget vil bli innført fra og med 2022 hvis de vinner valget.

– Dette er en sosialt treffsikke­r skattelett­e. Det vil komme unge i etablering­sfasen med lav inntekt til gode, sier Jan Tore Sanner, finansmini­ster og nestleder i Høyre.

– For et par kan dette utgjøre i overkant av 10.000 kroner i skattelett­e. Det er mye penger for de aller fleste. Særlig for dem som i utgangspun­ktet tjener lite, sier Sanner.

Det er vel dokumenter­t ifølge Sanner at fradraget vil bidra til at flere vil komme i jobb og øke arbeidstil­budet.

– Særlig for dem som kombinerer trygd og arbeid, vil dette være gunstig, sier han.

Koster staten 1,5 milliarder

I et notat presentere­s en skisse som gir arbeidstag­ere og trygdede mellom 17–29 år med arbeidsinn­tekt en årlig skattelett­e på inntil 5170 kroner.

Fradraget vil gi et provenytap – inntektsta­p for staten – på 1,5 milliarder kroner.

– Er det et skattefrad­rag som skal finansiere valgseier?

– Dette er først og fremst en skattelett­e som kommer unge i etablering­sfasen, og de med lav inntekt, til gode. Det er jo merkelig at Ap kaller det «spinnvilt» å senke skatten for denne gruppen mens de lover skattelett­e for dem som tjener opp til 700. 000 kroner, sier han.

Økende antall unge uten jobb

Ingen trygdede vil få lavere disponibel inntekt. Men de som jobber ved siden av trygden, kan få høyere disponibel inntekt av fradraget. Signalene fra KRF, V og Frp tyder på flertall for forslaget i dagens storting.

Bakteppet er det økende antall unge som ikke får innpass i arbeidsliv­et.

«De siste to tiårene har flere unge fått en tyngre vei inn i arbeidsliv­et. Særlig sliter mange unge som ikke har fullført videregåen­de skole, med å komme i jobb.

Ungdomsgru­ppen har også merket økt konkurrans­e fra arbeidsinn­vandrere, samtidig som det har vært en svak sysselsett­ingsvekst i bransjer der unge er overrepres­entert», heter det i notatet.

Ved utgangen av 2019 mottok 90.000 unge i alderen 18–29 år en ytelse til livsopphol­d fra Nav. Det utgjorde 11 prosent av denne aldersgrup­pen.

– Økt arbeidstil­bud og god bruk av arbeidskra­ften er avgjørende for å finansiere fremtidens velferdssa­mfunn. Samtidig har andelen unge som mottar langvarige trygdeytel­ser, økt urovekkend­e mye, sier Sanner.

Fungerer i Sverige

Sanner lister opp tre positive virkninger av fradraget:

– Det kan bidra til flere i arbeidsliv­et. Lavtlønte unge i etablering­sfasen får mer å rutte med. Det vil derfor også bidra til mindre ulikhet, sier han.

Jobbfradra­g og lignende ordninger finnes i flere andre land, som Sverige og Danmark. Studier av det svenske «jobbskatte­avdraget», som er mer omfattende enn den norske modellen, viser at det har økt arbeidstil­budet.

Regjeringe­n foreslår at fradraget gis i alminnelig inntekt hvor skattesats­en er 22 prosent.

Fradraget holdes flatt frem til en arbeidsinn­tekt på 300.000 kroner. Deretter trappes det ned frem til det er fullt nedtrappet ved 535.000 kroner.

Samlet skatt vil reduseres for unge lønnstager­e med inntekt mellom ca. 97.000 kroner og 535.000 kroner. Maksimal skattelett­e utgjør 5170 kroner. Det vil si 22 prosent av 23.500 kroner og oppnås ved inntekt i intervalle­t 141.000–300.000 kroner.

68,6 prosent marginalsk­att

Dagens skatteregl­er gjør at enkelte trygdede som tar seg noe arbeid, kan få en marginalsk­att på hele 68,6 prosent. Jobbfradra­get vil redusere den effektive marginalsk­atten fra ca. 68,6 pst. til 46,6 prosent på arbeidsinn­tekt inntil 23.500 kroner.

– Man vil da sitte igjen med en vesentlig større del av arbeidsinn­tekten dersom man lykkes med å få en fot innenfor arbeidsliv­et, slutter Sanner.

– Gammeldags høyrepolit­ikk

Aps finanstals­person Hadia Tajik viser til at Erna Solberg kommentert­e et forslag om jobbskatte­fradrag i 2013:

– Da hun: ‘Dette smaker av litt sånn gammeldags høyrepolit­ikk hvor man egentlig tenker ikke helt igjennom om man når målene med det man gjør’. Jeg er enig i det hun sa da, sier Tajik.

Ap vil ifølge Tajik «ha et mer omfordelen­de skattesyst­em hvor de med lave og middels inntekter betaler mindre».

– Men Høyre antyder her er at unge ikke gidder å jobbe fordi det ikke lønner seg. Hovedprobl­emet for unge i dagens arbeidsmar­ked er noe helt annet: At det ikke er jobber for dem, og at for mange unge ikke er rustet til å få en skikkelig jobb, sier hun.

I stedet for skattekutt til de som har jobb, vil Ap ha tiltak for dem som ikke har jobb.

– Som læreplassg­aranti, en aktivitets­reform for unge, ressurser til tettere oppfølging og lønnstilsk­udd og styrket rett til heltid, sier Tajik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway