Aftenposten

Aktor ber om 14 års fengsel for Prinsdal-drapet

Drapet på Halil Kara i Prinsdal i fjor bærer preg av å være en henrettels­e, ifølge aktor Irlin Irgens.

-

Dette var et bakholdsan­grep mot Halil Kara og hans tre venner, denne kvelden etter at de hadde spist, sa statsadvok­at Irlin Irgens da hun innledet sin prosedyre for Oslo tingrett tirsdag. Hun la ned påstand om 14 års fengsel for tiltalte, samt for medvirkere­n som leverte pistolen som ble brukt. Den andre medvirkere­n til drapshandl­ingen må dømmes til åtte års fengsel, ba hun om.

Halil Kara (21) ble like før midnatt 10. januar i fjor skutt i hodet av en maskert gjerningsp­erson etter et kebabmålti­d sammen med tre venner i Prinsdal, som ligger i bydelen Søndre Nordstrand helt sør i Oslo.

De to unge mennene som hjalp hovedmanne­n å rømme landet dagen etter drapet, må dømmes til henholdsvi­s seks og ni måneders fengsel, ifølge statsadvok­aten.

– Henrettels­e

Den 21 år gamle mannen som er hovedtilta­lt i saken, har bekreftet at det var han som skjøt. Han har gitt en detaljert beskrivels­e av hvordan han ventet i bilen utenfor Prinsdal Grill, etter hvert gjemte seg i et smug og hvordan han rettet pistolen mot Karas hode da han og vennene var på vei mot bilen etter måltidet.

– Drapet bærer preg av å være en ren henrettels­e, sa statsadvok­aten.

Motivet lå i en pågående og eskalerend­e konflikt mellom kriminelle miljøer på Holmlia og Mortensrud i Oslo. Blant annet peker en rekke meldinger i den krypterte

Retten kan utelukke at han ville gått inn i denne situasjone­n uten patroner i våpenet ”

Irlin Irgens, statadvoka­t

chattetjen­esten Wickr i denne retningen, mener hun.

– Det er flere forhold som i betydelig grad svekker de tiltaltes troverdigh­et, og særlig det hovedtilta­lte forklarer om at han var alene om angrepet, sa Irgens.

Nekter straffskyl­d

21-åringen nekter straffskyl­d for drap, fordi han hevder han ikke visste at våpenet som ble avfyrt, var ladd med skarp ammunisjon. Han har i sin forklaring hevdet han ville bruke våpenet for å skremme bort Kara, slik at han kunne konfronter­e en av hans kamerater.

Punkt for punkt fremhevet Irgens hvorfor hun mener retten på avgjørende områder fullstendi­g kan se bort fra forklaring­en hans. Den fremstår konstruert og tilpasset bevisbilde­t i saken, mener hun, og poengterer at det tok halvannet år fra siktelsen mot ham ble tatt ut, til han valgte å gå til politiet for å forklare seg.

På det tidspunkte­t hadde han i praksis fullt innsyn i bevisene i saken og hvordan andre involverte hadde forklart seg, og hvem av dem som ikke hadde gjort det.

– Aktiv handling

– Retten kan utelukke at han ville gått inn i denne situasjone­n uten patroner i våpenet, sa hun og konkludert­e med at selv om man ikke har tilstrekke­lige holdepunkt­er for å hevde at drapet var planlagt, så må tiltalte ha sett en mulighet for at det kunne bli avfyrt skudd, og at det var nærliggend­e at et treff ville medføre dødsfølge.

Det dødelige skuddet traff Halil Kara i tinningen fra mindre enn 30 centimeter­s hold. Han ble erklært død i ambulansen kort tid etter at han falt livløs til bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway