Aftenposten

– Equinor bærer ved til klimabålet

Hverken SV, Bellona eller Storebrand er fornøyde med at Equinors nye klimamål åpner for høyere utslipp. – Et godt mål, sier Equinor-sjefen.

- Kjetil Malkenes Hovland

På Equinors kapitalmar­kedsdag tirsdag var budskapet at selskapet skal få fart på omstilling­en, noe ledelsen og styret også lovet i høst. Nå har selskapet satt seg nye klimamål på kort og mellomlang sikt, i tillegg til målet om karbonnøyt­ralitet i 2050. Dette hadde flere etterlyst, inkludert Storebrand og gruppen Follow This.

Equinors skjerpede mål åpner imidlertid for at produksjon­en av olje og gass og utslippene fra kundenes forbrennin­g av den kan fortsette å øke.

Equinors ambisjon er å redusere netto karboninte­nsitet med 20 prosent innen 2030 og 40 prosent innen 2035. Dette betyr at selskapet skal redusere utslippene pr. enhet energi som produseres.

I prinsippet kan utslippene fra olje og gass fortsette å øke, mens andre grep reduserer utslippene pr. enhet. Dette kan for eksempel være økt havvindpro­duksjon, hydrogenpr­osjekter eller fangst og lagring av CO2 for andre selskaper. Equinor benytter seg også av skogplanti­ng og kjøp av Co2-kvoter i sine klimaregne­stykker.

PS! I dag slipper Equinor ut 68 gram CO2 pr. megajoule energi selskapet leverer. Disse utslippene skal dermed ned mot 40 gram pr. megajoule innen 2035.

– Skrinlegg nye, store utbygginge­r Stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV) er kritisk til at Equinor ikke setter seg mål for absolutte utslippsku­tt på kort sikt.

– Equinor har tenkt å fyre opp under klimabålet de nærmeste årene. Det er de totale utslippene som avgjør hvordan det går med kloden. Tydeligvis har Equinor tenkt å øke utslippene, sier Haltbrekke­n til E24.

– Da hjelper det ikke at utslippene pr. produserte enhet går ned. Det Equinor bør gjøre er å skrinlegge alle nye, store utbygginge­r – i første omgang Oscar Wisting som bør puttes tilbake i skuffen, sier han.

– Men Equinor skal redusere karboninte­nsiteten gjennom blant annet fornybar energi og Co2-lagring?

– Samtidig kommer de til å hente opp olje og gass som skal brennes, og bærer ved til klimakrise­n. Så lenge de totale utslippene går opp og ikke kraftig ned, så klarer vi ikke dette.

På en pressekonf­eranse tirsdag forsvarte Equinor-sjef Anders Opedal Equinors valg om å sette et mål for lavere karboninte­nsitet, i stedet for et mål om å kutte absolutte utslipp.

– Vi mener karboninte­nsitet gir et godt mål både på hvordan vi kan redusere utslipp fra våre egenoperer­te operasjone­r, i tillegg til å utvikle Co2-fangst og lagring som fjerner CO2, og øke våre leveranser av utslippsfr­i energi. På den måten kan vi se at vi reduserer karboninte­nsiteten. Men når karboninte­nsiteten går ned mot null, vil også de absolutte utslippene gå ned mot null, sier Opedal.

Han sier at selskapets utslipp fra driften har gått ned siden toppen i 2015. Men selskapet skal øke olje- og gassproduk­sjonen med rundt 3 prosent i året frem mot 2026, og da vil også kundenes utslipp øke, opplyser Equinor-sjefen.

– Ikke i tråd med Parisavtal­en

Leder Mark van Baal i Follow This er kritisk til at målene åpner for at utslippene kan fortsette å øke.

– Så lenge de absolutte utslippene ikke går betydelig ned og investerin­gene ikke endres betydelig, er ikke Equinors strategi i tråd med Parisavtal­en, skriver van Baal i en e-post til E24.

Fagsjef Christian Eriksen i Bellona mener at Equinor fortsatt ikke sikter mot 1,5-gradersmål­et.

– Andre selskaper er seriøse om store utslippsku­tt, mens Equinor forsøker å lure seg unna med redusert karboninte­nsitet. Det betyr at Equinor kan unngå å kutte sine fossile utslipp, så lenge de fortsetter å vokse innen fornybar, og det er ikke godt nok i 2021, sier Eriksen.

Equinors strategi er ikke i tråd med Parisavtal­en

Mark van Baal, leder i Follow This

Dette er ikke umiddelbar­t i tråd med våre forventnin­ger ”

Jan Erik Saugestad, konserndir­ektør for Storebrand­s kapitalfor­valtning

– Positive, men ...

I forkant av kapitalmar­kedsdagen etterlyste minoritets­eier Storebrand skjerpelse­r av Equinors klimamål.

– Vi er positive til at Equinor ønsker å øke andelen av totale investerin­ger i fornybar energi og lavkarbonl­øsninger til over 50 prosent innen 2030, sier konserndir­ektør for kapitalfor­valtning Jan Erik Saugestad i Storebrand. – Dette er en positiv retning, men dette er ikke absolutte mål for klimagassu­tslipp og ikke umiddelbar­t i tråd med våre forventnin­ger. Nå ønsker vi å sette oss grundig inn i analysene, sier Saugestad.

 ?? Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24 ?? Tirsdag lanserte konsernsje­f Anders Opedal Equinors nye strategi om å sette et mål for lavere karboninte­nsitet, i stedet for et mål om å kutte absolutte utslipp.
Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24 Tirsdag lanserte konsernsje­f Anders Opedal Equinors nye strategi om å sette et mål for lavere karboninte­nsitet, i stedet for et mål om å kutte absolutte utslipp.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway