Aftenposten

Forretning­smann dømt for å ha utnyttet latvisk kvinne

Hordaland tingrett har dømt Ove Forstrønen til 60 dagers fengsel samt betale 300.000 kroner i erstatning til kvinnen.

- Marianne Nilsen og Adrian Brudvik, Bergens Tidende

Imånedsski­ftet mai-juni måtte forretning­smannen Ove Forstrønen møte i Hordaland tingrett. Politiet mente han skulle ha utnyttet en latvisk kvinne på feriestede­t Nautnes fiskevær i fjor. Ifølge politiet skal han blant annet ha latt henne arbeide i et halvt år uten lønn, kontrakt eller timelister.

Dømt til fengsel

Forholdet er grovt fordi hun «ble vesentlig utnyttet og havnet i en sårbar sosial situasjon», sto det i tiltalen.

Da Arbeidstil­synet fant henne i slutten av juni i fjor, hadde hun røde skjolder og hvite blemmer på armene. Selv fortalte hun at hun ble behandlet som en hund.

Men da saken startet, nektet Forstrønen for at kvinnen hadde vært ansatt hos ham og beskrev saken som «en felle».

Det er ikke Hordaland tingrett enig i og har nå dømt forretning­smannen til 60 dagers fengsel. Han er også dømt til å betale 300.000 kroner i erstatning til den fornærmede kvinnen.

Uenighet blant dommerne

Dommen er avsagt med dissens vedrørende skyldspørs­målet. Tingrettsd­ommer og en meddommer mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at vilkår for straff er oppfylt, og at mannen skal domfelles. Mens en meddommer mente mannen skulle frifinnes.

Flertallet mener forretning­smannen i perioden fra januar og frem til slutten av juni i fjor lot kvinnen utføre arbeid uten å betale allmenngjo­rt tarifflønn, og at kvinnen var arbeidstag­er i Nautnes Fiskevær.

Blant politiets beviser var en skriftlig samtale mellom Forstrønen og kvinnen på Facebook Messenger.

I samtalen ga blant annet Forstrønen arbeidsopp­gaver.

– Jeg har aldri sett at det ligger noen dommer hvor noen har jobbet så lenge for noen og fått utbetalt null. Ikke arbeidskon­trakt, ikke sett det noe sted. Helt ukjent, sa aktor Jørgen Henriksens i sin prosedyre og mente mannen burde dømmes til 90 dagers fengsel.

– Dommen vil bli anket

Kvinnens bistandsad­vokat, Benedikte Svensson, la ned påstand om at Forstrønen måtte betale erstatning for tapt lønn og feriepenge­r på rundt 420.000 kroner.

I tillegg mente bistandsad­vokaten at han burde betale oppreisnin­gserstatni­ng på inntil 30.000 kroner. Men dette ble mannen frikjent for, ifølge dommen.

Forsvarere­n til mannen, advokat Einar Drægebø, ba i sin prosedyre om at Forstrønen ble frifunnet.

– Det er en dissens der, og han mener dommen er uriktig. Det er ikke grunnlag for oppreisnin­g, og han mener flertallet har foretatt en uriktig bevisvurde­ring. Dommen vil bli anket, sier mannens forsvarer Einar Drægebø.

 ?? Arkivfoto: Silje Katrine Robinson ?? Nautnes Fiskevær er et populært turistmål i Øygarden.
Arkivfoto: Silje Katrine Robinson Nautnes Fiskevær er et populært turistmål i Øygarden.
 ??  ?? Aftenposte­n skrev om saken 8. mai.
Aftenposte­n skrev om saken 8. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway