Aftenposten

Vil stoppe barneektes­kap med tidlig innsats

Holdninger som hindrer integrerin­g. Mangelfull­t lovverk og registreri­ng av lovbrudd. Dette er noe av det regjeringe­n ønsker å gjøre noe med i ny handlingsp­lan.

- Olga Stokke

Det er ingen tvil om at problemet med barneektes­kap er der, og det er blitt mer av det, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby (V). Barneektes­kap ble aktualiser­t da det i 2015 kom tusenvis av flyktninge­r. Det er ett av problemene som regjeringe­n belyser i sin nye handlingsp­lan, Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelate­rt vold (2021-2024).

Kunnskapsd­epartement­et viser til 2020-årsrapport­en fra Kompetanse­teamet mot tvangsekte­skap, kjønnsleml­estelse og negativ sosial kontroll.

Kompetanse­teamet mottok 23 saker om barneektes­kap i 2020. Det er en økning fra 15 saker i 2019.

18 saker gjaldt personer under 18 år. Fem saker gjaldt personer over 18 år. Ni saker omhandlet frykt for barneektes­kap.

Det er en av grunnene til at regjeringe­n nå vil satse mer på tidlig innsats overfor nyankomne flyktninge­r og innvandrer­e.

– Vi må fokusere mer på holdninger og kunnskap som kan forebygge negativ sosial kontroll, sier Melby.

– Hvorfor er det viktig?

– Vi ser at vi kommer for sent inn. – Mange av innvandrer­gruppene som har vært her lenge, har tradisjone­lle holdninger som blir forsterket av de nyankomne. Derfor er det viktig å ta det så tidlig som overhodet mulig.

– Friheten til å bestemme over eget liv er grunnlegge­nde i vårt samfunn, sier Melby.

Regjeringe­n mener det er grunn til å tro at langt flere er utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelate­rt vold enn dem som kontakter hjelpeappa­ratet.

Statsminis­ter Erna Solberg og åtte statsråder står bak planen med 33 tiltak. Kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby (V) har det overordned­e ansvaret for å koordinere arbeidet.

Vil vurdere lovverket på nytt

– Unge som blir tatt med til utlandet mot sin vilje, er et stort problem. Der opplever vi at vi ikke har de verktøyene vi trenger, hverken for å forhindre at det skjer eller å hjelpe dem når de først har reist, sier Melby.

Regjeringe­n vil utrede om ofre for negativ sosial kontroll og æresrelate­rt vold er godt nok beskyttet i lovverket.

Straffelov­en har for eksempel ikke et eget straffebud mot psykisk vold. Det skal utredes om vold motivert av ære bør bli en skjerpende del av straffelov­en.

Ekteskapsl­oven er allerede blitt endret for å beskytte barn. I juni 2021 vedtok Stortinget at ekteskap inngått med en person under 18 år etter utenlandsk rett, ikke skal anerkjenne­s i Norge.

Melby sier at barneektes­kapene som dukket opp i 2015 er hovedgrunn­en til at ekteskapsl­oven ble endret.

Mange av tiltakene i den nye handlingsp­lanen går ut på å videreføre arbeid som allerede er i gang. Det er fortsatt behov for å øke kompetanse­n i skolen, politiet, barneverne­t og Nav.

Krysspress for barn og voksne

En del unge lever i en kulturell spagat. Hvordan skal de oppføre seg og kle seg? Hvem skal de være sammen med og høre på? De blir dratt mellom familie/foreldre og venner/skole/storsamfun­net.

Det kan Laila Janet Ayoub (36), Abdirahman Mohamed (27) og Amanda Anwar (19) skrive under på. De har selv opplevd eller kjenner noen som er blitt utsatt for negativ sosial kontroll. Ayoub utga i 2020 boken Min vei til frihet om dobbeltliv­et hun førte i oppveksten.

– Det viktigste er å få på plass kode på æresvold og æresdrap hos politiet og barneverne­t. Nå vet vi ikke hvor mange som rammes av det, sier Ayoub.

Melby innrømmer at dagens registreri­ng av negativ sosial kontroll er for dårlig.

– Vi må få bedre statistikk, det er målet vårt. Sånn kan vi ikke ha det, at vi ikke vet hvordan situasjone­n er, sier hun.

Også voksne lever i et krysspress. De skal oppdra barn i et samfunn hvor de ikke kjenner språket, lovene, kodene.

– Kunnskap kan hjelpe foreldre til å stole på barneverne­t og hindre at unge blir sendt til utlandet mot sin vilje, sier Mohamed.

Ikke bare innvandrer­bakgrunn

Ofte forbindes negativ sosial kontroll med personer med innvandrer­bakgrunn. Men regjeringe­n påpeker at det de siste årene har kommet henvendels­er fra personer med norsk familiebak­grunn. De tilhører lukkede tros- og livssynssa­mfunn.

 ??  ?? Laial Janet Ayoub er aktiv i arbeidet mot negativ sosial kontroll. Hun utfordrer regjeringe­n til å føre statistikk over alle som blir utsatt for æresvold og æresdrap.
Laial Janet Ayoub er aktiv i arbeidet mot negativ sosial kontroll. Hun utfordrer regjeringe­n til å føre statistikk over alle som blir utsatt for æresvold og æresdrap.
 ??  ?? Kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby (V) har ansvaret for å koordinere arbeidet med den nye handlingsp­lanen mot negativ sosial kontroll og æresrelate­rt vold.
Kunnskaps- og integrerin­gsminister Guri Melby (V) har ansvaret for å koordinere arbeidet med den nye handlingsp­lanen mot negativ sosial kontroll og æresrelate­rt vold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway