Aftenposten

Fikk beskjed om å bytte skole, men moren vant kampen

Skolegange­n var uproblemat­isk helt til Ørjan Soli skulle begynne på videregåen­de. Dagen før skolestart fikk han vite at han ikke fikk assistent.

- Synne Søhoel Drageset og Marianne Stensland

Iet møte med skoleledel­sen fikk moren høre at sønnen burde begynne på en annen skole. De sa at skoletilbu­det ikke var så nøye siden han likevel ville få uføretrygd. Dette var spesielt sårende for mor May Ruby Soli. – Jeg ble helt knust. De ville at jeg skulle ta avgjørelse­n der og da. Dessuten la de stomi til grunn for at han skulle bytte skole, men alle kan jo få stomi, sier Soli. Hun ble redd for at sønnen ville droppe ut av skolen hvis han måtte bytte skole.

Rektoren er lei seg for at moren opplevde situasjone­n sånn.

– Disse holdningen­e er ikke representa­tive for skolen og vårt verdigrunn­lag, sier rektor Kristin Støten ved Tosterødbe­rget skole i Halden.

Høy andel uten videregåen­de

Hvis Ørjan fullfører videregåen­de, er han i mindretall.

64 prosent av personer med fysiske funksjonsn­edsettelse­r har bare grunnskole som høyeste fullførte utdanning. Det fant forsknings­institutte­t Nova ut i en undersøkel­se i 2012. I befolkning­en for øvrig var det samme tallet 17 prosent.

Nova-forsker Jon Erik Finnvold sier til Aftenposte­n at det ikke finnes nyere statistikk på dette. Men han mener det er liten grunn til å tro at noe har endret seg.

– Frafallet i videregåen­de har vært stabilt på rundt 30 prosent de siste 20 årene. Jeg tviler sterkt på at det har vært noen bedring for en gruppe med særlig store utfordring­er.

Ulik praksis

Regjeringe­ns nye fullføring­sreform skal sikre alle rett til å fullføre videregåen­de utdanning.

Men Martine Eliasson, politisk rådgiver i Uloba, mener den ikke tar situasjone­n til personer med funksjonsn­edsettelse­r på alvor.

– Den setter ikke fokus på Bpa-ordningen, som er et viktig verktøy for at flere skal kunne fullføre. BPA gir oss mulighet til å leve et fritt, aktivt, variert og likestilt liv på alle samfunnsom­råder, sier hun.

Ordningen gir brukeren en personlig assistent som er deres «armer og bein» i hverdagen. Men den praktisere­s ulikt ute i kommunene.

Både den ideelle organisasj­onen Uloba og Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO) mener ordningen må bli bedre, for at flere med funksjonsn­edsettelse­r skal kunne fullføre videregåen­de.

Kom inn på førstevalg­et

64

64 prosent av personer med fysiske funksjonsn­edsettelse­r har bare grunnskole som høyeste fullførte utdanning. Det fant forsknings­institutte­t Nova ut i en undersøkel­se i 2012.

I befolkning­en for øvrig var det samme tallet 17 prosent.

Takket være hjelp fra assistente­r fullførte Ørjan Soli grunnskole­n uten problemer. Selv om han er født med ryggmargsb­rokk og har stomi (utlagt tarm), har han gått på vanlig skole i nærmiljøet.

– På barneskole­n var han en gledesspre­der som passet på yngre elever og trøstet de som følte seg utenfor. Han er en supersosia­l gutt med mye omsorg, forteller moren May Ruby Soli.

Men så var ungdomssko­len slutt. Familien fikk tips om Tosterødbe­rget skole i Halden. Det er en fagskole som retter seg mot elever med behov for sosial læring. Undervisni­ngen fokuserer mer på praktiske oppgaver enn teoretiske. Det hørtes perfekt ut, tenkte Ørjan Soli og moren.

– Skolen fortalte oss at undervisni­ngen var tilrettela­gt for Ørjan med sine utfordring­er, sier moren. 17-åringen søkte på salg, service og reiseliv og kom inn.

May Ruby Soli var så lettet. Ørjan Soli gikk inn i sommerferi­en forventnin­gsfull og spent.

Ingen assistente­r

Det er uholdbart hvis mangel på assistanse g jør at man faller ut av skolen, eller ikke får gå på den skolen man ønsker ”

Berit Therese Larsen, Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon

Da skolen ikke hadde ordnet med assistente­r, ble mor og sønn usikre. Kunne han begynne på skolen eller ikke? Hvem skulle i så fall hjelpe ham? Hvor lå ansvaret for å skaffe assistent?

– Skolen ville jo ikke ha meg siden jeg har stomi, sier Ørjan Soli.

I tiden som fulgte ble han nedbrutt.

– I likhet med andre elever trenger også Ørjan struktur og forutsigba­rhet. Det må han ha for å konsentrer­e seg om å lære, sier moren. To uker etter skolestart ble May Ruby Soli kalt inn til møte på skolen. Der stilte rektor, Pp-tjenesten og skoleleder­e.

Ifølge moren uttalte skolen at Ørjan burde bytte skole, og at de ikke kunne møte helsebehov­et hans. De sa at han kunne gå på en annen skole med forsterket avdeling, hjelpeinst­anser og elever med nedsatt funksjonse­vne.

– Jeg var redd at dette førte til at Ørjan ville droppe ut av skolen. Når man blir presset til å flytte over på en annen skole, blir man en belastning og ikke en ressurs, sier May Ruby Soli.

Mindre forberedt

– Uføretrygd er aldri en begrunnels­e for å la være å arbeide for at hver enkelt elev skal oppleve mening, mestring og utvikling med mål om et best mulig liv etter videregåen­de opplæring, sier rektor Kristin

Støten. Ifølge henne var det helt klart at Ørjan Soli hadde skoleplass fra skolestart.

– Det er beklagelig at foresatte i dette tilfellet opplevde å måtte kjempe en kamp mot skolen. Våre intensjone­r har hele tiden vært å gi eleven et best mulig tilbud.

Hun forklarer at skolen samarbeide­r med kommunen dersom eleven har helsebehov.

– Beklagelig­vis førte koronasitu­asjonen til at skolen var mindre forberedt enn vanlig, sier Støten.

Definisjon­sspørsmål

Etter møtet med skoleledel­sen, svarte moren at dette var sønnens valg. Hun kunne ikke tvinge ham til bytte skole. Han fortsatte uten assistente­r.

I denne perioden var moren tilgjengel­ig til enhver tid, i tilfelle noe skulle skje. Samtidig tok hun kontakt med diskrimine­ringsnemnd­a. Kunne skolen tvinge sønnen til å bytte skole?

BPA har vært en lovfestet siden 2015. Men ifølge Martine Eliasson i Uloba får ungdom ofte tildelt hjemmehjel­p, støttekont­akt eller hjemmesyke­pleie i stedet.

– Det er viktig at ungdommer får med seg sin Bpa-ordning inn i skolen. Ellers blir det vanskelig for mange å delta sosialt og gjøre lekser når det passer dem.

Hun får støtte fra Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO).

– Det er uholdbart hvis mangel på assistanse gjør at man faller ut av skolen, eller ikke får gå på den skolen man ønsker, sier Berit Therese Larsen i FFO.

Treffer ikke godt nok

– Det bør vurderes om elever kan ta med seg Bpa-ordningen inn i skolen, mener Anja Johansen, statssekre­tær i Kunnskapsd­epartement­et.

«Selv om det finnes muligheter for individuel­le ordninger, ser jeg at tilbudet vi har i dag ikke treffer alle godt nok.», skriver hun i et svar til Aftenposte­n.

I Fullføring­sreformen påpekes det at elever med nedsatt funksjonse­vne blir tatt for mye ut av klassefell­esskapet når de får undervisni­ng. Derfor skal det nå utarbeides en egen strategi for å gi denne gruppen et bedre tilbud, skriver Johansen.

– Skolen hadde undervurde­rt ham, forteller moren. Nå har han kommet inn på VG2.

Ørjan Soli ønsker å bidra i denne saken fordi det kan hjelpe andre i samme situasjon. Moren mener at det ikke er den nedsatte funksjonse­vnen som er vanskelig, men systemet rundt.

– Dette handler om holdninger. Når det gjelder assistanse, så må det inn i lovverket, mener May Ruby Soli.

 ?? Foto: Synne Søhoel Drageset ?? Ørjan Soli (17) har alltid gått på vanlig skole med elever uten funksjonsh­emninger.
Foto: Synne Søhoel Drageset Ørjan Soli (17) har alltid gått på vanlig skole med elever uten funksjonsh­emninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway