Aftenposten

Elsket og hatet. Netanyahu har vært Israels lengst fungerende leder.

- Hanne Eggen Røislien, Forsker, Cyberforsv­aret

Søndag 13. juni fikk israelerne ny regjering. Det har tatt sin tid. Det skulle fire valg til på to år før de folkevalgt­e klarte å komme til en slags enighet. Det var kun små endringer blant stemmegive­rne fra valg til valg, velgerne fikk ikke de store ideologisk­e åpenbaring­ene. Tvert imot. De ble mer og mer leie. Tilliten til politikern­e dalte, israelerne­s generelle mistro til verden økte.

At det omsider ble en ny regjering, er å finne i nettopp dette: Alle ble leie. Og midt i det hele sto Benjamin Netanyahu. Elsket og hatet, ansett som langt på vei å være politisk uovervinne­lig av både sine støttespil­lere så vel som sine motstander­e.

Han har vært Israels lengst fungerende leder, han har vunnet fire valg på rad og hatt statsminis­tervervet fem ganger. Det er mer enn noen annen statsminis­ter i landets 73-årige historie.

At koalisjone­n som nå danner regjering, har som sitt eneste felles mål å kaste Netanyahu fra makten, viser noe av styrken hans, men også til det maktvakuum­et han har vært omgitt av.

Det har rett og slett ikke vært noen som har kunnet matche ham.

At den nye regjeringe­n også bygger på en enighet om et statsminis­terskifte halvveis inn i perioden, understrek­er dette. Netanyahu ville aldri akseptert en regjering der han måtte tre til side halvveis inn i perioden.

Dominert av sterke ledere

Israel er en ung stat, grunnlagt så sent som 14. mai 1948. I den korte tiden har Israel vært dominert av sterke ledere.

Vi kjenner jo navnene – Golda Meir, Ariel Sharon, Yitzhak Rabin, Shimon Peres og David Ben-gurion. Det er ikke småtroll i internasjo­nal målestokk å regne.

Disse ledernes egenskaper lå ikke bare i at de i kraft av å være statsminis­tre også styrte et land i en rivende utvikling og store regionale konflikter: De var også pragmatisk­e.

Dermed maktet de å navigere seg gjennom et ganske rufsete politisk landskap og balansere svært divergeren­de behov.

Benjamin Netanyahu har maktet å skrive seg inn i dette kollegiet ved å finne sin styrke i å skape konstellas­joner i en tidvis svært prøvet, men samtidig også splittet, nasjon.

En egen evne til å danne koalisjone­r

Historien hans har alle de rette elementene for å klatre til topps i Israel ”

Det er særlig tre aspekter ved Netanyahu som har bidratt til at han har sittet ved makten så lenge, hvorav ett er å finne i hans evne til å sjonglere i et politisk uoversiktl­ig landskap.

Selv om han fremstår som en såkalt «hardliner», er han like fullt en pragmatike­r, og han har en egen evne til å danne koalisjone­r som har kunnet bidra til å holde ham politisk flytende.

Netanyahu har sin ideologisk­e plattform på Israels politiske høyrefløy, men denne fløyen utgjør en broket forsamling med mange fasetter.

Israelske regjeringe­r er ikke bygget på felles visjon og samlende politiske plattforme­r. Snarere er de en konstellas­jon av interesser, som har det til felles at de vil gå langt for å realisere sine planer.

Det finnes en hel rekke partier (det varierer noe i antall, men ligger vanligvis i sjiktet 32–39 partier) som stiller til valg. Disse har hver sin fanesak.

At den nye regjeringe­n har som sin samlende sak at de vil felle Netanyahu, er derfor ikke egentlig et problem i israelsk målestokk – ingen israelske regjeringe­r har de siste tiårene vært tuftet på en felles ideologisk plattform.

Den påtroppend­e statsminis­teren Naftali Bennett sa på søndag at «Ingen vil måtte gi opp ideologien sin, men alle må utsette realiserin­gen av noen av drømmene sine ... Vi vil fokusere på hva som kan oppnås, i stedet for å krangle om det som ikke kan».

Et slikt utspill er å forstå som et forsøk på å mestre det Netanyahu har gjort i en årrekke: Å la de ulike partiene få nok gjennomsla­g hver for seg uten å legge ut for mange snublestei­ner for de andre underveis.

Sikkerhets­hensyn på toppen

En annen hovedårsak til at Netanyahu har klart å sitte ved makten så lenge, har å gjøre med at han og hans medspiller­e har lykkes i å dyrke frem et bilde av seg selv som den personen som best har kunnet beskytte Israel mot fiendtlige krefter i Midtøsten.

Han har stått frem som en handlekraf­tig og hard leder i håndtering­en av konflikten med palestiner­ne, han advarte lenge om eksistensi­ell fare for Israel fra Iran, og han har satt sikkerhets­hensyn på toppen av enhver snakk om fred.

Nettopp balansen mellom fred og sikkerhet har vært – og er – tungtveien­de.

Enkelte analytiker­e vil innvende at med fred kommer sikkerhet, men slik forstås det ikke nødvendigv­is i israelske maktkorrid­orer.

Det er fordi det er langt frem til en fredelig «sameksiste­ns» mellom Israel og de øvrige landene i Midtøsten. Selv om det vil kunne fremforhan­dles et fravær av krig, vil det ikke kunne garantere sikkerhet for Israels borgere.

Noe av forklaring­en her ligger i at det ikke nødvendigv­is er stat-til-stat-konflikter som preger Midtøsten, men en rekke ulike, militante gruppering­er som ikke nødvendigv­is er kontroller­t av stater.

Det israelske sivilsamfu­nnet er også sterkt preget av krig og konflikt i årtier, noe som beviselig har medført en betydelig skepsis overfor omgivelsen­e.

I en slik situasjon settes sikkerhet høyt – om ikke høyest – opp på nasjonens prioriteri­nger.

En israelsk suksesshis­torie

Et tredje punkt er å finne i hans personlige bakgrunn. Den er å lese som en israelsk suksesshis­torie, ettersom historien hans har alle de rette elementene for å klatre til topps i Israel.

Født i Tel Aviv i 1949 er Benjamin Netanyahu den første lederen som er født og oppvokst i Israel etter statens grunnlegge­lse.

Han har også et nært bånd til USA, og han snakker engelsk uten den ellers karakteris­tiske hebraiske aksenten. Det gjør han både fordi han har en MA fra Massachuse­tts Institute of Technology (MIT), i tillegg til at familien hans tilbrakte fire år i USA da Netanyahu var barn.

Båndet til USA er viktig for Israel, ettersom USA fremdeles er Israels viktigste økonomiske bidragsyte­r: Siden 1970-tallet har Israel vært en av de største mottagerne av USAS utenrikshj­elp.

Tidligere var en del viet til økonomisk bistand, men all økonomisk bistand til Israel ble avsluttet i 2007 på grunn av Israels voksende økonomi. Økonomiske overføring­er har like fullt fortsatt i ulike former.

I 2020 mottok Israel 3,8 milliarder dollar i amerikansk bistand gjennom Foreign Military Financing (FMF). Deler av disse midlene må brukes på anskaffels­e av amerikansk forsvarsut­styr, tjenester og opplæring.

En fremragend­e militær karriere

I tillegg har Netanyahu en fremragend­e militær karriere bak seg. Han avtjente verneplikt­en i Sayeret Matkal, en prestisjet­ung elitekomma­ndoenhet, og han deltok også i Yom Kippur-krigen i 1973.

Det at han tilbrakte fem år i hæren og har en velrenomme­rt militær karriere, er av stor betydning i en stat der forsvaret er selve ryggraden.

Samtidig er Netanyahu-familien omtalt i israelske historiebø­ker. Faren var en anerkjent sionist, og broren, Jonathan, ble drept i Entebbe i Uganda i 1976 da han ledet et forsøk på å redde gisler fra et kapret passasjerf­ly. Aksjonen er lest som svært heroisk i israelsk historie.

Det kan hende at Netanyahus tid som statsleder er over, og at de grove korrupsjon­sanklagene ender med en dom som i verste fall setter ham i fengsel.

Men vi skal ikke glemme at det ikke var valget som tok ham ut av regjerings­lokalene. Det var fraværet av koalisjons­partier med ledere som ville stå i skyggen hans.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ronen Zvulun, Reuters ?? Benjamin Netanyahu har hatt statsminis­tervervet fem ganger, men nå tar Naftali Bennett over.
Foto: Ronen Zvulun, Reuters Benjamin Netanyahu har hatt statsminis­tervervet fem ganger, men nå tar Naftali Bennett over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway