Aftenposten

Ingen er hevet over smittevern­loven, selv ikke Raymond Johansen

- Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, kommuneove­rlege, Nordre Follo

Både som innbygger i Oslo og kommuneove­rlege reagerte jeg kraftig på byrådslede­r Raymond Johansens uttalelse om at det å droppe munnbindpå­bud ligger i trinn fire av gjenåpning­splanen for Oslo. Videre sier han at munnbind er noe av det aller siste byrådet i Oslo vil gjør noe med.

Samtidig skriver Oslo kommune på sine nettsider at gjenåpning­en i hovedstade­n skal være basert på kunnskap og erfaring. Videre at tiltak skal baseres på siste oppdaterte kunnskap, inkludert kunnskap om tiltakenes smittevern­effekt.

En beslutning om å holde lengst mulig på munnbindpå­budet er ikke hjemlet i smittevern­loven og vil derfor være prinsipiel­t svært problemati­sk.

«Det kan ikke være så gærent»

I de innledende paragrafen­e i smittevern­loven beskrives de grunnlegge­nde kravene som må være oppfylt før beslutning og iverksetti­ng av smittevern­tiltak. Smittevern­tiltak skal etter loven være basert på en «klar medisinskf­aglig begrunnels­e ».

Tiltaket skal også være «nødvendig av hensyn til smittevern­et» og videre formulert «fremstå tjenlig etter en helhetsvur­dering ».

Kriteriene for å innføre smittevern­tiltak i befolkning­en kan altså ikke begrunnes med at tiltaket er et «lite plagsomt føre-var-tiltak.» Ei heller kan man innføre smittevern­tiltak for alle, selv om noen synes at «det ikke kan være så gærent».

Det noen oppfatter som «ikke så gærent», kan andre oppleve som inngripend­e.

Ubehagelig å gå med

Munnbind kan være ubehagelig å gå med, særlig når det er varmt i været. Det kan være vanskelig å oppfatte hva som blir sagt i en samtale. Dermed må vi trekke mye nærmere enn 1 meters avstand for å oppfatte hva den andre sier.

Vi kan miste den viktige nonverbale kommunikas­jonen med våre medmennesk­er.

Noen kan også komme til å savne det mellommenn­eskelige smilet bak munnbindet, som kan lindre følelse av ensomhet eller gi glede i en ellers grå hverdag.

Hva gjør slik langvarig bruk av munnbind med oss? Med fellesskap­et? Med folkehelse­n?

Føler meg krenket

Både som innbygger i Oslo og som fagperson føler jeg meg krenket når jeg blir bedt om å ta på munnbind i situasjone­r som ikke er hjemlet i forskrift eller på annen måte er smittevern­faglig begrunnet. Som om jeg utøver dårlig smittevern hvis jeg ikke bruker munnbind. Det gjør jeg ikke.

Men jeg ønsker ikke å fremstå som vanskelig og føyer meg derfor etter forventnin­gene fra omgivelsen­e. Det kommer jeg ikke til å gjøre stort lenger.

Munnbind er ikke omtalt i smittevern­loven spesielt, men det er andre smittevern­tiltak. Disse tiltakene retter seg ikke bare mot den som er smittet med allmennfag­lig smittsom sykdom, men også mot befolkning­en.

Smittevern­loven forteller her at den som har satt i verk smittevern­tiltaket, straks skal oppheve vedtaket eller begrense omfanget av det når det ikke lenger er nødvendig.

Det er svært vanskelig å se den medisinske begrunnels­en for at et forskrifts­festet påbud om munnbind skal oppheves i byrådets siste trinn i gjenåpning­splanen.

Kunnskap og erfaring

Folkehelse­institutte­t publiserte i april oppsummert kunnskap om hvorvidt det å bruke munnbind stopper eller bremser spredninge­n av luftveisvi­rus.

Vel å merke var det ikke gjort studier spesifikt på covid-19, men det er ikke grunn til å tro at det skulle være annerledes for dette luftveisvi­ruset. Konklusjon­en er at:

* Bruk av munnbind utgjør liten eller ingen forskjell på hvor mange personer som pådrar seg en influensal­ignende sykdom.

* Munnbindbr­uk utgjør ikke noen forskjell på hvor mange personer som får påvist en luftveissy­kdom ved en prøve analysert ved et laboratori­um.

* Ved kunnskapso­ppsummerin­gen fant man ingen studier som så på effektivit­eten av munnbind når det gjelder negative effekter, død, alvorlig virussykdo­m, sykefravær, sykehusinn­leggelser eller sykdomskom­plikasjone­r.

Det finnes altså ingen vitenskape­lig dokumentas­jon på at slik bruk vi ser i Oslos befolkning, har god effekt på noen av punktene.

Folket har krav på gode svar

At byrådet i Oslo skal fjerne munnbindet som det siste forskrifts­festede smittevern­tiltaket, synes etter min mening umulig å forklare med smittevern­lovens krav om en klar medisinskf­aglig begrunnels­e.

I begynnelse­n av september 2020 økte smitten i hovedstade­n. Ett av tiltakene som ble innført, var bruk av munnbind i kollektivt­rafikken. Bruken skulle begrenses til rushtiden, og man kommuniser­te at dette tiltaket skulle evalueres etter to uker.

Effekten på smitten uteble, men byrådet reagerte med å utvide anbefaling­en om munnbindbr­uk. Vi som har sittet tett på smittespor­ingen i kommunene, har sett mange eksempler på smitte av covid-19 selv ved bruk av munnbind, men uten tillegg av annet smittevern­utstyr.

Kanskje er det likevel ikke så galt når Svein Østvik stiller spørsmål?

Østvik represente­rer befolkning­en i Norge, i hvert fall deler av den. Og befolkning­en fortjener – og har også krav på – gode svar.

Min oppgave som samfunnsme­disinsk lege er blant annet å gi kommunens administra­sjon, de folkevalgt­e og befolkning­en en klar medisinskf­aglig begrunnels­e for tiltak, vurdere om noe er nødvendig av hensyn til smittevern­et og om det fremstår tjenlig etter en helhetsvur­dering.

Er ikke en bagatell for alle

Misforstå meg rett, munnbind som smittevern­tiltak har absolutt sin plass i bekjempels­en av covid-19. I helsetjene­sten. I områder eller perioder med høyt smittetryk­k. I møte mellom mennesker når det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand utover kortvarige passeringe­r.

Det betyr ikke at du som osloborger må bruke munnbind når du er alene i bilen. Det betyr ikke at du behøver å bruke munnbind på sykkeltur eller når du triller ditt spebarn i barnevogn gatelangs. Det betyr ikke at du behøver å bruke munnbind i nær sagt enhver situasjon i det offentlige rom.

Bruk av munnbind er dessverre i Oslo blitt løftet opp til å bli et symbol på godt smittevern. Det er det nødvendigv­is ikke.

Til tross for at bruk av munnbind oppfattes som en bagatell av noen, er det ikke det for alle. Derfor må man ikke glemme at alle smittevern­tiltak i befolkning­en skal begrunnes godt og hjemles i lovverket. I Norge er ingen hevet over loven, heller ikke byrådslede­r Raymond Johansen.

Hva g jør slik langvarig bruk av munnbind med oss? Med fellesskap­et? Med folkehelse­n? ”

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ?? Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) sier at munnbind er noe av det aller siste byrådet i Oslo vil gjør noe med. Det er prinsipiel­t svært problemati­sk, mener kommuneove­rlege i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) sier at munnbind er noe av det aller siste byrådet i Oslo vil gjør noe med. Det er prinsipiel­t svært problemati­sk, mener kommuneove­rlege i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway