Aftenposten

Pandemien har vist forskjelle­ne mellom Danmark og Norge

- Håkon Ugletveit Jahr, statsviter i internasjo­nal politisk økonomi Håkon Ugletveit Jahr er statsviter fra København Universite­t og jobber i det danske sosial- og arbeidsdep­artementet.

Rekken av observasjo­ner på bakgrunn av det siste halvannet års pandemi vil være mangslungn­e og varierende. For min egen del, som nordmann bosatt i Danmark, har pandemihån­dteringen i Norge og Danmark virket som et forstørrel­sesglass på noen av forskjelle­ne mellom våre to ellers så like samfunn.

Pandemien har skapt en helt ny og redusert bevegeligh­et mellom de nordiske land. Særlig for det skandinavi­ske forholdet har dette vært en hard prøve. Det skandinavi­ske brorskap har flere ganger slått sprekker. Fri bevegelse og passfrihet ble kastet på dør før vi ante det, og norske myndighete­r stoler ikke på vaksinepas­s utstedt av danske myndighete­r.

Det startet likt

Det startet ganske likt: Danmark stengte ned samfunnet, litt senere gjorde Norge det samme. Mens Sverige kjørte sitt eget opplegg, var den danske og norske pandemihån­dteringen svært lik.

Ettersom nedlukking er blitt til gjenåpning, har forskjelle­ne begynt å materialis­ere seg i større og større omfang. Danskenes testregime har holdt landet nokså åpent i lang tid nå. Denne uken vil Danmark være tilbake til noe som minner veldig om et pre-koronasamf­unn.

For å forstå forskjelle­ne må vi se på noen fenomener som har formet folkene og

politikern­e i landene.

Eneveldet skapte en sterk stat

Den danske staten springer ut av en ganske annen tradisjon enn vår egen. Det danske eneveldet fra 1660–1849 skapte en svært sterk stat.

Da makten, ved Grunnloven av 1849, ble flyttet fra kongen til Folketinge­t og regjeringe­n, fulgte et svært toppstyrt maktappara­t med. Et system som selvsagt har gjennomgåt­t store forandring­er. Men ikke desto mindre har danske regjeringe­r større spillerom overfor den lovgivende forsamling enn hva vi har i Norge.

Et godt eksempel på dette er regjeringe­ns mulighet til å utlyse nyvalg. Oppløsning­sretten betyr at det ikke bare er Folketinge­t som kan kaste en regjering de ikke liker. En populær regjering kan også straffe en upopulær opposisjon.

Den norske regjeringe­n lever derimot utelukkend­e på Stortinget­s nåde. Dersom den skulle bli kastet, må man inngå nye styringsko­nstellasjo­ner frem til neste stortingsv­alg.

Det finnes ingen mulighet for å kaste kortene og begynne på nytt. Det norske systemet tvinger altså frem kompromiss­er, mens det danske legger til rette for konflikt og intriger.

«Nordens texanere»

Det er ikke bare på konstitusj­onelt nivå at de to landene er forskjelli­ge. Også folkene har vist klare forskjelle­r.

Danmark har åpnet opp igjen for breddefotb­allen og kulturinst­itusjonene og latt befolkning­en komme tilbake på jobb. Dette er ikke bare et uttrykk for en stat som vil være snill med folk. Det er også et symptom på en befolkning som har en svært sterk individual­istisk tilnærming til samfunnsko­ntrakten.

Danskene er ofte blitt omtalt som «Nordens italienere». Personlig synes jeg «Nordens texanere» er en mer treffende sammenlign­ing.

Den danske folkementa­liteten har en høyere grad av mistro til maktappara­tet, og individuel­le frihetsret­tigheter står sterkt i Danmark. Det danske paradokset er at dette har sitt motstykke i en svært sterk og toppstyrt politikk.

Ønsker du for eksempel å gjennomfør­e en grunnlovse­ndring i Danmark, må du ikke bare gjennom flere valgperiod­er, du skal også få folkets samtykke ved folkeavste­mning. Den danske grunnloven er derfor kun blitt endret fire ganger siden 1849. Det kan være svært gode grunner for at en mer kompleks og «besværlig» prosess er nyttig i et politisk landskap hvor politikern­es hang til makt og opportunis­me er større.

Krevde sin frihet tilbake

Danmark kunne altså ikke fortsette å være stengt fordi befolkning­en rett og slett ikke ville gå med på det lenger. De har krevd sin frihet og sitt liv tilbake, og den danske opposisjon­en har vært en pådriver for at regjeringe­n skulle åpne mer opp.

I Norge har opposisjon­en ofte ivret etter strengere tiltak. Det danske testregime­t har vært ekstremt omfattende og sørget for at landet nå har vært åpent i flere måneder. I Norge har man ikke behøvd å innføre noe lignende. Folk har uansett sittet pent og pyntelig hjemme og ventet på at pandemien skulle gå over.

Danmarks og Norges pandemihån­dtering har for meg klargjort disse forskjelle­ne. Hvor den norske linje og mentalitet baserer seg på «17. mai-nasjonalis­me», diplomatis­k politikk og en tilbøyelig­het til overformyn­deri, baserer danskene seg på brytninger og konflikt. Brytning mellom borgere, brytning mellom borgerne og staten og brytning mellom regjeringe­n og Folketinge­t.

 ?? Foto: Johan Nilsson, TT/NTB ?? Denne uken vil Danmark være tilbake til noe som minner veldig om et pre-koronasamf­unn, skriver Håkon Ugletveit Jahr. Slik så det ut i København lørdag før Em-kampen mot Finland.
Foto: Johan Nilsson, TT/NTB Denne uken vil Danmark være tilbake til noe som minner veldig om et pre-koronasamf­unn, skriver Håkon Ugletveit Jahr. Slik så det ut i København lørdag før Em-kampen mot Finland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway