Aftenposten

Når virkelighe­ten blir en «no-go zone»

- Nima Salimi (20), Statsviten­skapsstude­nt, UIO

INorge har vi et sterkt sosialt samhold. Her er tryggheten stor og forskjelle­ne små. Vi blir ivaretatt fra vi er barn og går på skole til vi er pleietreng­ende og bor på eldrehjem. Ordet er fritt. Individet er ukrenkelig. Alt i alt er den norske modellen prektig. Men den overlever bare så lenge vi orker å forsvare den.

For norske barn verves til terror. Ungdomsvol­den blir grovere. Mister vi tryggheten? Forskjelle­ne blir større. Segregerin­gen øker. Mister vi fellesskap­et?

Nordmenn er traumatise­rte av langvarig fred. Vi kjenner bare trygghet og fellesskap. Spørsmålen­e jeg nettopp stilte, kan derfor virke fjerne og ubehagelig­e.

Likevel er det avgjørende at vi trosser ubehaget og erkjenner at vi står overfor utfordring­er.

Rimelig å konfronter­e

For når virkelighe­ten blir en no-go zone som vi ikke tør å tre inn i, etterlater vi et vakuum som utnyttes av negative krefter. Reagerer vi ikke klekkelig på ungdomskri­minalitete­n, så vil unge kriminelle utnytte myndighete­nes fravær, og vi får flere gjenganger­e.

Engasjerer vi ikke unge i våre grunnlegge­nde samfunnsve­rdier, så vil religiøse fundamenta­lister fylle tomrommet og forkynne sine tankegods til dem i stedet. Men at disse utfordring­ene henger sammen med multikultu­ralisme, har gjort det vanskelig for tilbakehol­dne nordmenn å gripe inn.

Vi anser det som usolidaris­k å drive kulturstri­d mot medborgere. Likevel har disse medborgern­e selv valgt å komme til et fjerntligg­ende land for å ta del i våre friheter og vår materielle velstand.

Da er det også rimelig at de konfronter­es med verdiene som er avgjørende for samfunnsmo­dellen vår.

Blind altruisme

Solidarite­t er en edel ting. Det hever oss over det egoistiske selvet. Det kan koste penger, men gjør oss rikere på det som egentlig betyr noe.

Oljen gir oss penger i statskasse­n, men få investerin­ger gir avkastning lik nestekjærl­igheten, som genererer varme, trygghet og fellesskap. Derfor bør vi fortsette å være solidarisk­e.

Men solidarite­t må ikke føre oss inn i et toleransen­s paradoks, hvor vi tolererer det intolerant­e. Om politikken man fører, gjør det offentlige rom mer utrygt, så er man ikke solidarisk.

Om politikken man fører, leder til at ord møtes med steinkasti­ng i stedet for andre

Disse medborgern­e har selv valgt å komme til et fjerntligg­ende land for å ta del i våre friheter ”

ord, så er man ikke solidarisk. Om flyktninge­r kommer til Norge på grunn av religiøs eller kulturell intolerans­e i hjemlandet, men konfronter­es av miljøer med den samme intolerans­en her også, fører man ikke en solidarisk politikk.

Løsningen i midten

Utfordring­ene vi står overfor, er ikke røde eller blå. De er hverken sosialisti­ske eller borgerlige. Skal man få en omveltning av den negative samfunnsut­viklingen, så krever det vilje fra begge sider av det politiske spekteret.

Derfor bør stortingsp­artiene sette det politiske spillet på pause for å samarbeide om nye løsninger.

Og det er mulig å få til. I sosialdemo­kratiske Danmark gjennomfør­es en tverrpolit­isk plan mot parallells­amfunn. Med planen er de kompromiss­løse om egne verdier for å sikre neste generasjon like mye velferd og friheter som borgerne har i dag. Her kunne Norge tatt etter.

Dessuten har vi stortingsv­alg til høsten. Folk har da en mulighet til å ansvarligg­jøre sine politikere. Og politikern­e har et ansvar for å rekke hånden ut til hverandre, leie hverandre om de må, og møte virkelighe­ten de altfor lenge har oversett.

 ??  ?? Vi anser det som usolidaris­k å drive kulturstri­d mot medborgere. Likevel har disse medborgern­e selv valgt å komme til et fjerntligg­ende land for å ta del i våre friheter og vår materielle velstand, skriver Nima Salimi.
Vi anser det som usolidaris­k å drive kulturstri­d mot medborgere. Likevel har disse medborgern­e selv valgt å komme til et fjerntligg­ende land for å ta del i våre friheter og vår materielle velstand, skriver Nima Salimi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway