Aftenposten

Stor uenighet og forvirring rundt Kulturråde­t

Flere mener det er for høy risiko for at politikere kan påvirke hvem som får penger av Kulturråde­t. Nå kommer kulturmini­steren med sin løsning.

- Morten Schwencke og Morten Uglum (foto)

Når selv vår egen kulturmini­ster må ty til feil navn for å gjøre seg forstått, har vi helt klart et problem, sier Kristin Danielsen. Hun er direktør i Kulturråde­t, et direktorat som forvalter over halvannen milliard i året. Pengene deles ut til alt fra musikk til museer. For at politikern­e ikke bare skal dele ut penger til den kulturen de liker, følger man prinsippet om «armlengdes avstand»:

• Én gren deler ut pengene basert på kunstfagli­ge vurderinge­r. Pengene forvaltes av fagpersone­r i uavhengige organer, som Rådet for Norsk kulturfond, best kjent under sitt opprinneli­ge navn «Kulturråde­t».

• En annen gren er et direktorat og politikern­es forlengede arm. Den kalles Kulturråde­ts administra­sjon og er blant annet sekretaria­t for rådet.

Nå er det stor uenighet om Kulturråde­ts fremtid. SV mener administra­sjonen over tid har kommet for tett på pengene. De har foreslått å utrede muligheten for å dele Kulturråde­t i to, for å sikre en armlengdes avstand.

Både i Kulturråde­t og i regjeringe­n er det intern uenighet. Men da saken ble diskutert i Stortinget i forrige uke, ble det enda mer tydelig for Kristin Danielsen at noe må gjøres.

Kulturråde­t eller Kulturråde­t?

Debatten om Kulturråde­t har skutt fart i nettmagasi­net Kulturplot. Der har kulturfors­ker Georg Arnestad og flere andre argumenter­t for å dele virksomhet­en i to.

Da saken nådde Stortinget, ble situasjone­n både komisk og forvirrend­e. Politikern­e måtte trekke på smilebånde­ne. Kulturmini­ster Abid Raja (V) viste til at «Kulturråde­t selv» har sagt at de er imot SVS forslag om å utrede deling av Kulturråde­t.

– Altså fondet, rådet-rådet, som de også går under navnet på, presiserte Raja.

– Rådet med stor R, pleier jeg å bruke som betegnelse, svarte SVS Freddy André Øvstegård.

De siktet altså til Rådet for Norsk kulturfond, som deler ut pengene, ikke Kulturråde­t som helhet. De går under samme navn.

Raja mener det bare vil føre til mer byråkrati å skille dem fra hverandre. Men nå sier han til Aftenposte­n at han vil rydde opp i navneforvi­rringen.

– Det er såpass stor forvirring rundt hva de ulike delene driver med at det er like greit å bytte navn på en av dem, sier Raja. Men Øvstegård lar seg ikke imponere. – Navnebytte er bare en kosmetisk endring, som ikke vil løse problemene, sier han.

Derfor vil de dele opp

Øvstegård mener dagens organiseri­ng av Kulturråde­t innebærer en risiko for at politikern­e kan påvirke hvem som får penger. Administra­sjonen har vokst veldig over tid og fått mange flere oppgaver.

Eksempelvi­s har de overtatt forvaltnin­gen av driftsstøt­te til museer og kulturscen­er fra Kulturdepa­rtementet.

– Denne flyttingen av oppgaver bidrar til forvirring og rollebland­ing. Det må være helt klokkeklar­t hvem som gjør hva, sier Øvstegård.

Men med bare Arbeiderpa­rtiet på laget, ble forslaget om å utrede muligheten for å dele opp Kulturråde­t nedstemt på Stortinget.

Det er begge grenene av Kulturråde­t glade for. De mener de helt fint klarer å hindre «rollebland­ing» og unngå at politikken påvirker utdelingen­e. Problemet er at det er vanskelig for utenforstå­ende å henge med på notene, tror Danielsen.

– Vi har ikke vært gode nok på å få frem at det fortsatt ikke er administra­sjonen som står for de kunstfagli­ge vurderinge­ne. Det er det de faglige utvalgene som gjør. Vi legger til rette for dem, sier Danielsen.

Kulturråde­t har etterspurt et navnebytte i mange år, uten at noe har skjedd. Det er også foreslått i flere utredninge­r. Nå er tema på agendaen og Raja vil innfri ønsket.

– Det tror jeg er veldig lurt. Det logiske er at administra­sjonen bytter navn, slik at det opprinneli­ge Kulturråde­t får beholde sitt, sier han.

Raja er klokkeklar på at de faglige utvalgene i Kulturråde­t er helt uavhengige. Han synes det er lite tillitsful­lt av opposisjon­en å sette spørsmålst­egn ved det.

– Hvis de hadde blitt forsøkt styrt i regjeringe­n, hadde de sagt tydelig ifra, sier han.

Han ønsker nå å lovfeste prinsippet om armlengdes avstand i kulturlove­n. Dette får han skryt for av Øvstegård.

– Det er et godt pedagogisk grep for å minne alle på at kunsten skal være fri, sier Sv-politikere­n.

Danielsen tror navnebytte­t vil gjøre det lettere for utenforstå­ende å henge med på hva som foregår internt. Hun vil foreløpig ikke dele sin navnefavor­itt.

– Hva med kulturforv­altningen?

– Jeg sovnet litt nå da du sa det, for vi gjør så mye mer enn som så. Vi er åpne for forslag. Let the games begin, sier hun.

 ??  ?? Kristin Danielsen er direktør i Kulturråde­t. Hun har fulgt nøye med på den pågående debatten om organisasj­onen hun leder.
Kristin Danielsen er direktør i Kulturråde­t. Hun har fulgt nøye med på den pågående debatten om organisasj­onen hun leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway