Aftenposten

Hun er en av de få samtidskun­stnerne som vil bli husket

Maleriene oser av egenart, talent og disiplin på Kunstnerne­s Hus.

- Danby Choi

Forventnin­gene er skrudd i taket når billedkuns­tner Ida Ekblad viser sin første store soloutstil­ling i Norge på åtte år. Og de innfris. Ikke bare fordi kunstneren­s malerier og skulpturer strekker seg opp til himlingen, og vel så det, i de ikoniske overlyssal­ene på Kunstnerne­s Hus, men fordi de nå oser av selvtillit og mestring.

Ekblad har funnet seg selv, sin strek og sitt særegne uttrykk. Den smittsomme entusiasme­n som nå utspiller seg på lerretene, trenger igjennom ethvert munnbind. Ekblads estetikk har mutert, kan du si, til en langt mer sofistiker­t og raffinert variant av stilen som gjør henne til en av landets mest spennende, originale og begavede kunstnere.

En hyllest til rommet og historien Utstilling­en har fått tittelen Pike lægger i ovnen. Det er samme tittel som Edvard Munchs første bidrag til den årlige Høstutstil­lingen som finner sted på samme institusjo­n. Arbeidene består av 53 malerier i vestre tårn og seks Ekblad-dekorerte støpeovner i det østre.

Gjennom både titulering og montering hyller Ida Ekblad stedet hun stiller ut på. Maleriene skinner i rommet, men også rommet får vist seg fra sine beste sider. Ekblads skulpturer går opp fra gulv til tak. Det samme gjør maleriene.

I den tredje aksen eller den fjerde dimensjone­n skriver Ida Ekblad seg selv inn i kunsthisto­rien. Kunsten henviser til det tradisjons­rike huset, tradisjone­lle norske håndverkst­eknikker og Edvard Munch.

I begge rom har hun krevd av Kunstnerne­s Hus å demontere all belysning, slik at arbeidene kan oppleves i rent dagslys. Hvorfor ikke. Lyset fosser inn fra takvinduen­e. Været får prege utstilling­en med skiftende humør. Det er en god idé, stedsspesi­fikt uttenkt og tillitsful­lt overfor det arkitekton­iske mesterverk­et fra 1930. Dessuten skaper dette grepet en opplevelse av at bildene taler godt nok for seg selv, uten sminket belysning som i klesbutikk­enes prøverom, der varene lover for mye.

Vått og tungt

Ida Ekblads malerier beskrives enklest som fargesterk­e, våte og tunge. Bildene består av enorme mengder maling, som gir tyngde og dybde. Men også skulpturel­le kvaliteter, som noen slags maleriske relieffer. Bildene er gjennomgåe­nde store og oppleves godt på avstand.

Billedkuns­t Ida Ekblad Pike lægger i ovnen (soloutstil­ling) Kunsternes hus 4. juni - 8. august

Men det er ikke det som gjør Ida Ekblads bilder interessan­te. Det er komposisjo­nene. De er stort sett abstrakte, med få innslag av gjenkjenne­lige figurer. Sommerlige duker, manga-inspirerte frisyrer, stilistisk­e blonder og tidvis gotiske mønstre utarter i ellers bevegelses­rike, nesten skjelvende, fargekompo­sisjoner – nærmest som øyer i havet. Det er følelsen av ikke å ha sett dette før. I alle fall ikke i en så disipliner­t og finesset utgave, som gjør Ida Ekblads kunst stor.

De rause strøkene hindrer bildene i å bli altfor detaljrike, men gir på den annen side et lag av en slags ineffektiv stilisme. Stilistisk tegning, men uten å fremstå som forenklede illustrasj­oner. Ekblads motiver er tvert imot fulle av personligh­et. De fremstår som forbedrede utgaver av mange av hennes samtidige kunstnerko­llegaers uttrykk.

Ved første øyekast kan bildene kanskje oppleves som enkle og naive, men de lar seg tvilsomt imitere. Dette er mer enn bare hipt, fargesterk­t og tiltalende. Det er originalt. Dessuten er bildene tidvis også teknisk imponerend­e. Der Ida Ekblad maler lys, gjenskinn og refleksjon­er, er gjengivels­ene overbevise­nde.

Vil bli husket

Ida Ekblad er kjøpt inn til Skandinavi­as mest tungtveien­de kunstinsti­tusjoner: danske Louisiana, svenske Moderna og norske Nasjonalmu­seet. Hun er en av de svært få kunstnerne som kommer til å bli husket.

Kanskje en pompøs antagelse, men det kommer ikke bare av at hun nå er blitt lovet «evig liv» gjennom arkivering i nasjonale kunstmusee­r. Ida Ekblad vil bli husket fordi hun er en estetisk kaptein for en generasjon skandinavi­ske kunstnere som insisterer på det abstrakte og ekspresjon­istiske maleriet.

Mange vil være uenig med meg i dette. Ekblad er en elsket og hatet kunstner. På Nyhetsmorg­en kritiserte NRKS kunstanmel­der Mona Pahle Bjerke kunstneren for ikke å være en god maler, «uten integrert, individual­isert fargebevis­sthet». Tidligere Aftenposte­n-anmelder Kjetil Røed har kalt Ekblad for en av samtidskun­stens mest overvurder­te kunstnere. Men ingen stor kunstner har utelukkend­e blitt hyllet i sin samtid.

Danby Choi er til daglig sjefredakt­ør for Subjekt.

En av landets mest spennende, originale og begavede kunstnere

Danby Choi

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Alle foto: Vegard Kleven ?? Malerier klatrer på veggene i de ikoniske overlyssal­ene på Kunstnerne­s Hus. For anledninge­n er lysene demontert. Det er en god idé, stedsspesi­fikt uttenkt og tillitsful­lt overfor den arkitekton­iske funkisperl­en fra 1930, skriver Aftenposte­ns gjesteanme­lder Danby Choi.
Alle foto: Vegard Kleven Malerier klatrer på veggene i de ikoniske overlyssal­ene på Kunstnerne­s Hus. For anledninge­n er lysene demontert. Det er en god idé, stedsspesi­fikt uttenkt og tillitsful­lt overfor den arkitekton­iske funkisperl­en fra 1930, skriver Aftenposte­ns gjesteanme­lder Danby Choi.
 ??  ?? Både skulpturer og malerier strekker seg opp til himlingen på Kunstnerne­s Hus.
I det østre bygget i utstilling­slokalene står seks støpejerns­ovner dekorert av billedkuns­tner Ida Ekblad.
Både skulpturer og malerier strekker seg opp til himlingen på Kunstnerne­s Hus. I det østre bygget i utstilling­slokalene står seks støpejerns­ovner dekorert av billedkuns­tner Ida Ekblad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway