Aftenposten

Nikolai Astrup skal lanseres i USA

– Det er et nytt kapittel i historien om Astrup som nå skrives, sier direktør Petter Snare.

- Heidi Borud

«Han burde være like berømt som Edvard

Munch.»

Det skrev den britiske avisen The Guardian om kunstneren Nikolai Astrup (1880– 1928), da Sparebanks­tiftelsen DNB åpnet den store utstilling­en i London i 2016.

Nå fem år etter er Nikolai Astrup klar for visning i USA, på The Clark Insitiute Williamsto­wn, Massachuse­tts. Utstilling­en har fått tittelen «Visions of Norway».

I 2005 kjøpte Sparebanks­tiftelsen DNB en omfattende samling av Nikolai Astrups malerier, tresnitt og tegninger av finansmann­en og investoren Jon Christian Brynildsen.

Totalt består samlingen av 1100 arbeider. Det er Kunstmusee­ne i Bergen, KODE, som ivaretar samlingen. Det er også etablert et eget Astrupsent­er ved museet.

Det lokale og nære

Direktør Petter Snare sier det er av stor betydning for KODE at Astrup nå skal vises for det amerikansk­e publikum. Det betyr at kunstneren får et mye større nedslagsfe­lt.

– Dette er et nytt kapittel i historien om Astrup. Det er den største utstilling som noen gang er vist av Astrup i utlandet, sier Snare.

Totalt skal det vises 98 kunstverk. Flest malerier, men også tresnitt og tegninger. De fleste verkene tilhøre KODE eller Sparebanks­tiftelsen, men det er også en del innlån fra private eiere.

Nikolai Astrup var opptatt av det lokale og nære, av økologi, natur og miljø.

Han holdt seg mye på tunet i Jølster på Vestlandet. Nesten alle motivene er fra huset, hagen og naturen rundt.

– Han viser en annen type modernitet enn det vi er vant med fra andre nordeurope­iske kunstnere. Astrup brukte stemmen sin til stadig å insistere på at det finnes en norsk egenart, og det viser han i bildene sine, sier Snare.

Snare synes også man kan lese Astrups budskap i lys av koronapand­emien.

– Nå er det vi som har holdt oss mye hjemme. Astrup var også en type som holdet seg mye hjemme, sier Snare.

Astrup gikk en periode på Harriet Backers maleskole i Kristiania og er delvis inspirert av henne.

Sparebanks­tiftelsen betaler – Men Astrup er også en tydelige vestlandsk­unstner. Han var rotfestet på Vestlandet. Han dyrket økologiske grønnsaker og blomster som han siden malte. Han regisserte sin virkelighe­t, sier Snare.

Avdelingsd­irektør Anders Bjørnsen i Sparebanks­tiftelsen DNB opplyser at stiftelsen bruker ti millioner kroner for å finansiere utstilling­ene.

Utstilling­en «Visions of Norway» i The Clark Insitiute Williamsto­wn, Massachuse­tts åpner nå 19. juni. Deretter skal utstilling­en vises på Kunstmusee­ne i Bergen i oktober. Så på Waldemarsu­dde i februar 2022.

Waldemarsu­dde er et av Sveriges mest besøkte kunstmusee­r, beliggende på Djurgården i Stockholm.

 ??  ?? Et av mange vestlandsm­otiv fra Nikolai Astrup. Tittelen er «Kari – Motiv fra Sunde», trolig fra 1918.
Et av mange vestlandsm­otiv fra Nikolai Astrup. Tittelen er «Kari – Motiv fra Sunde», trolig fra 1918.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway