Aftenposten

Kvinnekvar­tett tar utfordring­en

Jan-erik Neuroth er Norges eneste norskfødte toppjockey. De som er nærmest å komme opp i hans proffdivis­jon, er fire kvinner.

- Mette Bugge

Det er bra at de er fire, for da blir det konkurrans­e og de gjør hverandre bedre, sier Neuroth. 34-åringen har vært jockey fra han var 16 år gammel. For å komme helt opp i galoppen, måtte han gå veien om lærling. Det er der Willa Schou, Silje Strand, Kaia Sofie Ingolfslan­d og Nora Hagelund Holm er nå. Hvis alt går etter planen, er Ingolfslan­d nærmest til å få profflisen­s. Hun har 64 seire og må ha 70 for å bli ansett som en fullverdig jockey.

På Øvrevoll torsdag, da det er ny løpsdag, skal kvinnekvar­tetten i aksjon igjen.

– Jeg håper å bli proff i løpet av sesongen, sier 22-år gamle Holm. Hun har allerede ridd to ganger i Norsk Derby, for Yvonne Durant i 2019 og Tina Smith i 2020.

– Drømmen er å bli en toppjockey som alltid får ri i derby og storløpene og alltid får tillit og tilgang på gode hester. Hun fortsetter:

– Trenere sier at guttene er sterkere enn jenter, men jeg føler at mange trenere noen ganger ikke tar jentene helt seriøst. De får ikke de store utfordring­ene. Jeg håper at flere av oss får det på sikt, sier hun.

– Det som er gøy med denne sporten, er at hvis du kan ri, får du jobbe over alt.

Med Yvonne Durant som forbilde Vestfoldin­gen Willa Schou startet som sprangrytt­er og har ridd løp i 15–16 land. Hun vil også opp og frem: – Jeg vil bli best mulig, og da må man jobbe hardt for det.

For Schou er Yvonne Durant (51) et forbilde. Durant, som hadde sin storhetsti­d på slutten av 80- og hele 90-tallet, viste vei. – Yvonne Durant er en legende. Hun var veldig dyktig, og jeg har lyst til å strekke meg etter henne. Hun ble regnet for en av de beste.

Schou vet også at det er få kvinner som satser på dette yrket i Norge sammenlign­et med andre land.

– Sporten egner seg veldig for kvinner. Vi skal ikke ha tunge muskler, men må likevel ha styrke. Det er flere der ute som virkelig setter guttene på plass, som Holy Doyle. Hun kan ta championat­et i England.

27-åringens første mål er å bli champion som lærling.

Totningen Silje Strand står som de andre opp klokken fem hver morgen for å dra til stallen på Øvrevoll, der hun jobber for Wido Neuroth. I tillegg brøyter hun snø i Oslo som ekstrajobb når vinteren kommer.

Tidligere har hun ridd sprang og feltritt på Starum Hestesente­r, men det var før hun ble galoppfrel­st.

– Jeg elsker farten og samspillet mellom hesten og meg og den følelsen jeg får ved å sitte på hesterygge­n, sier Strand, som også fikk sin første seier som trener på Jägersro i 2017.

Nær målet

Kaia Sofie Ingolfslan­d er nær målet. Hun er noen få seire unna å bli betegnet som proff.

– Det er viktig å være godt trent når man rir hester som veier rundt 500 kg. Derfor blir det mye trening, både løping og styrke, sier Ingolfslan­d.

Hun har nettopp hatt ett års opphold i England for å se og lære og oppholdt seg i New Zealand og Dubai på vinterstid. Alt det hun lærte der, kommer til nytte nå.

– Norge har for øyeblikket ingen profesjone­lle kvinnelige jockeyer. Det har de i Sverige. For oss som er lærlinger, er dette en karriere, et yrke og en toppidrett. Galoppspor­ten er adrenalin, fart og spenning.

Ingolfslan­d har 64 seire og gleder seg til å få 70. Da starter et nytt kapittel. Og det aller viktigste: – Jeg vil konkurrere mot hvem det måtte være og ønsker ikke å bli satt i «jentebås». Jeg vil bevise at jeg kan være like god som guttene.

 ?? Foto: Eirik Stenhaug ?? Sterk kvartett: Bak fra venstre Nora Hagelund Holm og Kaia Sofie Ingolfslan­d. Foran fra venstre Willa Synøve Schou Marcussen og Silje Strand. Alle fire er lærlinger som satser på å matche guttene.
Foto: Eirik Stenhaug Sterk kvartett: Bak fra venstre Nora Hagelund Holm og Kaia Sofie Ingolfslan­d. Foran fra venstre Willa Synøve Schou Marcussen og Silje Strand. Alle fire er lærlinger som satser på å matche guttene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway