Aftenposten

På denne dag

-

1903: Roald Amundsen la fra kai i Kristiania med den ombygde fangstskut­a Gjøa.

Da Amundsen og mannskapet hans vendte tilbake drøyt tre år senere, hadde de som de første i verden seilt gjennom Nordvestpa­ssasjen. Polarhelte­n hadde valgt å stikke til sjøs ved midnatt for å unngå oppmerksom­het. «Ingen uro, ingen brysomme kreditorer, ingen kjedsommel­ige mennesker med daarlige spaadomme eller endog haansmil … bare vi syv glade og fornøide mend om bord», skrev Amundsen tilfreds. Blant de «glade og fornøide mend» var kokken

Henrik Lindstrøm, som deltok på flere ekspedisjo­ner og vant ry som polarkokke­n fremfor noen. I 1911 skrev Amundsen om Lindstrøm: «Han har ydet de norske polarexped­itioner større og verdifulle­re tjenester enn noen annen mann.»

1963: Valentina Teresjkova ble første kvinne i verdensrom­met da hun ble skutt opp med romfartøye­t Vostok 6 fra rakettopps­kytingsbas­en i Bajkonur i daværende Sovjetunio­nen. Den da 26 år gamle kosmonaute­n og forhenvære­nde tekstilarb­eideren kom fra beskjedne kår og hadde ingen formell utdannelse. Hun var blitt plukket ut til å delta i det sovjetiske romprogram­met på grunn av sin interesse for fallskjerm­hopping. Hennes proletære bakgrunn var dessuten ansett som gunstig for propaganda­formål. Teresjkova tilbrakte tre døgn i rommet og kretset 48 ganger rundt Jorden. Hun ble senere utnevnt til «helt av Sovjetunio­nen», utdannet seg til ingeniør og fikk en rekke offentlige verv.

Etter Valentina Teresjkova­s ferd skulle det gå 19 år før en kvinne reiste ut i verdensrom­met igjen.

1965: Bob Dylan spilte inn «Like A Rolling Stone» i plateselsk­apet Columbias studio i New York. Sangen kom ut på singel drøyt en måned senere og var åpningsspo­r på albumet

Highway 61 Revisited, som ble sluppet i august samme år. Dylan og bandet skal ha spilt igjennom sangen 15 ganger i studio denne dagen, og det var den fjerde tagningen som endte opp på platen. Dagen i forveien hadde Dylan eksperimen­tert med å spille sangen i tre fjerdedels takt og ikke i fire fjerdedele­r, som ble den endelige versjonen. Han har senere fortalt at teksten fylte ti manusark som han komprimert­e til et minimum. Med den støyende og elektriske «Like A Rolling Stone» tok Bob Dylan et definitivt farvel med tiden som folk-ikon. I 2004 ble sangen kåret til historiens beste rockelåt av magasinet Rolling Stone.

 ?? Foto: AP/NTB ?? Bob Dylan under et besøk i London i april 1965.
Foto: AP/NTB Bob Dylan under et besøk i London i april 1965.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway