Aftenposten

Heidi Nilima Monsen

-

Den 31. mai i år tapte Heidi Nilima Monsen kampen mot kreften. Hun sovnet inn på Klinikk

Alta, 43 år gammel.

Heidi levde med gassen i bånn. Det krydde av ideer og påfunn, ekkoet av hennes trillende latter vil leve i kantinen. Heidi kjente alt og alle, planene for livet var uten ende.

«Hvis det ikke er en kjempeutfo­rdring, gidder jeg ikke», sa hun ofte. Eller som i 2004, da hun startet ved et lokalt treningsse­nter: «Kanskje jeg skal bli verdens sterkeste dame?» lød ideen.

Samme år, i landets første strongwoma­nkonkurran­se, tok hun tittelen Norges tredje sterkeste kvinne.

Heidi var utdannet i reiseliv, jobbet noen år i hotellbran­sjen samt ved det lokale alpinsente­ret. Det gikk spøkefulle rykter om at det var hun som trakk heisen opp når motoren streiket. Heidi likte å ta ting på sparket. Ville hun endre håret, farget hun det rosa, kjøpte hun seg sykkel, meldte hun seg på terrengsyk­kelløp. Hun var innom politikken for Venstre, og hun spilte den hardtslåen­de karakteren Blow Job i Tommy Wirkolas film Kill Buljo fra 2007.

Karrieren som journalist startet i sporten ved Finnmark Dagblad. I 2012 havnet hun i Ruijan

Kaiku, landets kvenske avis, en periode også som redaktør. Hun bygde opp Ruijan Radio, hvor hun gikk riks da hun og makkeren covret «We Are The Champions» av Queen – på kvensk. At også kvenfolket må ha sin årlige nyttårstal­e på fjernsynet, var hennes idé. Hun spilte en viktig rolle i en sentral periode med revitalise­ring av kvensk språk og kultur.

«Kvendronni­ngen». Hun likte at folk kalte henne det. Løste hun en særlig vrien sak, så hadde «den kvenske kleggen slått til igjen».

Heidi Nilima Monsens

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway