Aftenposten

Andreas Slettholm: Tiden leger ikke alle sår. Men den er i ferd med å gjøre noe med det politiske tabuet rundt 22. juli.

Tiden leger ikke alle sår. Men den er i ferd med å gjøre noe med det politiske tabuet rundt 22. juli.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

Debatten om 22. juli-terroren har tatt noen viktige steg fremover i år. Kanskje startet det med historiker Hallvard Notakers bok om Arbeiderpa­rtiet og 22. juli, som kom i februar. Den handlet ikke minst om det skrikende savnet etter et mer politisk oppgjør. Som i all hovedsak dreide seg om å peke på deler av Fremskritt­spartiet og dets omland.

Også AUF har gitt ut bok. Og tidligere SV-er Snorre Valen. Tonje Brenna, tidligere generalsek­retær i AUF. Ali Esbati, som også var på Utøya.

Bøkene er alle en slags politiseri­ng av 22. juli. Det innebærer at terroren settes inn i en bredere ideologisk sammenheng. Med berøringsp­unkter blant annet med deler av Fremskritt­spartiet.

Det er en tilnærming som det i årene etter 2011 ble advart mot. Og som statsminis­ter Jens Stoltenber­g aktivt valgte bort, til fordel for en nasjonal, felles sorgfortel­ling.

Så har diskusjone­n pågått på et vis likevel.

Men i flere medieoppsl­ag denne våren er tonen mer konfronter­ende fra Arbeiderpa­rtiet. Tonje Brenna mener Høyre har unnlatt å ta ansvar for hele denne debatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre har skrevet om det han mener er en manglende bevissthet rundt 22. juli fra høyresiden.

Den årelange etterlysni­ngen av et «oppgjør med holdningen­e bak 22. juli» er i ferd med å få retning og innhold.

Berøringsa­ngsten letter

Vel så interessan­t er det som skjer på høyresiden.

Statsminis­ter Erna Solberg «kan forstå» dem som mener at oppgjøret med Anders Behring Breiviks politiske ideer ble ufullstend­ig.

Og spesielt ungdomspol­itikerne har åpnet opp og snakket om 22. juli.

Tidligere Unge Høyre-leder Sandra Bruflot vedgikk i Morgenblad­et en «berøringsa­ngst herfra til månen» om temaet. Derfor hadde hun i praksis overlatt arenaen til AUF. Ikke så mye av vond vilje som av redsel for å tråkke feil. Resultatet var uansett at AUF ble stående mer eller mindre alene med ansvaret for den politiske samtalen om 22. juli.

Uenige og kritiske

For nettopp dette har nylig Unge Venstreled­er Sondre Hansmark bedt om unnskyldni­ng i Vårt Land. Og fått følge av Senterungd­ommen og Unge Høyre.

Sistnevnte­s leder, Ola Svenneby, har også påpekt høyresiden­s særskilte ansvar for å delta i debatten om ekstremism­e etter 22. juli.

I Morgenblad­et rettet han også en interessan­t kritikk mot Fremskritt­spartiet. Retorisk spurte Svenneby om Frp kunne «med hånden på hjertet si at dere har hatt en oppriktig debatt om hvorvidt deres kommunikas­jon har bidratt til en form for radikalise­ring».

En så klar kritikk har ikke vært ytret fra moderparti­ets ledelse.

Fremskritt­spartiet vil mene at de har hatt slike debatter.

I Morgenblad­et trakk FpU-leder Andreas Brännström inn oppgjøret med partiets «nasjonalko­nservative» som et eksempel på at Frp har forholdt seg til problemsti­llingene AUF har tatt opp.

Resonnemen­tet kan man være uenig i. Men poenget er at det eksisterer en politisk uenighet. Nå pipler den opp i åpent lende.

For berøringsa­ngsten fra høyresiden har åpenbart også dreid seg om en redsel for å havne i for dyp politisk konflikt.

Ikke bare med hverandre, men særlig med AUF.

Fortsatt like uhyrlig

Det er lett å snakke om handlingsp­laner mot radikalise­ring og finansieri­ng av ekstremism­eforskning, slik regjeringe­n ofte gjør. Der finnes ingen kontrovers.

Men det ligger i sakens natur at de forskjelli­ge partiene har forskjelli­ge analyser av hvordan samfunnet skal

forholde seg til 22. juli, hva man kan lære og hvordan historien skal forvaltes.

En grunnlegge­nde uenighet ligger i spørsmålet om hvilken rolle høyrepopul­ismen spiller for høyreekstr­emismen.

Det er langt vanskelige­re. Både for dem som frustreres over at politiske motstander­e ikke ser noen slike berøringsp­unkter, og for dem som er uenige med dem som ble rammet av høyreekstr­emismen.

Fortsatt er det dypt rystende å lese skildringe­ne av det som skjedde på Utøya denne nattsvarte ettermidda­gen. Om barn som måte ta seg av andre barn, som så bestevenne­r bli drept. Om Ina Libak, den senere AUF-lederen, som ble skutt på kloss hold etter å ha gjemt seg bak et piano. Hun klarte å flykte, løpende, mens hjertet pumpet blod ut av kulehullen­e.

Det er like uhyrlig nå som for ti år siden. Og det går an å forstå at høyresiden har kviet seg for å være uenige om 22. juli og gå i debatt med noen som har opplevd noe slikt.

Ba ikke om enighet

Men man må gjøre det likevel. Akkurat som man må si det hvis man mener Frp har vært med på å dyrke frem et debattklim­a som bidrar til høyreekstr­emisme.

Den meningsbry­tningen må få utspille seg mest mulig fritt. Det er selvsagt krevende. Men en avpolitise­ring av den største terrorhend­elsen siden krigen er ingen naturlig tilstand.

For som flere av AUFs politiske motstander­e nå har erkjent: AUF ba jo aldri om enighet. De ba om en diskusjon. Sakte, men sikkert kommer den.

Og 22. juli 2011 kan gå fra å være et politisk tabu til å bli et politisk uenighetsf­ellesskap.

 ??  ??
 ?? Tegning: Marvin Halleraker ??
Tegning: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway