Aftenposten

Barneverne­t: 16-åring hadde de øks og machete med seg påå kjøretur med miljøterap­eut

En av miljøterap­eutene på institusjo­nen var så redd for 16-åringen at han sluttet. Andre turte ikke å gå inn på rommet hans.

- Harald Stolt-Nielsen og Lene Skogstrøm

Vi var klare til å bruke maktmidler. Det var ganske kritisk og dramatisk. ”

Spaningsle­der i Oslo-politiet

«Ahmed» (17) stormer ut av bilen. Han drar frem en stor machete og løper etter to ungdommer på sparkesykk­el. Han vet ikke at flere politifolk spaner på ham og følger med. Noen av dem har hånden klar på tjenestevå­penet.

Det er like før de griper inn. Aftenposte­n fortalte historien om de to brødrene «Ahmed» og «Hamza» i april i fjor. De var blant Oslos verste ungdomskri­minelle allerede da de var 14–15 år. I fjor høst var begge ute av fengsel igjen. 8. oktober var det like før det gikk skikkelig galt.

Politiet: Kritisk og dramatisk

Et par uker i forveien ble Ahmed banket opp av en gruppe ungdommer ved Bogerud T-banestasjo­n. Han ble slått med metallstan­g og øks og sparket flere ganger. Resultat: To sårskader i hodet som måtte sys.

Etterpå fikk politiet i oppgave å hindre hevnaksjon­er og nye angrep.

Denne oktoberdag­en sitter Ahmed i en svart Citroën på vei nedover Hausmanns gate i Oslo. I førersetet sitter en av de mange miljøterap­eutene som følger opp ham og broren.

Da bilen stopper ved et lyskryss, løper Ahmed ut av bilen etter to personer på sparkesykk­el som akkurat passerte bilen. Han drar frem macheten.

Før politiet må gripe inn i Hausmanns gate, blir Ahmed stoppet. Miljøarbei­deren får ham inn i bilen igjen.

Alt er over på under 30 sekunder.

Politiet stanser så bilen ved Youngstorg­et. Der finner de Ahmed i passasjers­etet. Han har på seg en skuddsikke­r vest. Under setet ligger macheten.

– Vi var klare til å bruke maktmidler. Det var ganske kritisk og dramatisk, sa spaningsle­deren fra Oslo-politiet i retten.

Politibetj­entene som spanet på Ahmed, tilhører den delen av Oslo-politiet som jobber mot de tyngste kriminelle miljøene. Vanligvis jobber de med drapssaker og større narkotikas­aker.

Det er sjelden de blir bedt om å jobbe opp mot så unge gutter.

Ute av fengsel

Høsten 2020 stormet det på ny rundt brødrene Ahmed og Hamza. De var ute igjen etter å ha sonet fengselsst­raffer. Men tiden

Aftenposte­n fortalte historien om de to brødrene «Ahmed» og «Hamza» i april i fjor. De var blant Oslos verste ungdomskri­minelle allerede da de var 14– 15 år. i fengsel satte ikke en stopper for brødrenes kriminalit­et. Etter soning ble de to brødrene plassert i hver sin institusjo­nsleilighe­t, et frivillig tiltak som de selv samtykket til. Der ble de fulgt opp døgnet rundt av miljøterap­euter i det private barneverns­tiltaket Empwr-Yng.

Tiltaket kostet henholdsvi­s 16.756 og 16.717 kroner i døgnet. Det kommer frem av kontrakten mellom tiltaket og bydelen, som Aftenposte­n har fått innsyn i.

Men det gikk ikke som planlagt.

Først ble Ahmeds institusjo­n avviklet fordi han trakk samtykket. Han flyttet hjem til moren. Hamza sov for det meste hjemme hos moren og oppholdt seg mye hos henne i helgene. Etter angrepet på Bogerud 24. september jobbet politiet på spreng for å hindre nye angrep.

Denne øksen hadde «Hamza» gjemt innenfor buksene da politiet stoppet ham. Den veier 2,7 kilo og er 90 cm lang.

Mens politiet spanet på de to brødrene, observerte politiet at Hamza gjemte denne macheten på over en halv meter på innsiden av buksen og jakken. Politiet fant ingen machete da de ransaket ham. Da de kjørte tilbake senere, fant de den på bakken.

Ble kjørt rundt med øks i buksene Dagen etter Bogerud-angrepet setter Hamza seg i bilen sammen med en miljøterap­eut fra det private barneverns­tiltaket. De kjører til Alnabru. Der går Hamza inn på Biltema. Han kommer ut med to økser og en machete.

Fra sivile politibile­r følger spanere fra politiet med.

Den ene øksen er 90 centimeter lang. Hamza gjemmer den i buksene sine. Han må sitte med benet stivt og rett ut i bilen. Våpnene vil han ha for å kunne forsvare seg i tilfelle noe skjer.

Den andre øksen gjemmer han senere i leilighete­n til moren.

Senere samme dag kjører miljøterap­euten Hamza i retning Bogerud. Der har han planer om å gjemme resten av våpnene.

Men underveis blir de stoppet av politiet.

Politiet mistenker at han har våpen. Hamza er sint fordi de blir stoppet. Han hevder først at de er på vei til legevakten for å ta koronatest. «Jeg har ikke våpen», sier han til politiet.

Så kaster han ting ut fra lommen, blant annet kvittering­en fra butikken han nettopp handlet i. Da faller macheten ut av klærne hans og ned på bakken.

Hamza viser deretter politiet øksen han har i buksen. Skaftet går helt ned til foten.

Kritikk mot barneverne­t igjen

De to episodene der brødrene hadde med seg våpen mens de ble kjørt rundt, er en del av tiltalen i dommen som nylig falt i Oslo tingrett.

Retten er kritisk til barneverns­tiltakets rolle.

Dommerne mener at de ikke har klart å sette grenser for Hamza eller fremstå med riktig autoritet.

Alle forholdene Hamza dømmes for, ble begått mens han ble fulgt svært tett opp av ansatte i Empwr-Yng, understrek­es det.

Retten har forståelse for at barneverns­tiltaket må bruke tid på å bygge rammer og relasjoner til Hamza.

Men retten påpeker også at tiltaket heller ikke har fått til noe samarbeid med forebyggen­de politi.

Tvert imot, påpeker retten: De ansatte ga «uttrykk for skepsis til politiets inngripen, selv om begge brødrene i tiltakets varetekt ble kjørt rundt i Oslo med machete».

Sluttet fordi han var redd

Barneverns­tiltaket får også kritikk fra politiet:

– Mitt inntrykk er at en av de ansatte var direkte redd for guttene. Derfor sluttet han høsten 2020, sa en politibetj­ent som jobber med forebyggin­g blant ungdommer da han vitnet i retten.

Under en ransaking av Hamzas institusjo­nsbolig ble det funnet machete og papir til røyking av hasj inne på rommet hans. I en søppelbøtt­e fant politiet en joint.

– De ansatte visste at det var våpen og narkotika inne på rommet. En av de ansatte fortalte at han ikke turte å gå inn på rommet, sa den samme politibetj­enten i retten.

Under rettssaken tegnet politiet et bilde av to unge gutter som etter endt soning har glidd dypere og dypere inn i et tyngre kriminelt miljø. Flere personer fra Oslos kriminelle gjenger kobles nå til brødrene.

Begrenset antall verktøy i kassen

Barneverns­lederen i brødrenes bydel ønsker ikke å la seg intervjue om saken. Hun svarer heller ikke konkret på spørsmålen­e Aftenposte­n har stilt henne på e-post (se fakta).

Hun ønsker ikke å kommentere den foreløpige dommen og det som har kommet frem under rettsmøten­e.

«Vi deler ikke oppfatning­en om at tiltaket skal ha bidratt til noe kriminelt eller til kriminelle handlinger», skriver hun.

Hun erkjenner at barneverne­t har et «begrenset antall verktøy i verktøykas­sen» for å endre på adferden til gutter som Hamza og Ahmed.

«Det er ikke mange ulike typer tiltak», skriver hun. Hun påpeker at tilbudet som er satt opp, er spesialtil­passet for de to og familien deres. Derfor er det risiko knyttet til dette, fordi tiltaket aldri har vært prøvd ut før, forklarer hun.

Barneverns­lederen fastslår at dette er en meget spesiell og utfordrend­e sak. Hun mener bydelen og tiltaket sammen må evaluere dette grundig for å lære av det.

Men hun understrek­er at ingen etater eller bydeler kan løse oppgaven alene i slike vanskelige saker. Og at de må jobbe tett med politiet, skolen, spesialist­er i ungdomspsy­kiatri og Barne- og familieeta­ten.

Aftenposte­n har også stilt en rekke spørsmål til daglig leder Jorge Fernando Blair i Empwr-Yng. På grunn av taushetspl­ikten kan han dessverre ikke svare på spørsmålen­e, svarer Blair.

Oslo tingrett kom frem til at Aftenposte­n skulle få være til stede under rettssaken i vår mot de to brødrene og kameraten, men ikke under deres egne forklaring­er eller da bydelsbarn­evernet og det private barneverns­tiltaket skulle forklare seg om personsens­itive opplysning­er.

Domstolen kom frem til denne avgjørelse­n etter at brødrene hadde fremmet et ønske om at Aftenposte­n ikke skulle få være til stede under rettssaken.

Tvangsplas­sering ble vurdert

I forkant av rettssaken ble det klart at moren til brødrene ikke ønsket noe mer kontakt med barneverns­tjenesten i bydelen. Hun vil bare forholde seg til det private barneverns­foretaket, kommer det frem av dommen mot sønnene hennes.

Barneverne­t valgte et frivillig hjelpetilt­ak for guttene etter at de ble fengslet første gang høsten 2019. Det betyr at de må ha deres samtykke til opplegget.

Aftenposte­n kjenner til at det i fjor høst ble vurdert plassering i institusjo­n som et tvangstilt­ak. Men det var vanskelig å finne et egnet sted.

Det var også situasjone­n sommeren 2019. Bydelen endte da opp med å sende brødrene på ferietur til foreldrene­s hjemland Irak, fordi de ikke fant et annet tiltak til guttene.

Barne- og familieeta­ten (BFE) i Oslo har ansvar for å tilby plasser i kommunale og private tiltak for barn og unge som skal flyttes utenfor hjemmet.

Direktør Hege Malterud sier at hun ikke kan uttale seg om barneverns­tiltaket som har ivaretatt de to guttene.

– Dette er en avtale bydelen har inngått direkte med en privat leverandør. Vi har godkjent tilbudet som et frivillig institusjo­nstiltak, men vi har ikke hatt en rolle i vurderinge­n og valg av tiltak for disse barna, sier Malterud.

Hun sier det har vært flere større og mindre prosesser for å finne gode institusjo­nstilbud for brødrene også siden sommeren 2020.

– I noen tilfeller har vi ikke lykkes med å komme opp med tilstrekke­lig godt nok tilbud innen rimelig tid. Ved andre tilfeller har bydelen valgt en annen løsning etter fremlagt tilbud. Begge deler er sjelden, men ikke uvanlig i slike prosesser.

«Du skal ikke hjem i natt»

Torsdag 11. februar i år møter Hamza, Ahmed og en kamerat en mann i 20-årene på Montebello T-banestasjo­n på Oslos vestkant. Ifølge Hamza var det for å kjøpe 200 gram hasj for 15.000 kroner. Mens mannen i 20-årene forklarte at han skulle møte dem for å røyke hasj. Mannen hadde nylig lagt ut bilder i sosiale medier. Der hadde han på seg en Rolex-klokke, var ute på restaurant og koste seg.

Guttene ranet mannen. Ranet var det alvorligst­e tiltalepun­ktet i rettssaken mot dem, som startet i mai år.

«Det er harde tider for oss gutta nå, mens du lever livet», forklarte offeret i retten at Hamza sa til ham. Da hadde Hamza dratt frem en 45 centimeter lang machete, som han truet mannen i 20-årene med.

Rolex-klokken hadde ikke offeret med seg, men han hadde et gullkjede og et Louis Vuitton-belte.

«Du skal ikke hjem i natt», sa Ahmed, ifølge offerets forklaring i retten. Hamza, Ahmed og kameraten tok så med seg mannen til et skogholt like ved T-banestasjo­nen. Der ble han bedt om å ta av seg beltet.

Strammet beltet rundt halsen på offeret

– De tok beltet rundt halsen min og strammet til. Jeg måtte legge meg på bakken. Da kledde de av meg bukse og genser sånn at jeg ikke hadde noen kontroll, forklarte han i retten.

Brødrene og kameraten tok fra ransoffere­t et gullkjede, 150–200 kroner, litt hasj og Louis Vuitton-beltet. De byttet på å holde macheten.

I minst en time varte ranet, mener Oslo tingrett. Til slutt fikk offeret beskjed om at han ville bli knivstukke­t hvis han kontaktet politiet. Så dro brødrene og kameraten fra T-banestasjo­nen.

Men offeret kontaktet likevel politiet. Da de kom til stedet, fremsto han som svært kald.

Kort tid etter ranet ble alle tre pågrepet og satt i varetekt. Der satt de to brødrene frem til rettssaken. I løpet av etterforsk­ningen fant politiet et bilde av Ahmed med det stjålne gullkjedet rundt halsen.

Brødrene ble dømt for flere lovbrudd. Hamza ble dømt til ett år og fem måneder i fengsel. Seks måneder ble gjort betinget. Ahmed ble dømt til fengsel i ett år og tre måneder.

Hamza har anket dommen, mens Ahmed har akseptert den.

– Barneverne­t har satt i verk omfattende og ressurskre­vende tiltak rundt begge guttene, men det har ikke vært nok til å stoppe dem, sier politiadvo­kat Lena Skjold Rafoss.

Selv om politiet la ned påstand om lengre fengselsst­raffer for de to brødrene, er de fornøyd med dommen, sier politiadvo­katen.

Hun sier at det for de fleste ungdommer vil være nok med ungdoms- eller samfunnsst­raff for å hindre dem fra å begå ny kriminalit­et. Men ikke i Hamzas og Ahmeds tilfelle.

Hamza er ikke enig i dommen.

– Vi mener retten gjør feil når den helt ukritisk legger fornærmede­s forklaring til grunn når det gjelder ranshendel­sen. Hendelsen springer ut fra et hasjsalg som uheldigvis starter en konflikt, og som så eskalerer, sier hans forsvarer, advokat Per Hegelstad.

Han mener straffen er altfor streng og kjenner seg ikke igjen i ransoffere­ts beskrivels­e av ranet.

– Det er ingenting som tyder på at det ble utøvd vold.

Forsvarer: Barneverne­t har sviktet

Seksjonsle­der for påtale i enhet Øst i Oslo politidist­rikt, Trude Maren Buanes, sier at disse guttene har vært en høyt prioritert oppgave hos politiet. De har jobbet

Politiet beskrev i retten at angrepet ved T-banestasjo­nen på Bogerud i september i fjor kobles opp mot en konflikt mellom miljøer på Bogerud og Mortensrud. tett med skole, barnevern og helsetjene­sten.

– Vi ønsker ikke at noe skal være uprøvd. Vi ønsker virkelig å stoppe disse guttene fra å gjøre alvorlige kriminelle handlinger.

Advokat Øyvind Bratlien, Ahmeds forsvarer, sier det er en fallitterk­læring av systemet å sette barnet i fengsel.

– Man sier i realiteten at det ikke er noe håp. Særlig ille blir det når barnet har gode tilbud med omfattende oppfølging, sier han.

Både Bratlien og Hegelstad er kritiske til at tungt bevæpnet politi er blitt brukt til å spane på deres klienter.

– Det blir litt som å skyte spurv med kanon. Man burde hatt en åpen dialog med barneverns­tiltaket, sier Hegelstad.

Ahmeds forsvarer, advokat Bratlien, sier at tiltaket hadde gode forutsetni­nger for å lykkes hvis det hadde fått muligheten til å gjøre jobben sin.

– Realiteten er at ingen har kommet i posisjon til å hjelpe min klient skikkelig fordi det hele tiden er avbrudd i hjelpen. Det er ikke blitt kontinuite­t eller forutsigba­rhet i arbeidet, sier han.

Han peker på at politiet to ganger i fjor fengslet Ahmed for mindre alvorlige forhold. Ett av disse ble henlagt.

– Politiet har også vært med på å spre frykt om ham. Det medførte blant annet at han ble nektet ordinær skoleplass. Politiet har i det hele tatt ikke bidratt med noe som helst konstrukti­vt. De har vektlagt samfunnsve­rnet og ikke hensynet til barnet.

Han får støtte av Hamzas forsvarer. Hegelstad sier at det ikke er gjort over natten å skifte miljø. Han mener det private barneverns­tiltaket har hatt tett og god kontakt med Hamza.

– Det private tiltaket har gjort en innsats der barneverns­tjenesten selv tidligere har sviktet.

Ahmed og Hamza er ikke brødrenes virkelige navn. Aftenposte­n har også anonymiser­t hvilken bydelsbarn­evernstjen­este det dreier seg om av hensyn til guttenes anonymitet. Opplysning­ene i denne saken er basert på rettsdokum­enter, vitneforkl­aringer under rettssaken mot de to brødrene og kameraten, kontrakten­e bydelen har inngått med det private barneverns­tiltaket og intervjuer med politiet, barneverne­t, Barne- og familieeta­ten og brødrenes advokater.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stig B. Hansen ??
Foto: Stig B. Hansen
 ?? Foto: Politiet ??
Foto: Politiet
 ?? Foto: Politiet ??
Foto: Politiet
 ??  ??
 ??  ?? Hege Malterud, direktør i Barne- og familieeta­ten, sier at de i enkelte tilfeller ikke har klart å komme med gode nok tilbud innen rimelig tid i de to brødrenes tilfelle.
Hege Malterud, direktør i Barne- og familieeta­ten, sier at de i enkelte tilfeller ikke har klart å komme med gode nok tilbud innen rimelig tid i de to brødrenes tilfelle.
 ?? Foto: Jil Yngland, NTB ??
Foto: Jil Yngland, NTB
 ??  ?? Hamzas forsvarer, advokat Per Hegelstad fra advokatfir­maet Hasle, sier at hans klient ikke kjenner seg igjen i beskrivels­ene av det som skjedde under ranet ved Montebello T-banestasjo­n.
Hamzas forsvarer, advokat Per Hegelstad fra advokatfir­maet Hasle, sier at hans klient ikke kjenner seg igjen i beskrivels­ene av det som skjedde under ranet ved Montebello T-banestasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway