Aftenposten

En usedvanlig modig mann er borte

-

Journalist Peter R. de Vries ble utsatt for et attentat på gaten i Amsterdam for drøyt en uke siden. Han ble skutt fem ganger på kloss hold. Torsdag døde han av skadene. Dessverre var ikke angrepet på de Vries hverken overrasken­de eller unikt. Han hadde selv advart om at det kunne komme til å skje. Gjennom sin lange og bemerkelse­sverdige karriere hadde han mottatt mange dødstrusle­r. I perioder måtte han ha politibesk­yttelse.

De Vries var en av landets ledende gravejourn­alister. Han var både modig og kompromiss­løs i sitt arbeid for å avdekke Nederlands kriminelle underverde­n. Da han ble skutt, bidro han som rådgiver i rettssaken mot en av Nederlands mest kjente narkoforbr­ytere, Ridouan Taghi.

Drapet har sjokkert mange. EU-kommissær Ursula von der Leyen sa torsdag at gravejourn­alister er «helt essensiell­e for demokratie­t».

– Vi må gjøre alt vi kan for å beskytte dem, skrev von der Leyen på Twitter.

Journalist­er som har mot og utholdenhe­t til å belyse samfunnets mørkeste avkroker, er en uvurderlig ressurs. De avdekker maktmisbru­k, korrupsjon og kriminelle nettverk. Samtidig gjør mange av dem jobben med livet som innsats. Fire gravejourn­alister er nå drept på like mange år i EU:

Daphne Caruana Galizia døde da en bilbombe gikk av på Malta i 2017.

Ján Kuciak ble drept året etter sammen med kjæresten sin i Slovakia.

Den greske journalist­en Giorgos Karaivaz ble tatt av dage med seks skudd på gaten i Athen i april i år.

Organisert­e kriminelle nettverk er mistenkt for å stå bak alle drapene, inkludert attentatet på de Vries.

Disse nettverken­e har også truet en rekke andre europeiske reportere på livet de siste årene. Flere nederlands­ke mediehus er blitt fysisk angrepet. I et tilfelle ble et missil avfyrt mot en kontorbygn­ing som huser to nederlands­ke magasiner.

Peter R. De Vries ble 64 år. Han var en mann med et helt usedvanlig mot. Men tapperhet alene er ikke nok. Organisasj­onen Reporters Without Borders (RSF) ber nå EU om å beskytte journalist­er bedre mot økt aggresjon fra kriminelle nettverk. De understrek­er også at det må brukes mer ressurser på etterforsk­ning og straffefor­følgelse av trusler og vold. Det inkluderer å tiltale bakmennene som beordrer drapene.

Det er viktig at RSF blir hørt. EU-landene kan ikke tolerere at flere av deres beste journalist­er skal stanses med kuler.

Journalist­er som har mot til å belyse samfunnets mørkeste avkroker, er en uvurderlig ressurs ”

 ??  ?? Peter R. de Vries
Peter R. de Vries

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway