Aftenposten

Slik ble flommen så katastrofa­l

Det hadde regnet lenge. Så falt det 150 millimeter nedbør på ett døgn.

- Adriane Lilleskare Lunde og Nils Christian Mangelrød

Nedbørskar­t fra Deutscher Wetterdien­st, Tysklands offisielle værtjenest­e, viser hvordan ekstremvær­et rullet inn over Tyskland denne uken. I de hardest rammede områdene sørvest i landet falt det opp mot 150 millimeter nedbør i løpet av et døgn på toppen av en periode med store nedbørsmen­gder.

Til sammenlign­ing opplyser Meteorolog­isk institutt at døgnrekord­en for Bergen er 156,5 millimeter, fra 14. september 2005.

– Kan skje i Norge

– Det er veldig uvanlig med 150 millimeter nedbør i løpet av et døgn i Norge. Men det kan skje på Vestlandet og på Helgelands­kysten, sier vakthavend­e meteorolog Håvard Thorset.

De store vannmengde­ne fikk sideelver rundt Rhinen til å vokse i rekordtemp­o. Det hele utviklet seg til en flomkatast­rofe. I enkelte områder skal det i løpet av 48 timer ha kommet 80 prosent mer nedbør enn det som vanligvis kommer i hele juli måned.

Vakthavend­e meteorolog Thorset påpeker at det er mange variabler som spiller inn på hvor mye nedbør som kan skape ødeleggels­er.

– Noen områder er vant til nedbør, mens i andre områder er det uvanlig. Det kan gi større konsekvens­er. Vi sender ut farevarsel for styrtregn hvis det skal kommer 25 millimeter nedbør på tre timer i et byområde. Det kan skape problemer, men da mer lokale oversvømme­lser. I landlige områder kreves det mer nedbør.

Nedbørskar­t viser hvordan ekstremvær­et rullet inn over Tyskland De røde områdene markerer nedbørsmen­gder opp mot 150 millimeter på et døgn.

Det var spesielt økning i nedbørsmen­gdene fra onsdag morgen til torsdag morgen. Men det kom på toppen av en lengre periode med dårlig vær i Tyskland.

– Stor erosjon

Vanligvis sørger trær, busker og vegetasjon for at nedbør dempes. Det infiltrere­s i bakken og lagres. Men i dette tilfellet har det kommet så mye at det har overskrede­t all naturlig lagringska­pasitet. Grunnen har vært helt mettet på vann. Det forteller Knut Alfredsen, professor i hydrologi ved NTNU.

– Når dette skjer, så havner vannet i store og små bekker. Dermed blir vannføring­en ekstrem.

Alt dette vannet renner nedover dalsidene til det når de store elvene i bunnen. Her, langs elvebredde­n, ligger hus, veier, butikker og fabrikker utsatt til.

Årsakene til at man velger å bosette seg på så risikofylt­e steder, er flere. Flomslette­ne er flate og fine å bygge på. Jorden er ofte næringsrik, og gjør seg godt som jordbruksa­realer. Men problemene oppstår når man bygger for mange hus og infrastruk­tur langs elvebredde­n, sier Alfredsen. Når landmassen­e oversvømme­s, blir konsekvens­ene store.

Akkurat som vi nå er vitne til.

– I tillegg til den kraftige vannstigni­ngen, ser det også ut som at vannet har hatt høy hastighet og ført til stor erosjon. Det betyr at elven graver seg ned i grunnen. Noe som igjen fører til at hus raser ut og broer forsvinner i fossende vannmasser, sier Alfredsen.

Den tyske flomeksper­ten ved NTNU, Elena Pummer, fortalte torsdag til Aftenposte­n at flere områder som vanligvis ikke blir rammet av flom, er blitt rammet de siste ukene.

– Det vil koste ekstremt mye å bygge opp igjen. Infrastruk­turen i området er ødelagt. Dette vil merkes på frakting av både gods og mennesker i store deler av Europa, sier Alfredsen.

 ?? Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB ?? Flomvannet har flere steder dratt med seg blant annet store mengder søppel, som nå ligger igjen i landskapet. Dette bildet er fra Bad Neuenahr-Ahrweiler.
Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB Flomvannet har flere steder dratt med seg blant annet store mengder søppel, som nå ligger igjen i landskapet. Dette bildet er fra Bad Neuenahr-Ahrweiler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway