Aftenposten

Frykter at tallet på døde vil stige

Minst 126 personer er omkommet i Tyskland og Belgia. 1300 er ikke gjort rede for.

- Rakel Haugen Strand, Nils Christian Mangelrød og NTB

Antallet omkomne vil nok stige de neste dagene. Det sier innenriksm­inisteren i regionen Rheinland-Pfalz til nyhetskana­len SWR. 126 personer er så langt meldt omkommet i Tyskland og Belgia etter ekstremt regnvær og flom. I Belgia er dødstallet nå oppe i 23 personer.

Minst 1300 er ikke gjort rede for i distriktet Ahrweiler i Tyskland. Ifølge lokale myndighete­r er mobilnette­t nede, og det er derfor ikke mulig å få tak i mange. Området med 130.000 innbyggere ligger nord i delstaten Rheinland-Pfalz. I deler av Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstil­stand som følge av ekstremvær­et, som har fått navnet Bernd.

Omfattende redningsar­beid Redningsar­beidere, inkludert brannmenn, politibetj­enter og soldater, jobber på spreng. Bare i byen Bad Neuenahr-Ahrweiler var det over 1000 redningsop­pdrag torsdag. Det jobbes også intenst for få tilbake strøm, gass og vannforsyn­inger. 3500 personer er evakuert.

Redningsma­nnskap i flomområde­ne får støtte fra andre regioner. I morgentime­ne fredag ble det meldt om at 100 ambulanser var på vei fra Bruchsal i Karlsruhe-distriktet til områdene rundt Arhrwiler i Rheinland-Pfalz. Disse kjørte i konvoier med 25 kjøretøy hver. Ambulansen­e skal hjelpe med å flytte pasienter fra blant annet sykehus og sykehjem.

Den tyske byen Schuld er blant de hardest rammede av uværet. Byen ligger mellom Rhinen og Belgia i delstaten Rheinland-Pfalz. Flere bygninger har kollapset, og hus er tatt av flommen. Politiet har måttet patruljere landsbyen for å hindre plyndring.

Til tross fra advarsler skal flere ha dratt tilbake til flomområde­ne. Det skriver mediehuset WDR. Politiet i Koblenz har advart folk mot å dra inn i katastrofe­områdene for å se etter slektninge­r og sikre eiendelene sine.

Krisepakke til ofrene

Tyske myndighete­r varsler at de vil komme med en økonomisk støttepakk­e til flomofrene. Innenriksm­inister Horst Seehofer ønsker ikke å gå i detaljer, men sier til tyske medier: – Du kan anta at det blir en omfattende pakke.

Da Elben og Donau flommet over i 2013 opprettet regjeringe­n et krisefond på rundt åtte milliarder euro.

Også Belgia, Luxembourg og Nederland er rammet av flom og oversvømme­lser .

elgiske medier melder om minst 23 dødsfall. I tillegg er flere personer ikke gjort rede for i Belgia.

Folk får beskjed om å lukke vinduer og dører, og at det ikke er tid til å forlate huset. De ber beboerne å trekke opp i høyere etasjer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway