Aftenposten

Slik bruker Oslo-folk elsparkesy­klene

Forskerne sitter på data som viser flere millioner turer med elsparkesy­kkel. De vet mer om sparkesykl­ene enn nesten noe annet transportm­iddel.

- Magnus Lysberg Nils Christian Mangelrød

Det er raskt, fleksibelt – og gøy. Slik svarer folk på spørsmål om hvorfor de bruker elsparkesy­klene som har fylt opp gater, fortau og Legevakten i Oslo de siste månedene. For forskerne ved Transportø­konomisk institutt (TØI) er syklene noe helt annet: en gullgruve. Sparkesykl­ene er utstyrt med GPS og kommuniser­er hele tiden med selskapene som leier dem ut. Fire store selskaper deler data fra hver eneste sparkesykk­eltur. Datasettet slutter foreløpig i april i år.

– Jeg sitter på data fra et sted mellom 12 og 13 millioner turer, sier dataanalyt­iker Espen Johnsson ved TØI.

Det gjør elsparkesy­kler til et av transportm­idlene forskerne ved TØI vet mest om.

Sparkesykl­ene har skapt mye frustrasjo­n, sinne og debatt. Men dataene forteller også at folk finner mye nytte i syklene. Trafikken har flere topper i løpet av dagen, den første rundt klokken 8 på morgenen. Det tyder på at mange bruker sparkesykl­er til jobb og skole, spesielt mennesker som bor innenfor Ring 2 i Oslo.

– Vi ser et tydelig morgenrush. Om morgenen starter mange reiser i boligområd­er og slutter på steder med mange arbeidspla­sser, sier Johnsson.

Om ettermidda­gen går trafikken gjerne tilbake igjen. Mange bruker sparkesykk­el fra jobb og til handle- og utelivsgat­ene i Oslo, som Bogstadvei­en på Majorstuen eller til de mest populære gatene på Grünerløkk­a.

Kommer sent til jobbmøter Sparkesykk­el-dataene avslører også en annen ting: Folk har dårlig tid på vei til møter. På dagtid slutter mange turer i minuttene før hver hele og halve time. Det gjelder spesielt hver time, i det 59. minuttet.

– Mange bruker sparkesykl­er for å rekke avtaler på jobb. Dataene viser at vi gjør avtaler hver hele og halve time. Vi lever etter klokken, sier Johnsson.

En annen trend er trafikken fra og til kollektivt­ransport i sentrum. Folk tar sparkesykk­el fra Aker brygge like etter at Nesoddbåte­n har lagt til kai.

Det gjelder også de populære badesteden­e i Bjørvika og på Sørenga. Her er kollektivt­ilbudet dårlig, og mange velger sparkesykk­el for å komme seg frem. Dataene viser at mange tar buss, bane eller trikk til Oslo S og bruker sparkesykk­elen det siste stykket frem til bryggekant­en.

– Det gjelder gjerne reiser til områder som ligger litt på tvers av kollektivl­injene i sentrum, sier Johnsson. Stenges om natten Elsparkesy­klene har også ført til en stor økning i trafikken inn til Legevakten i Oslo. Byrådet har derfor bestemt at alle sparkesykl­ene skal stenges om natten. Det vil skje i begynnelse­n av september.

Trafikkdat­aene viser at nattesteng­ningen bare rammer en liten del av trafikken. En tiendedel av turene skjer mellom klokken 23 og 05, tidspunkte­t byrådet skal blokkere sparkesykl­ene.

Det er likevel grunn til å lese den grafen med litt varsomhet: Johnssons datasett er ikke fullstendi­g, og det er heller ikke helt ferskt. TØI har data frem til april i år. De kan ikke si helt sikkert hvordan trafikken har vært i sommer etter at nattelivet våknet opp igjen. Analytiker­en mener likevel at mønsteret trolig er ganske likt, selv om antallet sparkesykl­er har vokst ganske kraftig.

Oslo universite­tssykehus la nylig frem tall for sparkesykk­el-skader hittil i år. Tallene viser en eksplosjon i antall skader, flere av dem alvorlige. Antall skader var fordoblet i juni i år sammenlign­et med året før.

Det var nettopp tidsrommet mellom klokken 23 og 05 Legevakten i Oslo advarte mot. 55 prosent av alle skadene fra bruk av elsparkesy­kkel i helgene i juni var alkoholrel­atert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway