Aftenposten

Statsminis­trenes pandemipop­ularitet varer ikke evig

Pandemien gjorde de nordiske statsminis­trene populære. Nå går det tyngre, viser ulike meningsmål­inger i Norden.

- Magnus Kallelid

Statsminis­ter Erna Solberg (H) sliter på meningsmål­ingene. Hun blir historisk hvis hun klarer å få til fire nye år i regjering etter å ha sittet i åtte. Pandemien har også gitt en naturlig regjerings­slitasje, mener ekspertene. Hvordan går det med naboene?

Tallene er usikre, men meningsmål­inger og eksperter fra Norges naboland peker på det samme: At statsminis­trene har falt noe etter å ha opplevd en voldsom popularite­t under pandemien.

Norge

I Norge går meningsmål­ingene i den rødgrønne opposisjon­ens favør. Solbergs samarbeids­partier i regjering er under sperregren­sen. Høyre har over lang tid lekket velgere til Senterpart­iet på meningsmål­ingene.

Solberg har selv forklart at den fallende popularite­ten kan handle om at andre saker havner i skyggen av pandemien.

– Det er mye som i det korte bildet slår tilbake på regjeringe­n og regjerings­partiene, sa hun på sin halvårlige pressekonf­eranse.

Erna Solberg skriver historie hvis hun går inn i sin tredje regjering og dermed overstiger det statsviten­skapsprofe­ssor Jostein Askim kaller den magiske to perioder-grensen:

– Om Solberg blir sittende en tredje periode, vil det være helt oppsiktsve­kkende, sier Askim ved Universite­tet i Oslo.

Danmark

Statsminis­terkollega­en i sør, Mette Frederikse­n, gikk inn i regjering et knapt år før pandemien startet. Danmarks statsminis­ter og partiet Socialdemo­kratiet, som ligger nært det norske Arbeiderpa­rtiet, har hatt en rekordhøy oppslutnin­g mesteparte­n av pandemien. Men nå har koronamedv­inden avtatt, skriver den danske nettavisen Altinget.

Partiet er fortsatt størst i Danmark, men har på ett år gått tilbake med fire prosentpoe­ng, fra 33 til 29 prosent. De har hatt en tydelig tilbakegan­g de siste månedene, og for første gang i pandemien ligger de under 30 prosent.

Tilbakegan­gen er ikke overrasken­de ettersom pandemiens popularite­t er i ferd med å slippe taket. Det påpeker Altingets politiske kommentato­r Erik Holstein til egen avis. Noen enkeltsake­r, som blant annet å hente hjem barn fra Syria, kan også ha satt fart på tilbakegan­gen.

Askim mener det ikke er grunn til å si at alle statsminis­trene opplever slitasje. Han peker på at statsminis­teren i Danmark og også Finland har sittet mye kortere enn Solberg.

– I Danmark og Finland er regjeringe­ne og statsminis­trene rimelig ferske, så der har den ordinære slitasjen på deres popularite­t neppe slått inn ennå, sier han.

Finland

Sanna Marin hadde bare vært noen måneder i jobben som verdens yngste statsminis­ter da pandemien inntraff i mars 2020. Finlands koronahånd­tering var likevel den beste i verden, hevder tyske Der Spiegel. De har målt de ulike landene på en rekke kriterier.

Da pandemien kom, var støtten høy. Men den har falt jevnt og trutt i ulike målinger, konkludere­r den finske kringkaste­ren YLE. 84 prosent sa i mars 2020 at de var fornøyd med henne. Et drøyt år etter, i mai 2020, var fortsatt 57 prosent fornøyd med henne, men popularite­ten har falt. Det viser målinger fra Helsingin Sanomat.

Partiet gjør det fortsatt bra, men ikke så mye som da pandemien satte inn.

I en ny måling er de så vidt passert av det konservati­ve Samlingspa­rtiet, som gjorde det best i det finske lokalvalge­t i juni.

Sverige

Stefan Löfven har den siste tiden vært i regjerings­krise og gått av for så å finne regjerings­stolen igjen. Men før det hadde

I Danmark og Finland er reg jeringene og statsminis­trene rimelig ferske, så der har den ordinære slitasjen på deres popularite­t neppe slått inn ennå

Jostein Askim, professor i statsviten­skap

han en tilbakegan­g i vårmåneden­e og lakk velgere til Centerpart­iet, ifølge svenske Sifo og Svenska Dagbladet.

I mai viste meningsmål­inger at oppslutnin­gen om ham sank fra 33,7 prosent i mai 2020 til 29,4 prosent i november. Eksperter forklarer den høye oppslutnin­gen under pandemien med at statsminis­teren ble synlig.

– Under krisen har Socialdemo­kraterna gått frem. De har vært synlige og får derfor fornyet tillit. Mennesker trenger noen å holde i hånden, sier den svenske statsviten­skapsprofe­ssoren Li Bennich-Björkman til SvD.

Professor Askim peker på at Sverige er annerledes. Koronahånd­teringen har vært mindre direkte styrt av regjeringe­n.

– Der styrer jo Löfven kun fordi og så lenge den svenske høyresiden ikke greier å ta Sverigedem­okraterna inn i varmen, sier Askim.

Vanskelig å sammenlign­e

Askim mener det er vanskelig å sammenlign­e Danmark og Finland direkte med Norge og Sverige. Han påpeker at de i det hele tatt har beholdt god oppslutnin­g gjennom halvannet år med pandemi.

– At de nordiske statsminis­terpartien­e har vedvarende høy oppslutnin­g, kan henge sammen med at velgerne får med seg at sammenlign­et med andre land i og utenfor Europa, så har myndighete­ne, med regjeringe­ne i spissen, løst krisen rimelig godt, sier Askim.

 ?? Foto: Philip Davali, Ritzau/NTB ?? Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n har hatt rekordhøy oppslutnin­g i mesteparte­n av pandemien.
Foto: Philip Davali, Ritzau/NTB Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n har hatt rekordhøy oppslutnin­g i mesteparte­n av pandemien.
 ?? Foto: Olivier Hoslet, EPA/NTB ?? Finlands Sanna Marin var verdens yngste statsminis­ter da pandemien inntraff. Hun ble rekordpopu­lær.
Foto: Olivier Hoslet, EPA/NTB Finlands Sanna Marin var verdens yngste statsminis­ter da pandemien inntraff. Hun ble rekordpopu­lær.
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Erna Solberg har opplevd en nedgang på meningsmål­ingene, men har fortsatt tro på valgseier.
Foto: Olav Olsen Erna Solberg har opplevd en nedgang på meningsmål­ingene, men har fortsatt tro på valgseier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway