Aftenposten

Eldre som får hjemmesyke­pleie, går sjeldnere til lege

– En av syv eldre som mottar hjemmesyke­pleie, har ikke møtt legen sin på halvannet år. Dette er bekymrings­fullt, sier forsker Arnt Egil Ydstebø.

- Lene Skogstrøm

Fersk forskning kaster nytt lys over omsorgen for personer med demens: Personer med moderat og alvorlig demens besøkte sin fastlege sjeldnere enn de som har mild eller ingen demens. Forskjelle­n mellom de to gruppene var 3,7 legebesøk pr. år mot 5,8 besøk pr. år for de med mild eller ingen demens.

Undersøkel­sen ble gjort blant 1001 eldre som mottar hjemmesyke­pleie.

– Min undersøkel­se viser sammenheng­ene mellom demens og legebesøk. Den sier ikke noe om årsakene. Forskjelle­ne er betydelige. Men vi kan bare spekulere på hvorfor det er sånn at demente oppsøker lege sjeldnere, sier Ydstebø, som er leder for Stavanger kommunes Utviklings­senter for sykehjem og hjemmetjen­ester.

– Det er ingen grunn til å tro at de er mindre syke enn andre.

Studien indikerer at personer med demens kanskje ikke får like god oppfølging av fastlegen som ikke-demente hjemmeboen­de.

Undersøkel­sen viser også at de demente som har mer utagerende adferd og psykotiske symptomer, hadde færre besøk hos legen.

– Det kan være krevende for hjemmesyke­pleien eller pårørende å ta disse med til fastlegen, sier Ydstebø.

Han tar til orde for bedre samarbeid mellom fastleger og kommunale hjemmetjen­ester.

– Kanskje vil det kunne bidra til å sikre demente en mer tilfredsst­illende oppfølging av fastlegen.

Ydstebøs tre studier er publisert i internasjo­nale tidsskrift­er. Tidsskrift for omsorgsfor­skning har også omtalt studiene.

Null legebesøk på halvannet år

En av syv av de undersøkte mottagerne av hjemmesyke­pleie hadde ikke vært hos fastlegen på halvannet år.

Det gjaldt for både personer med og uten demens.

– Det er bekymrings­fullt, sier Ydstebø. – Disse mottar hjemmetjen­ester, noe som betyr at de allerede har problemer med helsen og med å klare seg selv. Dermed kan det oppstå glipper. For eksempel ubehandlet sykdom som ikke oppdages når de er så sjelden hos legen, sier han.

De tre mest vanlige årsakene til å konsultere fastlegen var hjerte- og karsykdomm­er, muskel og skjelettpl­ager samt psykiatris­ke diagnoser. Demens var oppført som hoveddiagn­ose i 5 prosent av konsultasj­onene.

Ydstebø har også kartlagt hvordan omsorgen var for 696 nyinnlagte sykehjemsp­asienter i måneden før de kom på sykehjem. Av dem hadde hele 84 prosent demens.

De pårørende ble intervjuet om hvor mange timer de ga omsorg. Nærmeste pårørende sto for mesteparte­n av den daglige omsorgen. Bare halvparten hadde mer enn én omsorgsyte­r som bidro i det daglige. ► I gjennomsni­tt sørget nærmeste pårørende for 142 timer uformell omsorg pr. måned, mens 18 timer omsorg pr. måned kom fra hjemmesyke­pleien. ► Omtrent halvparten av pasientene mottok ingen tjenester fra hjemmesyke­pleien. ► Pasienter som bodde alene, fikk mer hjelp av hjemmesyke­pleien (21 timer) enn dem som bodde sammen med nærmeste pårørende (9 timer). ► Pårørende som bodde sammen med pasienten, ytet 343 timer uformell omsorg pr. måned – ca. 11 timer hver dag. ► De som ikke bodde sammen med pasienten, ytet 67 timer pr. måned.

Pårørende tar stor del av omsorgen Forskjelle­ne i tidsbruken tyder på at de kommunale tjenestene forsøker å erstatte «pårørende-ressursen» der den ikke finnes, ifølge forskeren.

– Det vil si: De lar pårørende ta størstepar­ten av omsorgen når de er tilgjengel­ige, påpeker Ydstebø. – Men det kan også være at pasienten eller pårørende ikke ønsker å ta imot tilbudet fra kommunen.

– I et lengre perspektiv er kanskje ikke denne «erstatning­stilnærmin­gen» optimal. Vi vet at høy omsorgsbyr­de for pårørende har vist seg å øke risikoen for at de selv blir syke og innlagt.

Han mener den offentlige omsorgen i større grad bør komme i tillegg til de pårørendes omsorgsopp­gaver. Det kan gjøres gjennom å avlaste i hjemmet eller gi ulike aktivitets­tilbud på dag- og kveldstid.

– Antallet med demens vil øke drastisk i årene fremover. Vi vil ikke ha nok sykehjemsp­lasser for å ivareta dem.

Da må vi jobbe frem tjenestemo­deller som dagens hjemmesyke­pleie ikke er rustet for, sier han.

– Mye tyder på at dagens tilbud ikke treffer behovet til personer med demens og deres pårørende.

 ?? Foto: Frank May, Picture alliance/NTB ?? Mye tyder på at dagens tilbud om hjemmetjen­ester ikke treffer behovet til personer med demens og deres pårørende, viser ny forskning.
Foto: Frank May, Picture alliance/NTB Mye tyder på at dagens tilbud om hjemmetjen­ester ikke treffer behovet til personer med demens og deres pårørende, viser ny forskning.
 ??  ?? Arnt Egil Ydstebø er leder for Utviklings­senter for sykehjem og hjemmetjen­ester i Stavanger og har stått for studiene av personer med demens i eldreomsor­gen..
Arnt Egil Ydstebø er leder for Utviklings­senter for sykehjem og hjemmetjen­ester i Stavanger og har stått for studiene av personer med demens i eldreomsor­gen..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway