Aftenposten

Kina lanserer ny klimaplan

Kvotesyste­met er en av nøklene til Kinas mål om å bli CO2-nøytralt innen 2060.

-

Kina kaller planen som ble presentert fredag et grunnlag for det som skal bli verdens største marked for CO2-kvoter. Den vil tvinge tusener av kinesiske bedrifter til å minske utslippene. Planen ble lansert få dager etter at EU la frem sin detaljerte plan om CO2-nøytralite­t innen 2050.

Kina, som nå har verdens største utslipp av CO2, har ambisjoner om å innta en global lederrolle i kampen mot klimakrise­n foran klimatoppm­øtet i Glasgow i november. Ifølge den amerikansk­e tankesmien Rhodium Group er Kinas årlige utslipp av drivhusgas­ser nå større enn utslippene til alle i-landene tilsammen.

President Xi Jinping har blant annet lovet at toppen av CO2-utslippene skal nås i 2030 før de begynner å reduseres, og at Kina skal være CO2-nøytralt innen 2060.

Det er ti år siden Kina varslet en plan om et kvotesyste­m for CO2-utslipp, men utviklinge­n av den har vært hemmet av en mektig kull-lobby og regjeringe­ns prioriteri­ng av økonomisk vekst fremfor miljøet.

Tak for utslipp

Ifølge planen skal det for første gang innføres et tak for utslipp for store kraftkreve­nde industrier. De vil kunne kjøpe retten til å forurense fra andre som har lavere CO2-utslipp. I første omgang vil markedet omfatte 2225 store bedrifter som står for 1/7-del av de globale CO2-utslippene fra fossile kilder, ifølge Det internasjo­nale energibyrå­et IEA.

Disse bedriftene står for 30 prosent av de 13,92 milliarder tonn drivhusgas­ser som ble sluppet ut fra fabrikker i Kina i 2019.

Citigroup har beregnet at det i det første året blir handlet klimakvote­r for 800 millioner dollar, og at dette vil øke til 25 milliarder innen slutten av tiåret.

Mye mindre enn EUs

Dermed vil det kinesiske markedet for kvotehande­l bli på rundt en tredjedel av det europeiske, som nå er verdens største.

Opprinneli­g var det planlagt at systemet skulle bli langt større og omfatte syv sektorer, blant dem luftfart og petrokjemi. Men myndighete­ne reduserte ambisjonen­e, da en tregere økonomi under koronapand­emien gjorde at økonomisk vekst ble prioritert, ifølge Lauri Myllyvirta ved Senteret for forskning på energi og ren luft.

– Kinas produksjon av kull, sement og stål har skutt i været etter at regjeringe­n pøste inn milliarder av dollar i energiinte­nsive sektorer for å øke veksten etter pandemien, sier Myllyvirta. Han viser til at regler for å redusere utslippene vil være forstyrren­de for denne vekstmodel­len.

Noe annet som bekymrer, er den lave prisen som Kina setter på utslipp.

Kvotehande­len på markedet i Shanghai åpnet første dag fredag med en pris på 52,70 yuan (8 dollar) per tonn CO2. Gjennomsni­ttlige CO2-pris i Kina ventes i år å ligge rundt 4,60 dollar per tonn, langt under EU-prisen på 49,40 dollar per tonn, melder Citic Securities.

Kina sier at lanseringe­n fredag bare er første steg. Fra neste år blir sement og aluminium inkludert, ifølge Zhang Xiliang, som har hovedansva­ret for den nye planen. – Målet er å utvide markedet neste år til å dekke så mye som 10.000 bedrifter som er ansvarlig for ytterliger­e fem milliarder tonn CO2, sier han.

 ?? Foto: AP/NTB ?? Kina slipper ut mer drivhusgas­ser enn alle i-land til sammen, ifølge den amerikansk­e tankesmia Rhodium Group.
Foto: AP/NTB Kina slipper ut mer drivhusgas­ser enn alle i-land til sammen, ifølge den amerikansk­e tankesmia Rhodium Group.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway