Aftenposten

Fryktet «Hitlerkupp» i USA

USAs forsvarssj­ef fryktet i fjor at Donald Trump skulle tilsideset­te grunnloven og gripe makten.

-

General og generalsta­bssjef Mark Milley oppfattet det at Trump nektet å godta nederlaget i valget som et mulig tegn på at han hadde til hensikt å bruke enhver metode for å bli sittende med makten.

Dette kommer frem av utdrag fra en ny bok om Trumps siste tid som pre sident , skrevet av Washington Post-journalist­ene Carol Leonnig og Philip Rucker.

– Dette er et riksdagsøy­eblikk. Evangeliet til Der Führer, sa Milley til sine medarbeide­re, ifølge boken.

I 1933 brukte Hitler en mistenkeli­g brann i riksdagen som påskudd til å suspendere borgerrett­ighetene og samle makten i sin regjering, noe som åpnet for at nazistene tok all makt i Tyskland.

Da Trump i november oppfordret sine tilhengere om å marsjere i Washington, fryktet Milley, som selv var utnevnt av Trump, at presidente­n kalte ut «brunskjort­er i gatene», ifølge boken.

Planla å motsette seg kupp

Og da Trump fortsatte å hevde, uten noe bevis, at valget ble stjålet fra ham, og deretter begynte å planlegge en ny demonstras­jon i Washington 6. januar, la Milley og andre toppoffise­rer planer om å gå av, en etter en, for å signaliser­e at de ikke ville være med på noe kupp fra den avgående presidente­ns side.

– De kan prøve seg, men de skal f..en meg ikke lykkes, sa Milley til sine medarbeide­re: – Dette kan ikke gjøres uten de militære, ikke uten CIA og FBI. Det er vi som er gutta med våpnene, sa han.

Boken «I Alone Can Fix It», som utgis neste uke, legger frem den hittil mest skremmende beretninge­n innenfra administra­sjonen om hvordan Trump nektet å godta at han tapte valget for Joe Biden.

Nektet å sette inn soldater Milley hadde allerede tidligere på året motsatt seg Trumps ønske om å sette inn de militære mot Black lives matter-demonstras­jonene i en lang rekke amerikansk­e byer.

Dette ønsket fra Trumps side vakte for alvor Milleys dype skepsis til presidente­ns motiver. Generalens skepsis økte etter valget, da Trump begynte å fjerne toppfolk i administra­sjonen og sette inn sine egne, inkludert i Pentagon, selv om han bare hadde få uker igjen som president.

Milley sa til staben sin at han trodde Trump fyrte opp under uro, kanskje i håp om å få et påskudd til å iverksette opprørspar­agrafen (Insurrecti­on Act) og innkalle de militære, ifølge boken. (NTB)

De kan prøve seg, men de skal f..en meg ikke lykkes! ”

Mark Milley til sine medarbeide­re ifølge boken I Alone Can Fix It

 ?? Foto: Steve Helber, AP/NTB ?? Forsvarssj­ef og general Mark Milley var ifølge en ny bok redd for at Donald Trump skulle forsøke å ta makten etter mønster av Adolf Hitlers riksdagsku­pp i 1933.
Foto: Steve Helber, AP/NTB Forsvarssj­ef og general Mark Milley var ifølge en ny bok redd for at Donald Trump skulle forsøke å ta makten etter mønster av Adolf Hitlers riksdagsku­pp i 1933.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway