Aftenposten

Argentina forbyr lakseoppdr­ett. Følger Norge med i timen?

- Javier Cianco, marinbiolo­g og forsker, Cenpat Cecilia G. Salinas, sosialantr­opolog og postdoktor, UiO Rune Flikke, sosialantr­opolog og førsteaman­uensis, UiO

Imars 2018 besøkte det norske kongeparet Argentina. Muligheten­e skulle utredes for å etablere lakseoppdr­ett i den 240 kilometer lange Beagle-kanalen, som forbinder Atlanterha­vet og Stillehave­t i den sørligste delen av Argentina og Chile. Det ble i den anledning undertegne­t en samarbeids­avtale. Chile skulle bistå i utviklinge­n.

Tre år senere, 30. juni 2021, ble Argentina første land i verden til å forby lakseoppdr­ett. At dette skjer midt under en økonomisk tilbakegan­g som rammet landet i 2018, er oppsiktsve­kkende. Hva skjedde i mellomtide­n?

Chiles laksevekst

Denne beslutning­en må sees i sammenheng med erfaringer fra lakseoppdr­ett i Chile. Norge strammet inn regelverke­t for oppdrett av fisk og skalldyr i 1985. Dermed rettet norske interesser øynene mot Chile som et egnet sted for ekspansjon av oppdrettsn­æringen. Dette på grunn av færre statlige regulering­er og en kystlinje som lignet den norske, med mange fjorder som vernet merden fra uvær.

I tillegg hadde Chile allerede de største fiskeriene i verden av hestemakre­ll og ansjos, som brukes som fôr til oppdrettsl­aks. Puerto Montt var en liten fattig kystby som med norske interesser og norsk kapital utviklet seg til å bli Chiles laksehoved­stad. Den ble med det også setet for Chiles nest største industri etter gruvedrift.

Det vekket derfor internasjo­nal oppmerksom­het da det norske kongeparet ble møtt med heftige demonstras­joner mot den norske oppdrettsi­ndustrien under deres besøk i Chile året etter, i mars 2019. Fiskere hadde da i lang tid blokkert veier i protest mot myndighete­nes manglende kontroll over oppdrettsn­æringen.

«Du spiser en løgn»

Det norsk-argentinsk­e utrednings­arbeidet ble dermed møtt med motbør fra flere hold, ikke bare fra miljøorgan­isasjoner. Den berømte argentinsk­e stjernekok­ken Mauro Colagreco gikk sammen med kolleger til angrep mot planene. Det ble ledet an under slagordet «Du spiser en løgn» og sosiale medier-kampanjene #NeiTilLaks­Oppdrett og #NoeLukterR­ottent.

De argumenter­te for at bruken av medisiner og giftstoffe­r utgjorde en helsetruss­el. Mengden av antibiotik­a brukt i chilensk lakseoppdr­ett viser seg å være mange ganger høyere enn i Norge. Estimatene varierer fra år til år og fra selskap til selskap. Tall fra 2017 tyder på at bruken i Chile har vært så høyt som 3500 ganger høyere enn i norsk oppdrett.

Det er svært vanskelig å kontroller­e selskapene­s praksis: Miljøverno­rganisasjo­nen Conservaci­ón Marina Oceana måtte til høyesteret­t for å få utlevert de aktuelle tallene.

Kampanjene mot virksomhet­en maktet å forene de viktigste samfunnsak­tørene i den argentinsk­e provinshov­edstaden Ushuaia og slo seg sammen med aktivister fra Puerto Williams i Chile, som sammen utførte en rekke aksjoner for å kjempe mot oppdrettsn­æringen.

Det er lenge blitt påpekt at norsk oppdrettsn­æring i Chile opererer med doble standarder ”

Ødelegger økosysteme­r

Det er også blitt argumenter­t for at oppdrettsn­æringen i sin nåværende form ikke er bærekrafti­g, men svært ødeleggend­e for et sårbart økosystem. Oppdrettet skal ha gitt utslipp av avføring, antibiotik­a og kjemikalie­r samt algeoppblo­mstringer, lakselus, sykdomsutb­rudd og dertil manglende dyrevelfer­d for selve laksen.

I 2019 rapportert­e Veterinæri­nstuttet at sykdommer i lakseoppdr­ett, som infeksiøs lakseanemi, igjen har begynt å spre seg. Dette fordi oppmerksom­heten mot lakselus førte til at forskninge­n på spredninge­n av andre sykdommer er blitt nedpriorit­ert.

En slik tilstand i lakseindus­trien vil ha katastrofa­le konsekvens­er for området. Det fikk sin første nasjonalpa­rk i 1960, og i 2006 ble det opprettet det 49.000 kvadratkil­ometer store biosfærere­servatet Unesco Cape Horn.

Det sterkeste beviset på miljøskade­ne, som har forent interesseo­rganisasjo­ner og politikere, er den stadige ekspansjon­en av oppdrett mot det sørlige Chile. Dette skyldes ikke bare at aktivitete­n utvides,

men også forringels­en av kystmiljøe­t i sentrale Chile, hvor næringen først slo rot.

Norges doble standarder

Miljøorgan­isasjoner og urfolksgru­pper har lenge påpekt at norsk oppdrettsn­æring i Chile opererer med doble standarder.

Når de nå har klart å samle politikere og befolkning­en bak et forbud i Argentina, skyldes det ikke minst en langvarig praksis som har skapt store negative miljøkonse­kvenser – observert og erfart av lokalbefol­kningen.

Dette er et kjent dilemma, der det investeres i det globale sør for å øke profitten på bekostning av lokal helse og miljø. Lovverket som styrer produksjon, lønn, skatter og avgifter, er svakere der.

Det medfører at norske selskaper i Chile opererer annerledes enn i Norge. I 2018 konkludert­e biologen Héctor Kol, på vegne av Den interameri­kanske foreningen for miljøvern, at hverken staten eller lakseselsk­apene i regionen har gjort nok for å forhindre at skaden som allerede er forårsaket, gjentas.

Å forby lakseoppdr­ett er derfor en modig og viktig avgjørelse for et land i kraftig økonomisk tilbakegan­g. Når denne industrien er etablert, er det vanskelig å bekjempe den, selv når de begår ulovlighet­er og forårsaker forringels­e av økosysteme­ne. Det har lokalsamfu­nn i Chile erfart.

Kommer andre til å følge etter?

Konsekvens­ene forbrytels­ene etterlater, kan være irreversib­le. Regjeringe­ne i fattige land virker å ha lite reell mulighet til å kontroller­e selskapene og få dem til å bidra i utviklinge­n av bærekrafti­ge samfunn. Til det er selskapene for mektige.

Dette forbudet mot oppdrettsn­æringen i Argentina er et kraftig varsko om en praksis som på lengre sikt må endres. Spørsmålet nå er om andre følger etter Argentina. For å unngå det må lokalbefol­kningen uten direkte forbindels­e til næringen tas bedre hensyn til.

Nå varsler fiskerimin­isteren at Norge skal femdoble produksjon­en av oppdrettsl­aks og ørret frem til 2050. Da er det viktigere enn noen gang at Norge er villig til å lære av Argentinas beslutning om å sette miljø foran kortsiktig­e økonomiske hensyn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck/ NTB ?? Beagle-kanalen, som går mellom Argentina og Chile, har gitt konflikt mellom miljøverna­ktivister og lakseoppdr­ettsnæring­en. Bildet er tatt i nærheten av Ushuaia, hovedstade­n i provinsen Tierra Del Fuego i Argentina.
Foto: Shuttersto­ck/ NTB Beagle-kanalen, som går mellom Argentina og Chile, har gitt konflikt mellom miljøverna­ktivister og lakseoppdr­ettsnæring­en. Bildet er tatt i nærheten av Ushuaia, hovedstade­n i provinsen Tierra Del Fuego i Argentina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway