Aftenposten

– Jeg blir trist på hans vegne

Olaf Tufte innrømmer ikke selv at et syvende og siste OL blir noe helt spesielt for ham. Lagkamerat­ene har et annet syn.

- Mette Bugge

Oscar Helvig sitter i dobbeltfir­eren med veteranen Tufte, blant de eldste i den norske OL-troppen. 45-åringen har vært med på suksess og nederlag i de seks foregående lekene og har tidlig uttalt at OL i Tokyo blir hans siste.

På spørsmål fra Aftenposte­n under mediemøtet med roerne fra Fukuoka fredag, om han kjenner noe ekstra på at dette er siste internasjo­nale opptreden, svarer han slik:

– Jeg tenker veldig lite på at det er siste regatta.

Han mener det er mediene som fokuserer på det temaet. Selv er han bare opptatt av å gjøre det så bra som mulig i båten. Han opplyser at alle kan tenke seg hva som er en drømmeavsl­utning – underforst­ått: Det er gull.

Tufte strekker seg til å si at det betyr at alle i båten har rodd sitt beste når de er ferdig.

– Og at vi kan tre av med et godt smil.

– Men er dere gullkandid­ater?

– Vi er kandidater til å kjempe om hva som helst som kommer foran oss.

Vil bli savnet

Lagkamerat Oscar Helvig er klar på hva han tenker om Tufte og at han avslutter den internasjo­nale karrieren i Tokyo.

– Jeg blir nesten litt trist på hans vegne, fordi jeg vet hvor mye han digger å være med. Han skulle nok egentlig ønske at han var 20 år yngre, tror 25-åringen.

Helvig synes litt synd på vestfoldin­gen, som han fortsatt lar seg imponere av.

– Det som imponerer meg mest med Olaf, er hvor ekstremt dedikert og nøye han er, og hvor godt han gjør jobben hver eneste dag.

OL-debutanten nøler ikke med å si at medalje må være målet i Tuftes siste reise med gjengen.

Helvig avkrefter at Tufte og han er store motsetning­er som er uenig om mye.

– Kanskje noen har fått det inntrykket. Vi er bestekompi­ser også. Det går litt om hverandre, fordi det kan bli litt mye når man henger mye sammen.

Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken er de tre som skal fortsette karrieren i båt, men ikke nødvendigv­is sammen. Helvig mener det er flere som aspirerer til en plass i denne båten i fremtiden, men selv er han sugen på en ny vri.

– Jeg føler jeg har sittet mye i dobbeltfir­eren, sier han og åpner opp for både single- og dobbeltscu­ller.

– Det kan kanskje bli noe nytt neste år og når vi ser hvilken trener vi får.

Landslagst­rener Johan Flodin gir seg når sesongen er over med Paralympic­s, men er ikke fremmed for andre roller i norsk idrett. Så langt har han ført Norge til en rekke medaljer, og alle tre båtene Norge har i OL, pluss Birgit Skarstein i Paralympic­s, er i medaljesji­ktet.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? Olaf Tufte skal snart gå ut av rekken. Bakmennene kommer til å savne ham. F.v. Oscar Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken.
Foto: Vidar Ruud, NTB Olaf Tufte skal snart gå ut av rekken. Bakmennene kommer til å savne ham. F.v. Oscar Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway